Hulp voor de kerstvrouw (en die enkele kerstman)

Ondertussen heeft u waarschijnlijk uw favoriete dekentje weer bovengehaald, is de haard nog eens aangestoken / staat de centrale verwarming weer aan en worden de donkere avonden gevuld met warme (soja)chocomelk en een quality time-activiteit naar keuze. Of een fakkeltocht door het bos, zo u wil. Om het allemaal een beetje spannend te houden, niet waar?

En misschien zit u ook al een beetje uit te kijken naar de eindejaarsperiode, met al haar glinsterende attributen, dennenbomen in de living en kilo’s ijstaart. Bijvoorbeeld. Misschien houdt u het liever soberder (zéér begrijpelijk), maar hoe dan ook, er valt niet te ontkomen aan het einde van 2011. De afgelopen dagen verzamelde ik enkele tips voor alle kerstvrouwen (en die enkele kerstman) die dat einde enigszins groen willen vieren.

Want geef toe, ‘t is toch meestal de vrouw die de kerstboodschappen doet he. Ten huize Stefan & Kelly is dat enigszins anders. Hij is de Santa Claus (Stefan C.), ik ben zijn KerstElfje (Kelly E.), een hulp waar nodig, maar zonder beslissingsrechten en zo 😉

Aan hen met beslissingsrechten en de wil om het deze keer een beetje groener te houden: laat u inspireren!

 • Voor al uw wensen voor het nieuwe jaar zijn er de e-cards van GOEDvandoen of de tastbare, uit gerecycleerd papier en/of schapenkeutels (echt waar!), met inkt op waterbasis bedrukte en eventueel zowaar plantbare kaartjes van bij Kudzu.
 • Verantwoorde (en onbreekbare) kerstballen voor de dennenboom, die u uiteraard elk jaar uit de tuin graaft en daarna weer ingraaft, zijn verkrijgbaar bij Kudzu. Maar misschien heeft u zelf al een boomversiersel gemaakt, uit gerecycleerde materialen?
 • Low impact dineren op kerst- of nieuwjaarsavond, het is mogelijk (net zoals op alle andere avonden, uiteraard). En EVA maakt het u gemakkelijk, en wel dankzij hun kerstmenu’s: eentje samengesteld door topchef Philippe Van den Bulck en het ander samengesteld door het EVA-team zelf. Voor mij de seitan bourguignon, graag, meer moet dat niet zijn.
 • Verras uw gasten (en uzelf, indien nog niet gebeurd) ook eens met Faux Gras de GAIA, het diervriendelijke (en lekkere 🙂 ) alternatief voor foie gras.
  Andere lekkere smeersels voor op toastjes: deze tofu-tomatenspread, in bouillon gekookte erwtjes met peper en zout (ideetje uit EVA’s nieuwe veggie lunchbox!) of natuurlijk de Abinda-smeersels (applaus voor de “kruidige paté”!)… (binnenkort trouwens een uitgebreidere post over snel-klaar-brood-en-toast-beleg)
 • Feestelijke (of gewoon mooie, want kom, elke dag is een feest, en elke dag moogt ge er mooi uitzien 🙂 ) kleding kwam ik tegen bij GOEDvandoen.

 

En om af te sluiten nog een paar cadeautips:
 • ga voor duurzame chocolade (en koop voor uzelf ook een voorraadje, bij Oxfam is er keuze genoeg…)
 • bij Lush vind je handgemaakte, verse, proefdiervrije cosmeticaproducten (ode aan The Godmother)
 • een vegetarisch / veganistisch kookboek voor de (wannabe) keukenprins(es), bijvoorbeeld Plenty van Yotam Ottolenghi, Non*Fish*A*Li*Cious of Lisette in Luilekkerland van Lisette Kreischer of Verrassend Veggie van Philippe Van den Bulck of of of… (te koop bij EVA, of Kudzu, of GOEDvandoen, etc.)
 • tover kartonnen dozen om in geweldig schoon speelgoed
 • of lees hier welke de vijf allerbeste speelgoedjes ooit zijn (hihi)
 • en hier waarom je beter niet conventioneel plastic speelgoed koopt, gewoon ter info of ter heropfrissing 😉
 • kijk ook eens op de blog van I love eco voor verantwoorde cadeautjes, en in het bijzonder bij kadootjes
 • ook Netwerk Bewust Verbruiken postte onlangs een bericht met 10 Sinterklaas-tips – de Sint mag dan wel weer het land uit zijn, de Kerstman zal met dit lijstje ook wel iets kunnen aanvangen 😉 Nog onlangser volgde een bericht met 10 tips voor een duurzame kerst, dus ook daar zult u waarschijnlijk nog wel wat nuttige informatie vinden.
 • Mevrouw Minder lijstte ook tien tips voor duurzame cadeaus én vijf verpakkingsmogelijkheden op – allen daarheen!
 • en als u het na al deze tips nog niet weet, kan een cadeaubon misschien soelaas brengen.
Volgend bericht
Vorig bericht

3 reacties op “Hulp voor de kerstvrouw (en die enkele kerstman)

 1. ik eet geen foie gras, dus heb ik mijn mama vorig jaar kunnen overtuigen om faux gras te kopen. iedereen vond het zo mogelijk nog lekkerder dan het echte spul (ik zou het niet weten) dus dat staat dit jaar ook weer op het menu. 🙂 een kleine overwinning!

  voor de rest hebben we gezegd dat we niet teveel aan kado's willen doen, wij schenken iedereen dit jaar een setje zelfgemaakte confituurtjes in herbruikbare potjes, misschien nog een bio-thee setje en ik ga proberen om voor de lieve mama's nog iets ineen te naaien. dus hopelijk krijgen we dit jaar niet al teveel brol (we hebben echt alles al wat we nodig hebben, teveel zelfs)

  voor de rest spaar ik sowieso inpakpapier en lintjes van kadootjes, een gewoonte van mijn bomma die ik vroeger raar vond, maar nu heb overgenomen; een rol inpakpapier kost eigenlijk belachelijk veel geld… m'n omgeving lacht er soms een beetje mee maar ze laten mij gelukkig doen. 😉

 2. Wat lief!! Een link naar mijn blog. Echt super bedankt 😀 En ook voor jouw tips. Ik heb nog nooit seitan gegeten, maar die foto van seitan bourguignon ziet er zeer smakelijk uit. Yummm!!

Reageer