Hoe ik mijn lunch meeneem naar het werk

Af en toe stelt een lezer van deze blog mij een vraag. Meestal geef ik meteen antwoord, soms inspireert de vraag mij ook tot een blogbericht. Waarvoor dank, dat spreekt voor zich. Aan schrijfstof geen gebrek, begrijp me niet verkeerd, maar soms is het al eens handig om te weten met welke vragen jullie zitten. Onnozele vragen, serieuze vragen, dat maakt allemaal niet veel uit, want ik kies toch lekker zelf welke ik beantwoord en welke ik naar de prullenmand verban.

Heb jij ook een vraag voor mij? Vragen staat vrij, antwoorden ook. Waag je vraagkans gerust, via mail, gewoon in een reactie hieronder of via mijn superprofessionele contactformulier. Wie weet passeert jouw vraag hier binnenkort, gevolgd door een kort of langer maar sowieso eerlijk antwoord.

Een eerste vraag waarop ik graag eens wat uitgebreider antwoord, is:

hoe neem jij je lunch mee naar het werk?

(De vraag was in feite hoe ik soep meeneem naar het werk, maar ik heb gebruik gemaakt van mijn bloggerlijke vrijheid om ze een beetje aan te passen.)

lunch-werk

Eerst even over lunchen op het werk/onderweg in het algemeen

Ik breng meestal mijn eigen lunch mee naar het werk. Broodjes en slaatjes van de lokale broodjeszaken of van de supermarkt vind ik onnoemelijk saai, niet erg smakelijk en meestal te duur. Bovendien zijn ze zodanig verpakt dat mijn ecohart ervan bloedt, zachtjes, maar toch. Als ik elke dag zo zou lunchen, zou mijn afvalberg gigantisch groeien, terwijl hij al pijnlijk hoog genoeg is. Ik vermijd dan ook zo veel mogelijk wegwerpverpakkingen (verpakkingen die je maar één keer heel kort gebruikt). Aluminiumfolie of vershoudfolie heb ik bijvoorbeeld nog NOOIT gekocht, en dat wil ik uiteraard zo houden.

Ook bij andere gelegenheden van buitenshuis eten probeer ik erop te letten mijn eigen lunch mee te nemen. Als de nood hoog is, ga ik mezelf natuurlijk ook niet uithongeren en wordt er al eens van de regel afgeweken. Liever inconsequent goed dan consequent fout, nietwaar?

Maar waarin transporteer ik mijn lunch dan?

Soep en andere vloeibare dranken

Het is nog maar sinds kort dat ik soep en andere vloeibare dranken (ik denk dan vooral aan smoothies!) meeneem naar het werk. Daarvoor gebruik ik mijn Kleen Kanteen uit roestvrij staal. Ik heb de thermos, Stefan de gewone versie, die ik af en toe leen, als de thermos bijvoorbeeld niet afgewassen is, ahum. Ze hebben beiden een grote opening waardoor ze gemakkelijk met de hand afwasbaar zijn.

lunch-mee-naar-het-werk-klean kanteen

Favorietjes: de gewone hervulfles en de lunchbeker van Klean Kanteen.

lunch-mee-naar-het-werk-bokaal-smoothie

Hipstermodus on: smoothie in een bokaal.

Boterhammen

Zilverpapier heb ik dus nog nooit van mijn leven gekocht en ik zal het ook nooit doen. Hoewel ik nog maar zelden boterhammen meeneem naar het werk, belanden die sowieso in een brooddoos. Daarvoor heb ik BPA-vrije Preserve brooddozen van 100% gerecycleerde materialen.

Ik kocht ze meer dan vijf jaar geleden al, op een moment dat Kudzu nog geen andere soorten brooddozen had, maar mocht ik nu een brooddoos moeten kopen, zou ik voor een stalen versie gaan.

Granola

Als ik granola maak, vul ik ook vaak een bokaal die ik dan op het werk zet. Op dagen dat ik geen lunch voorzien heb, of op dagen dat ik gewoonweg zin heb in granola, heb ik dan een portie klaarstaan. Dan moet ik enkel plantaardige yoghurt gaan kopen in de supermarkt om de hoek of meebrengen van thuis. Resultaat: een snelle, redelijk gezonde, plantaardige lunch.

lunch-mee-naar-het-werk-granola

 

Papjes en pudding en zo

Een portie haverpap belandt meestal in mijn roestvrijstalen Klean Kanteen Lunchbeker. Die heeft een brede opening, waardoor ik mijn pap er gemakkelijk kan ingieten én rechtstreeks eruit kan eten. Ook wreed handig om af te wassen, handig voor vaatwasserlozen.

lunch-mee-naar-het-werk-rvs-potje-klean-kanteen

Soms neem ik mijn papjes ook mee in een simpele glazen bokaal, maar als je dat doet, moet je je eventueel wel voorbereiden op commentaar van collega’s (‘ieuw, wat zijt gij nu aan het eten?’ is vrij standaard). Begrijpelijk ook, hoor, want zo’n omgeroerde haverpap met chiazaad en verpletterd fruit ziet er meestal minder appetijtelijk uit dan wat je op Pinterest ziet.

lunch-mee-naar-het-werk-boekweitpap-frambozen-kokosmengsel

‘s Ochtends thuis gekookt: boekweit
‘s Ochtends thuis in een klein bokaaltje gemengd: haverzemelen, geraspte kokos, chiazaadjes …
Op het werk uit de diepvries gehaald: frambozen

Slaatjes en restjes van de dag voordien

Slaatjes neem ik mee in een bokaal (hoe hipster!) of in mijn lunchbox Box Appetit van Black+Blum. Een eventuele dressing of wat geroosterde pitjes neem ik apart mee, meestal in mijn lekvrije, roestvrijstalen Lunchbot Dips. Het slaatje giet ik dan ‘s middags op een bord.

lunch-mee-naar-het-werk-slaatje

Even over die Box Appetit. Er zitten twee aparte doosjes bij die doos, eentje voor dressing en nog een groter om bijvoorbeeld de nattere ingrediënten apart te houden. We gebruiken die vrijwel nooit, want afhankelijk van de inhoud van de grote doos kan het toch een boeltje worden, vind ik.

De lunchdoos kan trouwens in de microgolfoven, en dat is ook de reden waarom wij ze kochten: als er op je werk geen borden voorzien zijn, kan je je restje spaghetti in je lunchdoos zelf verwarmen. Het deksel is in principe lekvrij, maar ik raad aan om er toch voorzichtig mee te zijn, want het deksel is tijdens mijn fietsrit wel al losgekomen. Maar misschien fiets ik gewoon af en toe te wild (of liggen de straten er in mijn regio te slecht bij). Nog een laatste opmerking: in onze witte versie krijgen we de spaghettisauskleur er niet meer uit gewassen.

lunch-mee-naar-het-werk-bokalen-dozen

Slaatjes in bokalen en slaatjes in Box Appetit lunchdozen, geroosterde pitjes in bokaal.

Tussendoortjes

Een trosje druiven, wat bessen, een handje nootjes of wat dadels … zulke tussendoortjes belanden meestal in een van mijn Preserve potjes. Ik heb ze in mini, small en large en gebruik ze alledrie regelmatig. Ze zijn niet lekvrij, maar dus wel geschikt voor droge voedingsmiddelen.

Voor heel kleine porties, zoals een handje gojibessen of rozijnen, gebruik ik ook weleens mijn Lunchbot Dips (rechtsboven op de foto hieronder: zoals je ziet, zijn het echt kleine potjes).

lunch-mee-naar-het-werk-lunchbox black+blum preserve

 

Ik kocht al mijn lunchgerief bij Kudzu.be omdat dat nu eenmaal mijn favoriete webwinkel voor tof ecogerief is. Wie liever niet online koopt (waarom niet?!), kan misschien eens informeren bij de lokale natuurwinkel of ze bepaalde artikelen kunnen aankopen. Bij A.S. Adventure zag ik ook al producten van Klean Kanteen.

Ik denk dat ik hiermee wel alle soorten lunch heb opgesomd. Nog bijkomende vragen of opmerkingen? Je weet waar je ze mag achterlaten, nietwaar?
Volgend bericht
Vorig bericht

39 reacties op “Hoe ik mijn lunch meeneem naar het werk

 1. Jij neemt je lunch in stijl mee naar het werk!Ik werk alleen in de voormiddag tot 13u en eet dan erna thuis en neem enkel wat verse soep op het werk tussen door.

 2. Dat zijn mooie verpakkingen. Ik ben momentheel thuisblijfmama. Dus hoef geen lunch mee te nemen. Maar wij hebben wel een kleen kanteen drinkfles en twee lunchbots lunchboxen (met vakjes), voor als we op oad gaan of voor mn vriend naar zn werk. En onze oudste gaat bijna naar school, dan kan hij ze ook gebruiken. Fijne producten in ieder geval.

 3. Amai, je zou een goede vertegenwoordiger van lunchgerief kunnen zijn!
  Ikzelf hoef geen lunch mee te nemen, en de kinderen hebben brooddozen van de kringloop 🙂

 4. Ik neem al 20 jaar dezelfde plastic boterhamdoos mee naar het werk. Maar die is nu toch stilaan aan vervanging toe. Zo’n stalen Kudzu lijkt me wel wat.

 5. Ik had hier de plastic folie en aluminium folie ook de deur uit gewerkt. Brood en fruit kan ook in de lunchskin en de bijenwasdoeken zijn ideaal om dingen me af te dekken en in de koelkast te bewaren. Meestal kom ik daar wel uit dus. Nou heb ik alleen voor 2 dingen nog geen fijn alternatief en misschien dat jij daar een goed idee voor hebt: Als ik mijn haar kleur met henna pak ik het in plastic folie en dan vervolgens een oude warme muts erover voordat ik in mijn bedje stap. Ik zou wel zonder dat folie willen, maar de zooi lijkt me niet te overzien en slapen met een veel te dikke oude handdoek vind ik geen goeie optie..(nekklachten en hoe krijg ik dat fatsoenlijk genoeg gefixeerd) En als ik aardappels of bieten wil poffen in de oven kan ik daar natuurlijk geen bijenwasdoek over heen vouwen.. Als ik voor die twee een goed alternatief heb, dan komt het er bij ook echt noooit meer in.

  1. Om dingen af te dekken in de koelkast gebruik ik zelfgemaakte ‘vershoudvelletjes’, ook heel erg handig. Bijenwasdoeken had ik ook gemaakt, maar dat vond ik minder handig op hygiënisch vlak.

   Voor henna gebruik ik altijd een (versleten) plastic zak. Ik weiger zelf in de winkel altijd plastic zakjes, maar via familie of vrienden komt er heel soms wel een plastic zakje in huis. Die bewaar ik dan voor hennasessies. Ik wikkel er dan nog een stevige elastiek en een badhanddoek rond, maar een oude warme muts kan natuurlijk ook ter vervanging van de handdoek. Het blijft natuurlijk plastic, maar toch al geen ‘nieuw’ plastic meer…

   Aardappels of bieten poffen heb ik nog niet gedaan. De aluminiumfolie is wellicht bedoeld om de aardappel/biet niet uit te drogen en sneller gaar te maken? Kan dat eventueel niet in een ovenbestendige kom met deksel?

   1. Dus voor henna wel plastic inderdaad. Ik weiger zelf ook alle plastic zakken, dus die heb ik eigenlijk nooit in huis. Als ik die zou hebben zou ik ze waarschijnlijk ook (her-)gebruiken. Al moet ik zeggen dat vershoudfolie niet zo kraakt en automatisch aan elkaar vastplakt. Ik heb al regelmatig gezocht op internet hoe men dat vroeger deed, voor de komst van plastic. Want henna wordt al heel lang gebruikt, maar plastic natuurlijk niet. Tot nu toe helaas nog zonder resultaat.

    Ik ga eens kijken of ik inderdaad iets met twee in elkaar passende vuurvaste schalen wat kan bereiken, thanks for the tip!

    1. Je kan gewoon eens aan iemand een stevige plastic zak vragen en die elke keer uitwassen? Dat kraakt wel wat, ja, maar daar heb ik weinig last van. Ik slaap altijd met mijn hennahaarmasker en ik lig ‘s nachts niet te woelen, dus geen last van gekraak rond mijn oren 🙂 Ik denk nu ook net aan een badmuts uit natuurlijk rubber, bestaat dat?

 6. Zo ziet me er dat allemaal vrij hongergevend uit! Mijn soep gaat mee in een bokaal, brood in een brooddoos. Mijn man verzamelt de broodzakken van bij de bakker en neemt zijn brood daarin mee. Hij gaat met de koersfiets, alles om gewicht te sparen. 😉

  1. Soep in een bokaal? Bij mij lukt dat niet zonder morsen. Ofwel heb ik wel heel slechte bokalen. Of misschien liggen de banen er hier veel slechter bij. Hoe dan ook: hoezeer ik het ook heb voor bokalen, na een fietsrit blijkt er altijd wel wat buiten de bokaal te zijn gevloeid …

   1. Ik giet hem heet en tot aan de rand in bokalen – grote voor het gezin, kleine voor naar het werk – en dan trekt dat vacuüm wanneer het afkoelt. Blijft heel lang goed zonder frigo, en lekt helemaal niet. 😉

 7. Hier ook een heel arsenaal aan potjes en doosjes! Gelukkig hebben we een vaatwas thuis, maar ook ééntje op het werk. Soeppotjes laat ik meestal op het werk achter, zodat ik ze proper terug naar huis mee kan nemen. Meestal doe ik een plastic zakje rond het soeppotje als ik met de fiets ga, omdat de soep anders uitloopt. Slecht, ik weet het, maar ik heb precies geen lekvrije potjes voor soep. Misschien toch eens zo’n thermos overwegen dan!

  1. Bij mij op het werk staat er ook een vaatwasser 🙂 Alleen durf ik daar mijn potjes niet in doen, omdat ze dan misschien ‘verloren’ geraken … En ja, jammer van dat plastic zakje! Een Klean Kanteen overwegen dus, ja! (of op je verlanglijstje zetten, je verjaardag is niet zooooo ver weg meer 🙂 ) De thermos, de gewone versie, de lunchbeker (daarin kan 470 ml), ze zijn allemaal lekvrij!

   1. Haja, wij zijn maar met drie dus de kans dat potjes verloren geraken is klein :-).
    Ik ga meteen eens een Klean Kanteen op mijn wishlist zetten. Damn you, nu weet ik dat ik binnen een drietal maand alweer jarig ben. Aaaarghh!!

 8. Als ik gemixtesoep heb neem ik die al eens mee in een glazen fles van tomatenpassata ofzo. Droge zaken neem ik ook soms mee in glazen potjes. Ik heb 3 brooddozen in verschillende maten die ik nog van mijn schooltijd heb. Slaatjes gaan meestal in tupperware bakjes. Ik doe de dressing er meestal thuis al op. Een thermos zou niks voormij zijn want ‘s morgens vroeger opstaan om mijn lunch op te warmen zou zo fout lopen. Dan maar de microgolf op het werk.

  1. Oh maar ik warm de soep nog niet thuis op hoor! Daarvoor ben ik ook niet georganiseerd genoeg, haha. Ik heb gewoon een thermos gekocht omdat ik de thermosfunctie ook nodig had maar die gebruik ik dan bij andere gelegenheden. Voor de functie ‘soep naar het werk’ is ze eigenlijk gewoon een ondoorzichtige, lekvrije, onbreekbare fles die tegen een stootje op de fiets kan 🙂 Op het werk giet ik ze dan over in een tas en warm ik ze op in de microgolfoven.

   Maar als ik bijvoorbeeld naar het park ga en een smoothie meeneem, vind ik het lekkerder als die smoothie fris blijft en dan komt de thermosfunctie natuurlijk wel serieus van pas.

 9. Ik haaaaaaaat brooddozen.. vooral de stapel hoge toren vuile dozen. Toch heb ik geen aluminium folie (oh jawel voor papilotten op de bbq)

  Mijn slaatjes dozen zijn tupperware (en tomatensap dicht) en ook yoghurt probeer ik zo te transporteren. . Als dressing apart moet.. neem ik meestal een mini mini weckpotje/glazen bokaaltje mee… eigenlijk haat ik gewoon de uitpuilende plastiek doosjes kast (uitpuilend als in.. Doe de deur open en alles valt)

  Nuja de trouwboek is nen tupperware fan en vriest graag restjes in, de kids lijden aan gratis fruit en koekedoosjes verzamelwoede.

  Ik recupereer plastiek bakjes voor frambozen/druiven/ aardbeien en andere fruit en groensel dat ik wil uitdelen.

  De lekdichte drinkbus voor kids .. dat moesten ze eens uitvinden.. of het drinkfonteintje op school dat ook in de winter werkt.

  Ik heb wel nog een vraag:
  Ik drink thee uit van die piramide builtjes.. hoe erg is dat ? Is dat eigenlijk plastiek ? Groene thee munt .. trouwens 😉

  1. Ik begrijp dat je die plastic doosjes kast haat 🙂 Ik heb er maar een paar dus de lade puilt niet uit, maar als ik kon herbeginnen, was het ook meer staal. Een lekdichte drinkbus voor kinderen vind je ook bij Kudzu, van Klean Kanteen inderdaad: http://www.kudzu.be/nl/winkel/artikels/i/87466

   En ja, builtjesthee… Ik heb nu zelf nog een doosje met builtjes op het werk liggen maar die wil ik opwerken en daarna vervangen door de losse thee die ik thuis ook gebruik. Het is iets minder praktisch, maar ik verkies minder afval, dus dan moet het maar zo 🙂 Sommige zakjes bevatten wel plastic, andere niet. Hoe ‘erg’ je dat vindt, bepaal je zelf hé 🙂

 10. Handig bericht! Momenteel ben ik voorzien van voldoende gerief, maar ik pin het voor later.
  Besef trouwens dat ik al blij was dat mijn pas gekochte brooddoos BPA-vrij is, maar dat ik helemaal niet gelet heb op gerecycleerd materiaal enzo. Ach ja, zo blijft er nog verbetering mogelijk de volgende keer. Denk ik dan maar hum hum…

  Maar wat ik nog het geniaalste van al vind: thermos voor soep! Want wij hebben dus een thermos, maar ik heb er nog nooit aan gedacht om daar mijn soep in te doen (wat is dat toch met het niet zien van de meest voor de hand liggende dingen??). Die neem ik mee in de doosjes waarin ik ze ingevroren heb, wat wel praktisch is als ik ze ‘s ochtends uit de diepvries haal, want dan heb ik gewoon een koude blok mee en ontdooit ze wel tegen de middag. Maar als ze versgemaakt of al ontdooid is, dan heb ik 9/10 toch ergens een lek. Vanaf nu dus in de thermos!

Reageer