Ingrediënten voor een plezant weekendje Ieper

Het eerste weekend van november van het zot snel voorbijgevlogen jaar 2018 ging ik met mijn vriendin Evy naar Ieper. Sinds ze in een ander land woont, doen we dat af en toe eens, zo’n vrouwenweekendje, want wij hebben dat gewoon nodig. Deze keer was het dus in Ieper te doen. En ik kan u garanderen: het was tof. Niet het soort ‘we doen alsof het tof was want dat staat beter op social media’, maar echt kweetnihoetof. Wat spookten wij allemaal uit? Ik zal het eens zeggen, se.

Dé drie ingrediënten voor een topweekend in Ieper

  1. Je beste vriendin. EVIDENT. (EVYDENT, zou ik moeten schrijven. Haha. Ha.)
  2. Een kamer (al dan niet met bad) voor twee in een deftig hotel. Ik boekte maar heel laat en blijkbaar zat quasi alles al vol. Het werd Hotel Albion en dat was wreed deftig.
  3. Een niet al te strakke planning, die ruimte geeft voor spontaniteit en chillaxerij van de bovenste plank.

Die planning, daar had ik voor gezorgd. Flink, hé? We deden niet ALLES, maar kijk, dan hebben we redenen om nog eens terug te gaan. Binnen dertien jaar, ofzo. Want zo veel tijd was er ook tussen dit en het vorige bezoek aan Ieper. Toen zaten we nog in het middelbaar en was het een schooluitstapje, waar ons Evy helemaal geen herinneringen aan overgehouden heeft. Hopelijk zal dat anders zijn met dit uitstapje. Stelduvoor zeg, zo megamemorabel!

Hier hebben we lekker gegeten en gedronken:

  • Den Olifant in De Steursstraat 3. Vegetarische opties, suuuuupermooi interieur en in de zomer is het daar sowieso ook de max, want die tuin zag er ZO gezellig uit.
  • Maona, waar we superlekkere smoothies opslurpten, knabbelden aan een avocado-toast en afsloten met een plantaardige chocomelk / matcha latte en een gebakje.
  • Kaffie in de Boomgaardstraat. Voor de liefhebbers van de betere koffie. Oké, ik lust zelf niet eens koffie, dus ik genoot er van de betere plantaardige chocolademelk.
  • Pizza bij Pizza Roma, want pizza is soms de beste oplossing.
  • Dépot in de Menenstraat. Coolste plek van Ieper, denk ik. Dat gebouw alleen al, zo cool. Op de kaart vind je redelijk wat vegetarische gerechten en ze hebben er ook een hart voor lokale ingrediënten, en hier en daar wat bio. Ook: seitan op het menu. Hoe cool is dat eigenlijk? En lekker, wreed lekker, dat ook, ja.
  • Kaffee Bazaar in de Boomgaardstraat, voor het betere biertje.
  • Een of ander danscafé op de Vismarkt, waar de ambiance even lekker was als de cocktails.
  • Mimi’s, het perfecte laatste adresje voor we op de trein richting Aalst vertrokken, zeker als je wil genieten van een eenvoudig klassiek ontbijt in een gezellig, warm, stijlvol interieur.

Hiermee hielden we ons zo wat bezig

Voordat je denkt dat wij niets anders gedaan hebben dan gegeten (hoewel dat wel de focus was hoor) …

Op de eerste dag verkenden we de stad al een beetje, nadat we waren gaan lunchen en onze bagage waren gaan droppen in het hotel. Dat was snel in de sjakosj, want het is natuurlijk maar een kleine stad.

Het reuzenrad stond toen ook op de grote markt, vlak voor de Lakenhalle, wat eigenlijk geen zicht was, maar we betaalden toch een duur ticketje voor vier toertjes in dat lelijke reuzenrad met slechte muziek om Ieper van in de lucht te zien. Qua timing hadden we dat niet beter kunnen kiezen, want met de ondergaande zon en de verlichting in de stad was het zicht best wel magnifiek. We wandelden ook al een stukje van de Vestingroute bij ondergaande zon. MAAR SCHOON ZEG.

Na een snelle pizza gingen we luisteren naar de Last Post. Onmisbaar. Toch wel speciaal ook. Daarna zakten we af naar de andere kant van Ieper, naar cultureel centrum Het Perron, ja, aan het station, waar we twee concertjes meepikten. Ik had vooraf eens gecheckt wat er dat weekend zoal te doen was in Ieper en aldus belandden wij, vrouwen van dertig, tussen de Ieperse jeugd en niet-meer-zo-jeugd.

 

Ow yes, we gingen effenaf ook naar een museum. Niet het In Flanders Fields, maar wel het Yper Museum. Dat was een tip die ik van verschillende mensen via Instagram had gekregen toen ik Iepertips vroeg, dus dat moesten we wel checken, hé. En jawel, we vonden het allebei een wreed tof museum. We hebben gewoonweg effenaf gelachen, want onnozele mopjes tappen, dat kunnen ze daar wel, en wij houden nogal van onnozele mopjes. Het toont het Ieper zonder te focussen op de eerste wereldoorlog en da’s ook de reden waarom ik het op ons lijstje zette. De herinneringen aan de oorlogen zouden zo al genoeg aan bod komen. Ik leerde er ook ’t een en ’t ander over de Lakenhalle en was daardoor zo net nog een beetje meer onder de indruk ervan.

Na een paar uur rondslenteren in het museum, gingen we naar Kaffie, wandelden we op ons gemakje het tweede deel van de Vestingroute en slenterden we terug naar onze hotelkamer, waar we elk een badje namen en Roomer van bij de natuurwinkel in ‘onze straat’ dronken. Good times. En de ideale voorbereiding voor nog een paar uurtjes dansen op de Vismarkt, want ik ben zot van dansen en ik kon Evy gemakkelijk overtuigen om een stapje in het Ieperse nachtleven te zetten – HOERA!

Na ons ontbijt op zondagochtend wandelden we op het gemakje naar het station. Met een misschien enigszins moe lijf van de relatief korte twee nachtjes, maar met zalige herinneringen in onze hoofden. Onze voetjes hebben ook redelijk wat kilometers afgelegd – en gelukkig maar, met al dat eten dat we verorberd hebben. Wij hadden wreed veel chance, want het waren echt zo’n heerlijke herfstdagen – ideaal om veel te wandelen.

Ieper, gij waart plezant. Maar allez, dat was ook natuurlijk nogal omdat wij in onze nopjes waren hé, als vriendinnetjes bij elkaar.

 

P.S.: Meer tot veel meer Iepertips nodig? Dan moet je bij de andere Kelly zijn, want die woont in Ieper en kent het daar nog beter, évidemment.

1 gedachte over “Ingrediënten voor een plezant weekendje Ieper”

Reageer