Is een koelkast noodzakelijk?

Op onze niet-hebben-wel-hebben-lijst staat er ook nog een vraagteken bij ‘koelkast’. Terwijl mijn vriend vrij zeker is niet zonder te kunnen, vraag ik me af of we dat echt nodig hebben en zou ik het wel zonder willen proberen. Greenpa leeft al 30 jaar zonder frigo, en hij leeft dan nog in the woods

Het idee om eventueel zonder koelkast te leven is me bijgebleven nadat ik het verhaal van Jason Rohrer en zijn gezin  had gelezen. Het is een Amerikaans gezin met twee kinderen, dat sinds een vijftal jaar een experiment uitprobeert: ze stelden zich de vraag hoeveel ze kunnen snoeien in hun uitgaven en dus in hun ecologische voetafdruk, zonder aan comfort te moeten inboeten. Hij is trouwens informaticus en schrijft software die je gratis kan downloaden. Je kan zijn werk wel steunen, maar eigenlijk werkt hij dus ‘gratis’. Straf!

My spouse, two children and I live a very simple, inexpensive lifestyle. We have honed our expenses down to $14,500 per year, and we plan to keep reducing our expenses in the future. We have no car on purpose. We have unplugged our refrigerator. We cook all of our food from scratch using inexpensive bulk ingredients. (bron)

Het probleem is natuurlijk dat we allebei zijn opgegroeid met een koelkast en dat de technieken, die vroeger gebruikt werden om voedsel te bewaren, ons niet zijn doorgegeven. Nu ja, enkele decennia geleden was het voedsel, vermoed ik, bijna elke dag vers en was er bijna altijd iemand thuis, de vrouw aan de haard, om de melkboer en de beenhouwer op te wachten… Maar ze moesten uiteraard ook voedsel bewaren. Als we dus al zouden beslissen om zonder koelkast te leven, zouden we eerst nog heel veel moeten leren, lijkt mij. Zeker omdat we eraan denken om een eigen groententuin aan te leggen…

Even het lijstje van Greenpa overlopen:

 • Butter/margarine – shelf life about 2 weeks : smeerboter gebruiken we al niet, bakboter wel soms voor gebak, maar een houdbaarheid van 2 weken vind ik lang genoeg
 • Eggs -shelf life at least a week : dit lijkt mij ook lang genoeg
 • Cheese – keep covered, shelf life variable- taste when unrefrigerated hugely better : dit lijkt mij ook lang genoeg, kaas koop je sowieso niet in enorme hoeveelheden, dus wat duur betreft, is dit wel doenbaar
 • ketchup/mustard – shelf life – forever : eet ik nooit, dus dit komt sowieso niet in vraag
 • honey – shelf life – forever : zet ik sowieso niet in de frigo…
 • onions/garlic – shelf life – 2 weeks : idem!
 • tomatoes – shelf life – 4 days : vind ik ook niet echt in de frigo thuishoren
 • cabbage – shelf life – 1 week : idem
 • cooking oil – shelf life – months : idem
 • peanut butter – shelf life – months : eet ik nooit

Vlees komt ook niet in vraag, want ik ben vegetariër, en mijn vriend eet bij mij ook meestal vegetarisch. Als hij later vlees wil, zou er net genoeg moeten meegebracht worden, zodat dat direct klaargemaakt en opgegeten kan worden.

stocksnap_3se4h5rt0t

Maar wat doe je met melk? Is sojamelk ongekoeld even lang houdbaar? De oplossing van Greenpa is powdered milk. Hm… En wat doe je met restjes die je de volgende dag nog zou willen opeten (gepland of ongepland)? Vermijden of kan je dat in de kelder of andere koelere plaats bewaren?

I’ve worked in China- in places where the nearest refrigerator was probably 100 miles away. Guess what? They manage just fine- and don’t “need” it, until you tell them they do.

Ik vind het een intrigerend idee, maar de twijfel blijft groot. Als we beslissen om toch een koelkast aan te schaffen, wordt het alleszins een kleine met een zeer laag energieverbruik. Wordt hoogstwaarschijnlijk nog vervolgd…

Volgend bericht
Vorig bericht

8 reacties op “Is een koelkast noodzakelijk?

 1. Shelf-life! Heerlijke term.

  Eigenlijk zou dat toch moeten lukken zonder koelkast, he. Je bent eraan gewend, maar met een beetje moeite ontwen je er vast wel aan.
  Je zoekt alternatieven. Bij vegetarisme is dat toch ook zo? Het is een stap die je moet zetten, maar naarmate de tijd vordert ontdek je heel wat trucjes en pas je je wel volledig aan. En dat deden onze voorouders ook wel. Back to the real life :p

 2. Ja, misschien wel. Ikzelf kijk er alleszins al naar uit om die trucjes te ontdekken en ze uit te proberen 🙂 Misschien eens bij de grootmoeders en -vaders om hulp en kennis vragen, dat zou een goed begin kunnen zijn…

 3. ik heb eigenlijk nooit een heel erg volle frigo. Ik heb een grote, maar zou misschien evengoed met een kleintje kunnen.
  Mijn pa kan wel zagen als hij hier soms wat komt helpen, en er staan geen pintjes koud (ik vergeet dat wel eens, want ik drink dat zelf niet en manlief ook niet thuis)
  In de zomer heb ik hem wel nodig, vooral voor onze verse groenten, want wij hebben geen kelder of andere koele bewaarplaats.
  In de winter staat veel van ons gerief op het aanrecht in de achterbouw. Tot zolang dat dat daar niet verbouwd is, is het daar echt koud in de winter en ben ik te lui om het in de frigo te zetten (ook onze bakken groentenpakket bijvoorbeeld)
  Onze frigo staat dus ook in die achterbouw en niet in onze verwarmde keuken. Dat scheelt dan ook een pak als je hem moet open en dicht doen, er komt zoveel warmte niet in.

 4. Ja, ik denk wel dat een kelder of een heel koele berging bijna noodzakelijk is als je geen frigo hebt..

  Ik weet dat ze bij mijn schoonouders 's winters de etensresten in de kom op hun vensterbank buiten zetten. Waarom de koelkast gebruiken als het gratis gekoeld kan worden? Maar ja, het 'probleem' blijft de zomer he…

 5. In de winter denk ik dat het wel mogelijk is om voedsel koel te houden zonder frigro. Wij hebben hier ook plaatsen die even fris zijn dan de frigo. Maar niet zo koud als de vriezer en daar zet ik ook wel resten in (van de soep bv)om later op te eten.
  In de zomer zou het hier toch niet kunnen vrees ik.
  En natuurlijk is het ook het gemak. Altijd naar een andere kamer moeten voor de boter, voor de room, nog eens de boter, …
  Alles kan, maar het moet ook praktisch blijven.

Reageer