Keep on shopping in a green world: 8 tips voor een schonere kleerkast

Wanneer ik “a green world” schrijf, heb ik het niet alleen over de bloemetjes en de bijtjes, of over biologisch geteeld katoen en onschadelijke/minder schadelijke kleurstoffen. Dat mocht al blijken uit mijn vorige post met gelijknamige titel en uit mijn eerste outfitpost (nu ja, de eerste op deze blog toch).

Ik heb het ook over eerlijke lonen, over veilige werkomstandigheden, over menselijke uurroosters, over kinderen die naar school en niet naar de fabriek zouden moeten gaan, over het respect voor werknemers.
Al jaren werk ik eraan om mijn kleerkast schoner te maken. Project 100% groene kleerkast, heet het. Een work in progress, maar toch, ik vond het wel tijd om eens een paar tips te delen. 8, omdat dat mijn lievelingsgetal was toen ik nog een mini-Kelly was.

8 tips voor een schonere kleerkast

 1. Gooi niet plots alle niet-duurzame kleding uit je kleerkast weg. Start je revolutie vandaag of morgen of overmorgen en ga stap voor stap te werk, niet door alles weg te gooien, maar gewoon door bij je volgende aankopen wél een duurzaam alternatief te zoeken. Als je echtechtecht een bepaald kledingstuk niet meer KAN dragen, breng het naar de Kringwinkel, recykleer het, geef het aan een vriendin of swish het.
 2. Koop minder en bewuster. Check de labels, check de merken, onderzoek en leer.
 3. Koop tweedehands. Hou ook je armen open voor kleding uit de kleerkasten van vriendinnen en familie – gratis tweedehandskleding!
 4. Maak je kleren zelf of laat ze maken door iemand (die met ecostoffen werkt).
 5. Ga naar een eco festival, waar meerdere (web)winkels met een groen hart verzameld zijn. Heel handig om je aankopen op een dag en op een plaats te doen. (voorbeeldje in België: Fair Festival in Gent – maar in 2014 slaat de organisatie een jaartje over)
 6. Verleng de leeftijd van je kleding. Jeans hoeft echt niet vaak gewassen te worden. Leer repareren en recykleren.
 7. Ruil, swish en deel je kleren.
 8. Als je nieuw koopt, koop dan eco en/of fair. Check mijn lijstjes hieronder van (web)winkels waar ik in het verleden ging ecoshoppen en (web)winkels waar ik nog niet zelf heb geshopt, maar die ik precies wel serieus de moeite waard vind.

 

Mijn lijstjes

Offline is het aanbod bio/eco kleding in België helaas nog altijd niet zo uitgebreid. Maar online kunt ge niet sukkelen! Zoals gezegd: het betreft hier mijn voorkeuren, maar er is nog meer, véél meer, voor alle stijlen. Beschouw het als een intro en ga vooral zelf op verkenning.

De allerfavorietste favorieten!

Offline

Adjectif, Leuven – kinderkleding
De Kringwinkel
Dimanche à Bamako, Leuven
Mieke, Gent – voor madammen, o.a. People Tree, maar niet alles is eco
Mud Jeans, Brussel & Leuven – voor dames en heren
Supergoods, Mechelen
Think Twice, Antwerpen, Gent, Brussel, Leuven, Aalst, Brugge, Kortrijk
Today is a good day, Antwerpen & Gent

Online (webwinkels die verzenden naar België)

EN& – vegan schoenen!
froy & dind – vooral kinder- en vrouwenkleding
Geitenwollenshirts – shirts en truien voor dames en heren
Knowledge Cotton Apparel – voor mannen
Miss Green, natural basics – voor dames
Mud Jeans – voor dames en heren
Saint Basics – basic ondergoed
watMooi – voor dames

Online (Belgische webwinkels)

Chevaliers des pieds – vegan schoenen!
GOEDvandoen – voor kinderen, dames en heren
Supergoods – voor kinderen, dames en heren
Today is a good day – voor dames en heren

Een paar van de vele mooie merken

ArmedAngels
Ethos
Komodo
Kuyichi
Monkee Genes
Nudie Jeans
People Tree
Skunkfunk


van links naar rechts: Valetta Swallow, ArmedAngels – Colleen, Ethos – Bamboo Jersey kleedje, KomodoHaily Super Skinny Rebel Grey, KuyichiT-shirt, Kuyichi – Supa-Skinny, Monkee GenesJocelyn Stripe Fitted Dress, People Tree – Elizabeth Dress, People Tree – Meg Trousers, Skunkfunk – Jackie dress, Skunkfunk

Volgend bericht
Vorig bericht

15 reacties op “Keep on shopping in a green world: 8 tips voor een schonere kleerkast

 1. Meer Dan Mooi (meerdanmooi.be) ben je vergeten 😉 Nancy heeft offline een winkel in Westerlo en ook een online winkel. Veel schoone stuff en halfjaarlijks een modeshow.

 2. Ha, dat is een handig lijstje, merci! Die Geitenwollenshirts wil ik al langer eens checken. Mss toch maar eens een bestellingske plaatsen binnenkort. En 8 is ook mijn lievelingsgetal ^_^

  1. Inderdaad, Juffrouw! Ik heb jaren geleden de beslissing gemaakt om het ecologische iets sterker te laten doorwegen omdat ecologische merken wel meestal ook (enigszins of in sterke mate) met ethische aspecten bezig zijn, maar het blijft zoeken en afwegen natuurlijk.

  1. Ja, ik heb er ook al eens iets raars over gehoord, maar ik heb het gerucht dan nooit verder onderzocht ofzo. 't Is wel tweedehands natuurlijk, daarom vind ik wel dat het in het lijstje mag.

Reageer