Hoe ik mijn haar met henna kleur

Drie jaar geleden kreeg ik mijn eerste hennakleursessie. Vriendin Evy trakteerde me op een nieuwe haarkleur, en vice versa. Het was haar idee, want ze woonde toen bij ons en tja, wat doet ge altijd om u te amuseren? Ik zei ja nadat ze mij garandeerde dat ik geen uitgroei zou hebben. Uitgroei was echt het laatste dat ik wilde overhouden aan een eenmalig experimentje op een meisjesavond. Bah, uitgroei.

Dat experimentje bleek toch niet zo eenmalig te zijn. Sinds die koude decemberavond vol hennaplezier werd het hele hennaproces al meermaals herhaald. Door Evy, door Stefan en sinds kort gewoon door mezelf. Moedig, hoor, als je weet hoe lastig henna te verwerken is. Maar ik ben een doorzettertje, en roder haar, daar ging ik helemaal voor. Roder haar, maar zonder schadelijke bazaar, uiteraard.

Wat is henna?

Een plantje (lawsonia inermis, blijkbaar) dat sinds een paar duizend jaar geleden gebruikt wordt om haar gezond te houden en om (grijs) haar te kleuren. Ook de huid, nagels en textiel werden/worden met henna geverfd.
Henna Tattoo

 

Het groene poedertje zijn gemalen blaadjes. Gemixt met een licht zure vloeistof krijg je de oranje-rode kleurstof. Natuurlijke, pure henna is dus rood of oranje-rood. Aan anderskleurige henna wordt  sowieso nog een of ander (al dan niet synthetisch) kleurstofje toegevoegd.

Hoe maak je hennapap?

Je hebt nodig:

 • hennapoeder: 100 gram voor kort haar, 200 gram voor halflang haar of 300 gram voor lang/dik haar (voor mijn coiffure volstaat 200 gram poeder)
 • (een mengeling van) vloeistof: citroensap (of appelsien- of pompelmoessap), afgekoelde thee, gewone azijn of (rode) wijn*
 • plastic of glazen kom
 • niet-metalen bestek
 • handschoenen
 • bodylotion ofzoiets (zie puntje 4)
 • kam
 • wc-papier of een washandje
 • plastic zak / folie
 • handdoek


* Als het citroensap je hoofdhuid zou irriteren, gebruik je beter appelsien- of pompelmoessap of leng je het citroensap aan met afgekoelde thee. Azijn en wijn zorgen voor een sterkere geur, maar als je citroen(sap) niet standaard in huis hebt, maken ze evengoed een geweldig papje.

Zo maak en gebruik je het:

 1. Begin met je hennapap te maken, enkele uren vooraleer je hem wil gebruiken, zodat hij voldoende lang kan ‘trekken’. Begin met het poeder in de kom te strooien.
 2. Voeg geleidelijk vloeistof toe tot je een puree-achtige pap hebt. Meng met het niet-metalen bestek. Anders zou je haar wel eens groen kunnen uitslaan, naar ‘t schijnt. Hoe vloeibaarder, hoe gemakkelijker het goedje van je hoofd zal druppelen. Gebruik dus best niet te veel vloeistof.
 3. Overdek (niet met aluminiumfolie) en laat het papje enkele uren trekken op kamertemperatuur.
 4. Voor je begint, smeer je de randen van je gezicht in met bodylotion of een anders vettig crèmeke. Als je dan wat morst, krijg je het rode spul gemakkelijker weg.
 5. Roer de pap nog eens goed door en voeg eventueel nog wat vloeistof toe. Verdeel hem over je gewassen en droge haar, met je handen en eventueel met behulp van een kam. Dit duurt eventjes en vraagt wat handigheid. Vergeet je handschoenen niet! Laat je eventueel helpen de eerste keer/keren.
 6. Gebruik het wc-papier of washandje om gemors direct weg te nemen.
 7. Omwikkel je hennahoofd met een plastic zak (+rekker) of plastic folie. Werk af met een handdoektulband om eventueel gedruppel op te vangen. Als je met je hennahoofd gaat slapen, leg je best een handdoek op je kussen.
 8. Laat de pap een uur tot enkele uren trekken. Hoe lichter je haarkleur, hoe minder lang – zo logisch is dat. Hou er ook rekening mee dat de kleur nog kan veranderen/donkerder worden gedurende de eerste dagen na je kleursessie.

OF: lees de bijsluiter. Want wat geldt voor mijn hennapoeder en haar, geldt misschien niet voor jou.

haar verven met henna

U vraagt, ik probeer te antwoorden

Het zou zogezegd dagenlang stinken en soms groen uitslaan, klopt dat?

Het dagenlange stinken vind ik zwaar overdreven. Je ruikt de henna tot je je haar wast met een sterkere geur  (= de gemiddelde shampoo). En anders gebruik je haarparfum ofzo, want ik durf niet zeggen dat het voorgaande voor elk hoofd geldt. Het hennamengsel zelf stinkt wél, vind ik. Allez, daar moest ik de eerste keren serieus aan wennen. Het deed mij denken aan babykaka, ahum. Maar dat ligt misschien aan mij.

Groen uitslaan zou alleen gebeuren als je hennamengsel in aanraking komt met metaal, dus je moet er gewoon rekening mee houden dat je materiaal waarmee/waarin je het mengsel maakt uit hout, glas of plastic is.

Blijkbaar is het een knoeiboel die zeer moeilijk is aan te brengen en is je badkamer daarna een slagveld.

Een knoeiboel kan het worden als je wat onhandig bent. Ik ben dat zeer zeker als het over mijn eigen hoofd gaat, dus ik heb wat moeten oefenen. De eerste keer kleurde Evy mijn haar, later deed Stefan het, toen gebruikte ik eens verf in zo’n tubetje, maar dat vond ik eigenlijk al even onhandig en dat stonk verschrikkelijk chemisch (ook al was het ook henna). Sindsdien doe ik het zelf. Belangrijk: ik neem er mijn tijd voor, waardoor het geen knoeiboeltje wordt.

henna-rode wijn
Tip: hou wat wijn opzij en giet dat in je mond als beloning voor de geslaagde hennakleursessie
of als goeie moed als het op een trieste knoeiboel is uitgedraaid.

Hoe onhandiger je bent, hoe groter de kans op een slagveld. Maar in principe is vooral je douche een slagveld als je de henna eruit wast. Maar hé, gewoon op het einde goed afspoelen volstaat. Verder draag en gebruik je best kleren en handdoeken die zeker vuil mogen worden (in mijn handdoeken zijn vlekjes henna eruit gewassen, maar een T-shirtje heeft wel hennasporen overgehouden aan een kleursessie) en leg je een nat washandje klaar, waarmee je gevallen brokken hennaprut direct kan weghalen. Zo vermijd je dat je vloer of armen tijdelijke rode vlekken krijgen.

Hoe lang blijft henna zitten? Moet je vaak opnieuw kleuren?

Goh ja, dat hangt ervan af hoe vaak en waarmee je het wast. Ik was mijn haar/froefroe tegenwoordig weer dagelijks (momenteel met deze shampoo) en het blijft wel 2 à 3 maanden rood genoeg. Je hebt ook geen / weinig uitgroei, want je wast het eigenlijk gewoon uit, zoals kleurshampoo.Soms gebruik ik een hennapapje gewoon als haarmasker. Mijn haar is altijd zotcontent na een hennasessie: het straalt dan enorm, voelt gezond en dik en is heel zacht. Oh ja, ook daar heb ik een zwak voor gekregen: gezond, blij haar. Verslavend, zeg.

Waar koop je hennapoeder?

Offline: bij Essenza, Lush (in vaste blokjes, Lush noemt het caca, ha, dus er is toch iets van die kaka!), De Tuinen, in sommige natuurwinkels, in Turkse of Indische winkeltjes.
Online: bijvoorbeeld Herbacos.beDrogisterij.nl, DeTuinen.nl. Google en gij zult meer vinden!

Wat is jouw natuurlijke haarkleur en hoe lang laat jij de pap trekken?


Zo dus.

Ik maak mijn pap ‘s ochtends, laat hem trekken tot 22 uur, ga slapen tegen 23 uur en spoel het er de volgende ochtend uit. Om wat water te besparen, week ik mijn kop al even in een emmer water vooraleer ik het eruit spoel.

 

Nog vragen?

Stel ze hieronder en ik vul dit bericht aan. Tenzij ik het antwoord niet weet, uiteraard. Maar dat laat ik dan ook wel weten, zo braaf ben ik wel.

 

Nog een paar tips en waarschuwingen voor je begint…

 • Doe het de eerste keer op een rustige dag, misschien zonder aandachtbehoevende kinderen in de buurt.
 • Verwacht je eraan dat de kleur anders kan zijn dan je wil, want bij henna kan je nooit exact voorspellen wat het
  wordt (niet dat supermarktdoosjes nooit liegen).
 • Vraag eventueel aan een vriendin om te helpen.
 • Draag zeker goeie handschoenen en test of er geen gaatjes inzitten.

Het is een beetje een uitdaging, ja, dat haarkleuren met henna. Goeie moed, dames met hennagoesting!

Volgend bericht
Vorig bericht

11 reacties op “Hoe ik mijn haar met henna kleur

 1. Die van Lush kan raad ik niet aan, zag ik niets van op mijn haar. De kleuring die ik in Di gekocht had daarentegen, zag er echt mooi uit! Ik meng het trouwens gewoon met water en dan wat citroensap. Na 2 uur had ik al een mooi rood kleurtje en ik heb ongeveer jouw haarkleur 🙂

 2. Henna op mijn handen en voeten al kweetniehoedikwijls gehad (Marokkaanse schoonfamilie) maar men haar, kdurf da precies nie zo goed. (gedacht aan het gepruts, die brokken …) Ik ga me er toch es ne keer aan wagen, mislukt het, heb ik nog altijd mijnen hoofddoek als redding 🙂

 3. Ik heb jarenlang mijn haar met henna gekleurd maar toen was ik het ineens beu. Ik gebruikte henna van de Marokkaanse kruidenier. Bij veel henna uit ' gewone winkels ' zitten allerlei extra stoffen en dat hoeft helemaal niet. Op aanraden van een Marokkaanse vriendin deed ik er ook een scheutje olijfolie bij omdat ik heel droog haar heb. Het mengsel liet ik uren en uren inwerken : een hennadag was een pijamadag bij mij. Ik vond het vooral een geklieder om het er weer uit te spoelen, maar ik gebruik nu gewone haarverf en dat is evengoed lastig. Maar henna is toch net wat lastiger om goed te kunnen uitspoelen. En bij mij was het even al dan niet permanent dan de haarverf die ik nu gebruik.

 4. Jajaaaa, eindelijk hennapost! Ik zei het al op facebook, hier keek ik naar uit! 😉
  Ik heb wel al wat henna-escapades achter de rug, vandaar. Voorbije zomer heb ik de caca rouge van Lush wel drie keer geprobeerd en dat was telkens enorm veel moeite (min. drie uur lang inwerktijd met een heel zwaar hoofd en vervolgens een half uur werk om alle purree uit mijn haar te spoelen. Niet bepaald waterbesparend) en bitter weinig tot geen resultaat. Mijn mama en ik verven al jaren elkaars haren, maar ze dreigde daarmee te stoppen als ik nog met dat hennagedoe zou afkomen. Van miserie dan maar terug naar mijn oude trouwe Herbatint, veel gemakkelijker. Maar dat henna idee bijt toch nog in mijn been, jouw haren zijn zo schoon van kleur! Misschien dat ik binnenkort mijn mama nog eens overhaal, of zelf tot actie overga. Dan kom ik hier zeker nog eens teruglezen, merci!

 5. Als kind heb ik jarenlang mijn haren met Henna geverfd. Fijn tegelijk met mijn moeder. Wij maakten de henna altijd aan met kokend water en koffie. Geen idee of er ook nog iets zuurs in ging. Door het warme water was het heerlijk warm op je hoofd en de koffie schijnt de kleur wat dieper te maken. Ik liet het denk ik een uur of 2/3 intrekken, tot het me te veel begon te jeuken of er niets leuks meer op TV was, waarschijnlijk.
  Omdat ik regelmatig zwom werd de kleur snel minder. Ik kan me ook nog goed de opmerkingen van andere kinderen herinneren onder de douche bij het zwembad: 'je hoofd bloedt!'.
  Inmiddels heb ik al weer een tijdje henna in huis (van de reformwinkel), maar durf het nog niet te gebruiken. Ik ben een beetje bang dat mijn grijze haren wel heel erg felrood gaan afsteken tegen de rest. Maar misschien toch maar eens doen. Ik krijg er weer helemaal zin in door je verhaal!

  1. Oh ik heb net gelezen om geen koffie of heet water te gebruiken, koffie omdat dat hoofdpijn zou kunnen veroorzaken, heet water omdat de kleur dan eerder lichtoranje zou worden. Nu ja, misschien hangt dat ook af van henna tot henna en van haar tot haar 🙂

 6. Dit is een heel leuk en gezond alternatief om mijn haar te kleuren.
  Maar kan je je haar ook lichter maken (blonder), als het daarvoor al is gebleekt met highlights?
  Wat zou ik het beste dan doen?

  1. Hi Sofie, volgens mij kan je met henna je haar niet bleker maken. Je kan naar ‘t schijnt je haar wel bleken door het met verdund citroensap te bestuiven en in de zon te liggen (google op “lemon hair bleach”), maar daar heb ik zelf geen ervaring mee.

Reageer