Ik kan het niet meer.

Niet-ecologische kleren kopen. Echt. Ik kan dat niet meer. 
Ik heb wat t-shirtjes nodig, of gelijkaardige dingen die mijn bovenlichaam bedekken. En aangezien ik zelfs de mooiste, ‘goede’ (biologische, kwalitatieve) kledingstukken meestal terug leg, dacht ik: allez hop, we gaan nog eens naar de H&M, want ge moet weten, dat was vroeger zowat de enige winkel waar ik altijd meteen mijn goesting vond. En ook nu weer had ik redelijk snel drie perfect passende t-shirtjes gevonden. Maar daarna slenterde ik een half uur door de winkel met mijn buit, twijfelend, piekerend, in mijn ogen en haren wrijvend… om ze uiteindelijk terug te hangen waar ik ze had gevonden.

Ik kon het niet. De gedachte dat de natuur voor de productie van die kleren beschadigd geweest is (veel energie nodig, eventueel op basis van aardolie gemaakt, zeer hoog gebruik van bestrijdingsmiddelen, pesticiden, schadelijke verfstoffen etc., die in de grond en in het water terechtkomen), dat de maakster/maker ervan waarschijnlijk niet genoeg betaald gekregen heeft voor haar/zijn werk, dat haar/zijn gezondheid schade is toegebracht… Pfff, nee, ik wil zo weinig mogelijk bijdragen tot milieu-, mens- en dieronvriendelijke praktijken.

Want er zijn alternatieven. Deze keer ging ik nog eens naar een van mijn favoriete winkels: de Kringwinkel. Voor een keer niet voor stofjes, maar voor bovenlijfbedekkend gerief. En ik vond wel degelijk iets. Twee ietsen: het perfecte t-shirtje/hemdje en een fantastisch schoon kleedje. Geen biologisch textiel, maar er zijn ook geen verse grondstoffen verspild… Ja, ik ben er heel blij mee 🙂

En natuurlijk zijn er ook winkels met biologische kleding. Aangezien Sabine al een schoon lijstje van tips voor ecologische-kledingshoppen heeft opgesteld, ga ik dat niet nog eens doen he. Wel een paar toevoegingen: O’Zon, Sjamma (waar ook biologische stoffen verkocht worden) en VaiVerde, allen de reis naar Gent waard 🙂

Wist je trouwens dat je de voetafdruk van je jeans kan uitrekenen? Op greenjeans.be kan je meer lezen over de milieu-impact van jeans en van kleding in het algemeen.

En voor wie helemaal tot het einde gelezen heeft heb ik een paar vraagjes, want het interesseert me wel wat jullie hiervan vinden: let je erop dat je kleren (soms / altijd) ecologisch verantwoord (dus tweedehands en/of biologisch) zijn, of kan het je niets schelen (waarom?) / draag je niet graag tweedehands (waarom?) / vind je biologische kleren te duur /… ?

Volgend bericht
Vorig bericht

19 reacties op “Ik kan het niet meer.

 1. Dag,
  Ik probeer mijn kleding zoveel mogelijk in tweedehands, vooral kringwinkels te kopen. Ik schaf me één keer per jaar een goeie niet biologische of ekologische spijkerbroek aan. (ik kan geen lekker model vinden in de ekowinkels)Hoe meer ik 2ehands koop hoe moeilijker het wordt on in een gewone te winkel iets aan te schaffen. Ik voel dat het verspilling is en er te veel geld gevraagd wordt voor de kwaliteit die geleverd wordt. Soms koop ik wel een basisstuk van goeie kwaliteit waar ik dan ook gerust geld aan uitgeef. Een tas, trui of weet ik wat. daar heb ik dan jaren plezier van en dan kan ik het wel rechtvaardigen. Ik ben trouwens altijd representatief gekleed voor mijn job.

 2. Awel, met mijn maat vind ik niet snel iets gepast tweedehands. Zeker niet in de hippe tweedehandswinkels. En op mijn lichaam valt ook niet gemakkelijk iets schoons. Daarom dat ik dringend moet gaan sporten! Maar ik heb echt weinig kleren, ik shop ook niet graag in de commerciële winkels: ik voel mij daar niet thuis. Ik ga hooguit vijf keer per jaar deftig voor kleren shoppen en het zal al veel zijn als ik dan met een broek en een t-shirt thuis kom. Nu moet ik echt naar een jas op zoek. Ik zal eens proberen in de tweedehandszaken, en nu eens echt goed mijn best te doen, misschien dat er toevallig iets hangt.

  Momenteel ben ik weer een kleedje aan het omnaaien tot een rok (zoals mijn bommaschortrok)! Ideale projecten zoiets: weinig geld, gemaakt naar je lichaam én helemaal uw eigen goesting!!

 3. Nog niet zolang geleden (tot 2 jaar terug)was ik een big shopper. Ik had het geld en kocht veel kledij voor mezelf en de kinderen, echt overal! Ook schoenen en spullen.
  Op een dag vond ik er geen bal meer aan. Ik vond mezelf onverantwoord en écht niet goed bezig en ging op zoek naar verandering.
  Die vond ik op het net (Sabine is daarbij inderdaad een grote hulp). Beetje bij beetje is er verandering en ondertussen na twee jaar durf ik zeggen dat ik mezelf soms niet meer herken.
  Maar je vroeg naar kledij hé. (want herbruikbare luiers gebruik ik dan wel weer al langer dan twee jaar :).
  Zo koop ik alleen nog maar schoenen van Think voor mezelf, maar voor de kinderen is dit toch moeilijker.
  Wat kledij betreft probeer ik ook uitsluitend nog kledij te kopen van biologische katoen, maar af en toe laat ik me nog weleens verleiden hoor. Ook voor de kinderen, maar het is gewoon niet altijd mogelijk. Niet alleen door het prijskaartje, maar ook door hun smaak (vooral de oudere kinderen dan). Voor de baby heb ik bv. veel ecologische kledij en spullen.
  Ik merk wel bv. nu ook voor de schoolspullen dat ik verantwoorde spullen wil. Ringmappen van WWF of Oxfam en het papier moet vooral van gerecycleerd papier zijn.
  Persoonlijk denk ik wel dat het makkelijker is wanneer je "maar" met twee bent dan bij ons met 9 personen om volledig zo te leven. Maar goed: we doen ons best. En ik laat heel vaak wat hangen nu in de winkel ook al vind ik het supermooi.
  En Kelly: jij bent jong en je bent echt goed bezig. Op jouw leeftijd was ik daar nog niet zo mee bezig, maar ik merk dat het nu wel veranderd bij mijn eigen kinderen. Joepie!

  Groetjes, Sandra.

 4. Heel herkenbaar. Ik vind het zo moeilijk om nog gewoon kleren te kopen! Ook biologisch bij H&M, als er staat: made in China of Taiwan, dan kun je raden hoe die gemaakt zijn. Tweedehands of via een eco-winkel doe ik nu. Trouwens, ik heb ook Marktplaats ontdekt als een goede tweedehandswinkel, vooral voor broeken. Mijn ommekeer kwam na het lezen van dit boek: Through the eye of a needle van John-Paul Flintoff, http://www.amazon.co.uk/Through-Eye-Needle-searching-Y-fronts/dp/1856230457/ref=sr_1_2?s=books&ie=UTF8&qid=1283585033&sr=1-2

 5. Soms heb ik ineens enorm zin om iets nieuws te kopen, maar als ik dan in de winkel sta is het of niet mijn smaak of te duur (vergeleken met kringwinkel hehe) of mijn zin is plots weer weg. Dus uiteindelijk koop ik nog amper iets nieuws. Mijn kast ligt vol met rokjes gemaakt van oude truien en simpele WE shirts die ik al een jaar of 4 draag ofzo. Dus al met al denk ik dat ik het redelijk netjes doe. Zo niet, dan is het gewoonweg om dat ik wat lui ben. Maar ik zou wel graag groener willen zijn, het uitvoeren is het 2e hè.

 6. Gho, wauw, ik bewonder jouw doorzettingsvermogen om op elk vlak zo groen mogelijk te leven, echt waar. Bij kledij let ik er niet zo op. Ik koop wat ik mooi vind, wat lekker zit. Maar als ik kan kiezen tussen hetzelfde stuk in gewoon of in bio-katoen, zal ik wel altijd voor het laatste kiezen. En ik koop voor basics altijd goeie kwaliteit, zo kan ik het heel lang dragen. Liever dat dan elk half jaar weer een nieuw stuk te moeten gaan zoeken. Tweedehands vind ik niet gemakkelijk, ik vind geen dingen in mijn stijl… Laarzen en handtasjes dan weer wel! Ik vertel er wél bij dat ik mijn kledingstukken altijd herstel tot ze écht niet meer draagbaar zijn. En ik gooi niet snel iets weg… Er liggen tshirts in mijn kast die ik al zeker 6 jaar heb, die zijn niet meer zo mooi of goed, maar die draag ik dan als pyama, of om in te werken of zo. Ik gooi nooit nog een (kapot; als in bijna uit elkaar hangend) kledingstuk weg zonder er de knoopjes van te knippen, als het mooie stof is knip ik de beste stukken er ook uit. Een jeans met gaten aan de knieeen, daar maak ik een short van. En van sommige wollen truien met gaten draai ik de wol op bolletjes als het nog kan. Die dingen krijgen dan weer een tweede leven in iets anders wat ik er dan van maak. Grotere dingen zoals jassen en jeansbroeken die nog bruikbaar zijn gaan naar spullenhulp of de kringwinkel. Dus ja, op gebied van kleren ben ik niet ecologisch, denk ik. Maar wel heel spaarzaam, dat is ook al iets?

 7. Ik heb er nooit over nagedacht om broeken tweedehands te kopen. Ik draag mijn broeken sowieso tot ze versleten zijn tot op de draad, want ik koop alleen maar broeken die perfect zitten en waarvan ik weet dat ik ze elke dag wil aandoen. Sowieso was ik mijn jeansbroeken niet vaak, tenzij ze natuurlijk vuil zijn, omdat dat niet nodig is en jeans daar eigenlijk niet voor gemaakt is.

  Ik moet eerlijk toegeven dat ik bij mijn weten nog niks van bio-katoen heb gekocht, om de stomme reden dat het zoveel meer kost dan een gewoon stom tshirtje. Ik weet het, het is erg… Ik ga er in het vervolg wel beginnen op letten, nu ik er door je post eens over nagedacht heb. Merci hè! 🙂

 8. Ja, ik let er wel op. maar ik moet zeggen dat ik biologische kleren vaak erg duur vind. en dat vind ik ook van andere biologische producten. Ook natuurlijke producten als leem-en kalkverf vind ik schreeuwend duur, terwijl de grondstoffen goedkoop zijn.
  Ik koop daarom veel tweedehands.

 9. Ik zou willen schrijven ik koop alleen biotextiel en tweedehands. En dat is ook in 95% van de gevallen echt waar.
  Maar vandaag heb ik toevallig nog nieuwe witte t-shirts gekocht voor mijn jongens. Met heel veel wroeging en spijt wel. Maar ik vond echt niet snel witte biokatoenen t-shirts, anders had ik die wel gekocht. Maar het is voor een project dat mensen hopelijk gaat aanzetten tot minder vlees eten, dus das ook al een beetje een goede reden, toch?
  Voor David heb ik ook zo een project klaar, maar voor hem heb ik wel een biokatoenen wit t-shirt gevonden.

  Wat ik eigenlijk wil zeggen: ja, het is duurder. Voor ons, voor de luxebeesten van de wereld.

  Ik kan mij echt kolerig maken op mensen die WETEN dat hun kledij door kindjes wordt gestikt, die WETEN dat hun katoentje geteeld is in een bad van pesticiden dat de bodem van grote stukken land én het water én de lucht verpest, maar toch beslissen van hun dat niet aan te trekken.
  Omdat het te duur is, of een ander flauw excuus.

  Want ja, het is duurder… maar eerlijker.
  De 'korting' die je krijgt door goedkoop en vervuilend te kopen is de intrest die onze kinderen zullen betalen… een die kinderen in armere landen van de wereld nu al betalen.
  Ik zou het niet pikken dat iemand mijn kind of mijn familie zou pijn doen… dus ik doe het een ander ook niet aan.

  Vandaag stond er trouwens een artikel in de krant over H&M en C&A, heb je het gelezen?
  http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=G9U2UTS01

  De kledingzaken zeggen in dit artikel ook dat ze de samenwerking met deze ateljees gaan stopzetten, maar ook dat is vreselijk: ze maken die mensen afhankelijk van het schaarse inkomen dat ze hebben en zetten dan van de ene dag op de andere de samenwerking stop ipv de arbeidsvoorwaarden te verbeteren… ongelooflijk en schanalig

  En dat eerst journalisten een onderzoek moeten doen vooraleer ze ingrijpen (om hun imago te redden) is al even hallucinant: "wat ze niet weten, daar hoeven we niets aan te veranderen"
  Alleen al die houding! Hoe arrogant kan je zijn?

 10. haha, je hebt duidelijk een gevoelige snaar geraakt… 🙂

  Mijn exposé is langer geworden dan de bedoeling was.

  Wat ik eigenlijk echt wil zeggen is: IK VIND JOUW KEUZES GEWELDIG.
  Helemaal fan van je.

  Jawel.. 🙂

 11. Bedankt allemaal voor jullie uitgebreide reacties. Ik ben blij te kunnen lezen dat er toch nog velen zijn die moeite doen, op welke manier dan ook.

  Wat de prijs van biokleren en bioproducten in het algemeen betreft, wil ik toch nog even benadrukken dat het niet altijd duurder is. Of toch zeker niet 'niet zijn geld waard'… Gisteren kocht ik een truitje voor 31,5 euro en eentje voor 21 euro. Je kan dat te duur vinden, maar dat is dan ook maar in vergelijking met schandalig goedkope kledij uit winkels die geen waarde hechten aan mens, dier en milieu. En als je zelf WEL bepaalde principes in het alledaagse leven hebt, snap ik niet zo goed waarom je zou vinden dat mens-, dier- en milieuonvriendelijke bedrijven WEL je geld verdienen.
  En als je bewuster winkelt, kost het ook minder: ik zag in niet-biologische winkels al genoeg mensen met volle winkelkarren, niet vol met levensnoodzakelijke producten, maar vol met ongezonde, goedkope (en eigenlijk dus dure, want je lichaam heeft 't niet nodig) etc. producten. Hetzelfde voor kleren: omdat het (soms, 't is te zien waarmee je vergelijkt) een beetje meer kost, zul je misschien minder snel iets nieuws kopen, doordat je je door de meerkost bewuster bent van de waarschijnlijke onnoodzakelijkheid van alweer een nieuw kledingstuk, nee?
  Ik winkel alleszins NOG bewuster dan vroeger (vroeger kocht ik eerder minder kleren dan leeftijdsgenotes om andere redenen… een paard onderhouden, andere prioriteiten, …)

  En Eveline, bedankt voor de leestip, ik heb het aan mijn te-lezen-lijstje toegevoegd 🙂

 12. Dag Kelly,

  Leuk postje hier!
  Mijn kinderen dragen heel veel tweedehands kleren. En als ik iets koop moet het duurzaam zijn zodat ik het ook weer kan doorgeven. Maar misschien moet ik ook maar eens op Sabine haar site gaan kijken om nog ecologischer te shoppen! Merci!!

 13. Sinds ik samenwoon denk ik ook meer na over ecologisch leven. Kleren is nog zoiets dat beter kan hier. Als ik nakijk in mijn kast heb ik één ecologische jeans van Kuyichi (90€) en 1 paar sandalen van Earthkeapers(70€). Die waren beide best duur, maar zitten wel fantastisch en ik denk dat ze nog veel langer kunnen meegaan. Ik kocht deze eigenlijk per toeval, niet heel bewust, tussen de gewone kleren. Wel grappig eigenlijk. Verder heb ik niet zo heel veel kleren. Enkele basics en een paar specialekes. Wel heb ik het gevoel dat als ik ga winkelen ik altijd te veel betaal voor wat het is. Ik ga je tips zeker eens checken hier in Antwerpen

 14. Hoii,

  Ik koop eigenlijk bijna nooit bio-kleding omdat ik gewoon weg niet voldoende op de hoogte ben van waar de winkels liggen, als er ik dan weet liggen zijn die meestal vrij ver van mijn thuis ofwel heb ik niet altijd tijd om ze te bezoeken wanneer ik op kot ben door studies/werk. Ik zoek er wel regelmatig achter, ik heb bijvoorbeeld vandaag nog heel erg leuke schoenen gevonden op internet maar dat is een merk dat enkel verstuurd binnen amerika en de dichtsbijzijnde winkel is in Duitsland. Dus ja, niet altijd gemakkelijk. Ik shop wel vrij veel in tweedehandswinkels, kringwinkel,… Ik heb al verschillende paren leuke schoenen en kleding gekocht daar. In de standaard kringwinkel vind ik vaak niet echt mijn ding qua kleding maar wel voor naaigerief, riemen, juwelen,… Dus al best wat. Voor kleding ga ik vaak naar de Pardaf in Antwerpen, lekker dicht bij het station dus onderweg naar het station spring ik er vaak even binnen. Ik maak ook een deel van mijn kleding zelf maar het zou zo leuk zijn om biologische en verantwoorde stoffen makkelijker te kunnen krijgen.

  Ik heb nu ook gekeken naar het lijstje van sabine, heel erg handig en een aantal liggen heel erg dicht bij mij, dus bedankt daarvoor!

 15. na nog wat gesurft te hebben besef ik mij opeens dat het meeste bio wat ik heb cosmetica is 🙂 Juj ik koop wel bio! Soit mijn favo bio cosmetica merk bestaat nietmeer maar ik ben opzoek naar vervanging. Ik ga misschien de opleiding "make-up" (deel 1 van een drieluik visagie) volgen volgend semester, maar ik wil geen make-up gebruiken wat op dieren getest is geweest, slecht voor het milieu is of waar dierlijke bestanddelen in zitten, zeer spijtig dat veel mensen enkel letten op "niet getest op dieren" en niet of er dierlijke bestanddelen in zitten. Ik heb ooit in de vluchtte een lippenstift gekocht omdat het de juiste kleur was voor het feest waar ik die avond naartoe moest, haast en spoed is dus echt zelden goed, en pas achteraf het merk gescreend, het was ook nog eens best dure lippenstift (en goede) voor mijn studentenbudgetje, maar dat merk test dus op dieren en steekt dierlijke bestanddelen in de cosmetica, nog 1 keer heb ik geprobeerd die lippenstift te dragen, maar ik werd er (letterlijk) misselijk van toen ik dat wist. Ik probeer dat altijd heel goed te screnen op voorhand, maar het is natuurlijk zeer spijtig dat er veel woorden op de verpakking staan zoals "biologisch","organisch" maar eigenlijk is dan dan 1 procent van het totale product en verliest dat woord zijn waarde zo. Heel erg spijtig. Maar nog 1 ding dat ik heel erg spijtig vind is dat veel bio cosmetica (die wel echt bio zijn) geen navulverpakkingen hebben (dat had mijn favo wel, mja ze zijn er niet meer, ik kan allen kijken naar de lege pans binnenkort). Dat is spijtig, ookal zijn de verpakkingen milieuvriendelijk gemaakt veel vriendelijk dan enkel de "pan" te moeten vervangen kan toch niet?

  Enne tijden de tijd die ik had om na te denken besef ik mij dan mij 2 paar lievelingsbotten van een tweedehandswinkel komen, en dat ik mijn schoenen altijd laat herstellen wanneer ze beginnen te verslijten zodat ze vele langer meegaan 🙂

 16. en nog een vraagje om af te sluiten 🙂 Weet jij misschien waar ik leervrije en milieuvriendelijk laarzen voor de winter kan vinden? Online vind ik wel wat, maar schoenen online bestellen vind ik nogal riskant 🙂

 17. Oei oei, Lelie, sorry voor het late antwoord! Reden is gewoon dat ik eigenlijk geen idee van heb of er wel leervrije en milieuvriendelijke laarzen bestaan… Ik weet dus ook jammer genoeg (nog) niet waar je er kan kopen… Ikzelf ben ook op zoek naar degelijke laarsjes/andere gesloten warme schoenen voor de winter, maar voorlopig heb ik enkel maar tijd verloren met het zoeken…

  Misschien dan toch maar online bestellen…?

  Als ik iets zou vinden, laat ik het je weten 🙂

Reageer