Het lekkerste rozijnenbrood

Dat maakte ik dit weekend zelf. Want ik wilde al lang eens een ‘bruin’ rozijnenbrood, want ik eet eigenlijk nauwelijks wit brood, want dat heeft zo weinig smaak, vinden mijn smaakpapillen. En volkoren rozijnenbrood, ik heb dat nog nooit bij den bakker zien liggen, dus moest ik het gewoon maar zelf maken he. En lekker dat het was!

Het recept (bron: het Bakboek van de KVLV)

Benodigdheden voor een brood van ca. 850 g of voor 16 broodjes:

 • 500 g voltarwemeel
 • 30 g gist (tips van de KVLV: “Hoe verser de gist, hoe krachtiger en hoe minder er nodig is” en ook “Voor deeg met rozijnen, boter of meer suiker is ook meer gist nodig” – ik gebruikte 30 g verse gist, maar met droge gist moet het dus ook lukken, dan enkel wat meer…)
 • 5 g zout
 • 2,5 dl lauwe (soja)melk 
 • 100 g (soja)boter
 • 20 g honing
 • 400 g rozijnen (ik gebruikte 300 g – doe ze er geleidelijk bij, dan zie je zelf wel of er nog meer in ‘passen’)Werkwijze:

 1. Stort de bloem met het zout op het werkvlak (of in een lage grote kom, om overstroming te vermijden 😉 ) en maak er een kuiltje in (zorg dat dit groot genoeg is!).
 2. Los de gist op in een beetje lauwe melk (maak er een glad papje van en laat het even rusten) en giet het daarna in het kuiltje.
 3. Meng in het kuiltje de gist met een beetje bloem tot er een vloeibaar deegje is verkregen en laat dit 20 min. rijzen.
 4. Werk daarna de rest van de bloem en het vocht langzaam door het deeg, alsook de boter en de honing. Voeg er als laatste de rozijnen bij. Goed kneden en slaan en trekken en vouwen!
 5. Kneed tot een homogeen geheel, tot het niet meer aan de handen kleeft (bloem toevoegen indien te nat, water indien te droog).
 6. Dek af en laat 20 tot 25 minuten rusten en rijzen tot het volume is verdubbeld (los afgedekt met een vochtige doek op een niet-tochtige plek in het zonnetje 🙂 ).
 7. Kneed het deeg in de gewenste vorm, rond of voor in een bakblik (zie Moniques tips, link hieronder) en laat het opnieuw 20 min. rijzen.
 8. Bestuif het deeg met water en haal het eventueel door sesamzaad. (ook mogelijk: bestrijken met losgeklopt ei)
 9. Bakken: 35 min. op 200° voor het brood of 20 min. op 200° voor de broodjes.
 10. Laten afkoelen op een rooster.
Succes, smakelijk en roep maar eens als het echt niet lukt!

P.S.: Monique heeft ook een paar broodrecepten op haar blog Natuurlijk veganistisch staan. En enkele broodbaktips voor de beginnende broodbakster. 


Lang leve zelfgemaakt brood! 😀 (maar niet altijd hoor, een dag heeft maar 24 uur he..)
Volgend bericht
Vorig bericht

9 reacties op “Het lekkerste rozijnenbrood

 1. Ik maak zelf rozijnenbrood en doe er altijd kaneel bij. Het smaakt ook heerlijk met koekkruiden.

  Een alternatief is een deel rozijnen vervangen door stukjes gedroogde abrikozen.

Reageer