Hoe Verrassend Veggie meer pizza – zonder gist – in mijn leven bracht

Op een zondagavond enkele weken terug kreeg ik honger en besloot ik maar eens in de berging en koelkast naar ingrediënten te gaan zoeken. Weinig keuze te vinden daar! Maar gelukkig hebben we ook een moestuintje én een vensterbank, waar basilicum en peterselie weelderig groeien. Ergens in een verwilderd hoekje van de moestuin vond ik een plukklare courgette en in mijn nieuwste kookboek, Verrassend Veggie (ook voor niet-vegetariërs!) van Philippe Van den Bulck, een recept voor “pizza met courgette en pesto” (op p. 102, voor de gelukkigen die het boek al hebben 😉 ).

Pizza! Dat is zo ‘k-weet-niet-hoe-lekker! Het nadeel aan plotse goesting in pizza is echter dat je meestal geen tijd hebt om nog gauw de bodem te maken… Maar Philippe Van den Bulck heeft aan mensen als ik gedacht, ‘t is te zeggen met zijn geweldig recept voor “pizza met courgette en pesto”. Bij deze krijgen jullie het deeltje voor de snelle, doch overheerlijke pizzabodems.

pizza-zonder-gist-basilicum-plantje

Nodig voor pizza zonder gist (het gaat hier dus enkel om de bodems hé!)

 • 225 g witte tarwebloem (ik meng graag met volkorenbloem)
 • 10 g bakpoeder
 • 2 el olijfolie
 • 100 ml lauw water
 • beetje zout
 • 80 g verse basilicumblaadjes

Bereiding

 1. Mix water, basilicum, zout + olie.
 2. Maak een kuiltje in de bloem en strooi het bakpoeder eromheen. Pizza zonder gist, dus wel met bakpoeder.
 3. Giet het basilicummengsel in het kuiltje.
 4. Kneed tot een vast, niet-kleverig deeg.
 5. Laat 15 minuutjes op een koele plaats rusten.
 6. Verdeel in 4 gelijke delen en rol uit tot platte schijven van 10 cm diameter en 1 cm dik.
 7. Bak in een voorverwarmde oven: 200°C – 15 minuten. De bodempjes moeten niet al te fel kleuren.

Noot 1: Aangezien onze bodempjes redelijk gerezen waren, hebben we ze in twee gesneden (voor dubbel pizza-plezier!), maar volgens het recept hoeft dit niet.

Noot 2: Bij gebrek aan voldoende basilicum voor zowel in de pizzabodem als in de pesto, gebruikte ik naast verse basilicum ook gedroogde kruiden voor de bodem.

Je leest het goed: ‘t is supersimpel en supersnel klaar, in tegenstelling tot pizzabodems op basis van gist. Dat ik daar zelf nog nooit aan gedacht had, tsss… 😉

basilicum-plant

 

Goed, Verrassend Veggie dus. Een korte review kan je hier lezen, ik maakte raprap een kort boek-doorblader-filmpje ;-). Kijk, geniet van dit voorsmaakje en bestel uw exemplaar (slechts 20,70 euro voor EVA-leden)!

Volgend bericht
Vorig bericht

5 reacties op “Hoe Verrassend Veggie meer pizza – zonder gist – in mijn leven bracht

 1. Juffrouw Sanseveria, het zijn die 15 minuutjes rusten echt wel waard hoor! Ik ben er zelf getuige van! Die pizza'tjes zijn écht heeeeerlijk! Zo krokant en zacht tegelijk… mmmmm ik krijg er weer zin in!

Reageer