Ik recykleer… drie hemdjes

Op zolder staan enkele dozen vol te recykleren kleding. Kleding van mezelf, maar ook veel gekregen en geLETSte kleding. En toch werd hier de laatste maanden weinig gerecykleerd. Er kwam alleen maar te recykleren textiel bij (van schenkers), maar zeg, ge kunt niet blijven voor uzelf recykleren he.

Dus toen Boomie vroeg of ik opnieuw wilde deelnemen aan de Recykleerveertiendaagse, begon ik – uiteraard – direct te huppelen, maar het heeft iets langer geduurd om te weten wat ik wilde recykleren. Want ik heb toch al alles, eigenlijk? En er zijn nu al genoeg stukken die ik zelden/niet draag?

hemdjes-recykleren-rok

Bon, uiteindelijk hoop ik jullie te inspireren met deze drie (ah ja, want ‘t is de derde editie) “hemd wordt”-recykleersels, maar check vooral ook de blog van Boomie en het Flickr-zwembad (ik vergeet bijna altijd mijn recykleersels toe te voegen, het is daar nochtans gezellig vertoeven!).

hemdjes-recykleren-1

Hemd 1: hemd wordt rokje

Nja, eigenlijk had ik geen rokje nodig, maar dit kledingstuk lag al te lang op de recykleerstapel: een XXL-hemd van een ex-bazin die was geopereerd en in haar kleren kon zwemmen.

hemdjes-recykleren-hemd1 voor
Rapraprap uitgelegd hoe ik dat gedaan heb:

 1. Knip het hemd net onder de oksels. Pas. Knip nog af naargelang de lengte die je wil.
 2. Stik de knopenrij dicht. (in mijn geval was er geen sprake van een klassieke knopenrij, maar you get the point)
 3. Verdeel het rokgedeelte in 4 stukken (markeer met krijt of een speldje) en rimpel het rokgedeelte: een stiksel op een halve cm van de rand en een stiksel op een cm van de rand, telkens op grootste steeklengte + aantrekken om te rimpelen.
 4. Naai er een tailleband aan, die je ook in 4 delen verdeelt en zo gelijkmatig aan het rokgedeelte naait. Als je een rekband wil, gebruik dan een restje tricot, een oud T-shirt, boordband, … Ik ging voor een katoenen band uit een restje zwarte tweedehandsstof en gebruikte de belegdelen van de A-lijn uit Allemaal Rokjes. Het voorpand verlengde ik een paar centimeter omdat ik in plaats van een rits de originele knoopjes wilde hergebruiken (dus: enkele centimeters overlap voor de knoopjes – ik vermoed dat de twee volgende foto’s het wel duidelijk maken?).

hemdjes-recykleren-band

hemdjes-recykleren-band2

Resultaat: hét rokje van herfst 2013, peisk.

hemdjes-recykleren-collage

trouwenstrouwenstrouwens: check out mijn bijna volledig tweedehands outfit!
jas en sjaal: tweedehands, gratis, van een schoonnicht
truitje: tweedehands, gratis, van de schoonzus
gilet: tweedehands, weinig eurootses, Kringwinkel
beenwarmers: de mouwen van een tweedehands gratis truitje
en de rok dus ♥

Hemd 2: mouwen worden boodschappentasje + manchetten worden minitasje

Van hemd 2, een hemd dat ik kreeg van Lies (als ik mij het goed herinner tenminste), gebruikte ik de mouwen voor – alweer – een herbruikbaar boodschappentasje. Ge kunt dat niet genoeg hebben, zeg ik altijd. Van de manchetten maakte ik een hoesje of minitasje (bijvoorbeeld voor het mouwentasje). Ik geef toe, dat is hier geen fameus speciaal project, maar beschouw het als een tip als je een hemd recykleert maar niet weet wat gedaan met de mouwen: een vlug tasje!
hemdjes-recykleren-hemd2 voor

Rapraprap uitgelegd hoe ik dat gedaan heb:

 1. Knip de mouwen af, met of zonder de schoudernaad (of het schouderstiksel?). Knip de naad in de lengte weg. Leg open, je hebt nu U-vormige lappen.
 2. Leg de twee mouwen met goede kanten op elkaar. Stik de U-vorm op een centimeter van de rand. Zigzag de bovenste rand (die nu een koker is).
 3. Plooi een aantal centimeter van de mouwen naar binnen. Strijk en stik vast. Zo heb je eigenlijk een soort van beleg gemaakt.
 4. Bevestig handvaten naar keuze. Bij mij was dat een tweedehands das, want ik heb iets met dassen (niet vertellen aan Stefan!).

hemdjes-recykleren-das-tasjehemdjes-recykleren-hemdtasje

Het manchettenzakje in beelden + een paar woordjes: (rechtsklik + openen in nieuw tabblad of venster om te vergroten)

hemdjes-recykleren-manchetten

hemdjes-recykleren-zakje

Hemd 3: hemd-tuniek-achtig ding wordt keukenschort

Hemd 3 ligt nog niet zo lang op de recykleerstapel. Het is eerder een tuniek, denk ik, maar allez, we gaan niet moeilijk doen he. Ik kreeg het onlangs van mijn schoonpepe (‘t is te zeggen: de grootvader van mijn vriend), samen met een aantal andere hoogkwalitatieve kledingstukken van zijn overleden vrouw. Na een kwartier staan draaien voor de spiegel besloot ik eindelijk wat ik ervan zou maken: een kookschort (want dat had ik wel nog nodig, jeej!). De (valse) knopenrij wilde ik behouden, de zakken uiteraard ook, er volgden enkele schetsjes, maar uiteindelijk hield ik het heel simpel.

hemdjes-recykleren-hemd3 voor
Bij deze laat ik de foto’s spreken. Maar als jij een gelijkaardig kledingstuk hebt liggen en er een kookschort van wil maken, leg ik indien nodig graag uitgebreider uit hoe ik het heb aangepakt. 

hemdjes-recykleren-tussen hemdjes-recykleren-schort
En ow yeah, ik ben content van het resultaat. Gemakkelijk aan en uit en comfortabel los maar geen patattenzak! En ja, aan de oksels gaapt hij wat, maar daar ben ik bewust afgebleven: meer losheid, meer gezelligheid, meer vrijheid.

Of ik nog andere recykleerplannen heb voor de komende novemberdagen? Jawel!
(hoewel, de jeans en de truimouw zijn eigenlijk ‘lang geleden genaaid maar nog altijd niet geblogd’-projecten, maar ssst!)

hemdjes-recykleren-overzicht

Volgend bericht
Vorig bericht

16 reacties op “Ik recykleer… drie hemdjes

 1. volgens mij belandt dit écht niet op de stapel "wat ik niet genoeg draag", je stikte weer knappe stukken bij elkaar. Ik ben vooral fan van de combinatie rode rok + grijze schort. Blij dat het hemdje ook nog dienst deed!

 2. Ik heb een gelijkaardig rood hemd gerecycleerd, het is alleen iets anders uitgedraaid 🙂
  Wow, wat heb je er weer leuke dingen van gemaakt; ik heb gelijk het gevoel niets moet, alles kan!

 3. Keitof rokje! ik moet voor mezelf dringend ook eens wat effen rokjes naaien (maanden naar lopen zoeken in de winkels, niets naar mijn goesting dus dat geef ik op). Ik heb ook een recykleer-idee, nu nog de tijd vinden om het uit te werken.

 4. Drie fijne resultaten, goede (boodschappen)tas ook. Je herinnert mij er aan nog eens achter de naaimachine te kruipen en een stapel kleding te vernaaien tot bruik- en draagbare dingen.

Reageer