Het grote(re) project: upcycled fietstassen, deel 2 (met tips om met reclamezeilen aan de slag te gaan)

Ik zei het al, dat ik nogal blij was dat ik fietstassen uit oude reclamezeilen kon maken. Al lang wilde ik iets maken met basjen. Fietstassen hadden mijn hoofd gekruist, maar ik had er al. Dan maak je geen nieuwe, hé. Ook andere soorten tassen stonden niet op mijn eigen verlanglijstje, dus het kwam er niet van.

Na de eerste versie volgde wat denkwerk en haargekrab. Daaruit ontstond deze grote, dubbele fietstas. Wat een gerief!

fietstas upcycling diy 4

Nu, het is niet het meest evidente materiaal om mee te werken. Mijn zeilen waren bijvoorbeeld al iets dikker dan tafelzeil. Je moet ook rekening houden met de stugheid ervan. Er zijn dus sowieso al een paar beperkingen van het materiaal om in het achterhoofd te houden. Een jeansnaald of dikke naald (100), steviger naaigaren en wat gezond verstand zijn nogal handig.

fietstas upcycling diy 5

Om de tassen aan het bagagerek te bevestigen gebruikte ik tassenband en gespen. Die materialen vond ik online bij Something naais. Nogal last minute, dus dikke hoera voor Tina, haar ruime assortiment en haar goeie service! Als sluiting koos ik uit budgettaire overwegingen voor velcro.

fietstas upcycling diy 2

Een paar tips voor wie ook met zeilen aan de slag wil

 • Traag stikken dus, en qua ontwerp kan ik nog zeggen: denk in heel simpele vormen 🙂
 • Ook belangrijk: denk erover na of je zichtbare naden wil of niet. Zichtbare naden, dus aan de buitenkant, vergemakkelijken het naaiproces, omdat je niet hoeft te keren. Bij mijn fietstassen was keren mogelijk doordat ik met grote lappen werkte, maar als je ergens een kleiner stuk hebt, kan keren misschien onmogelijk zijn door de stugheid van het materiaal.
 • Hou er rekening mee dat je niet kan lostornen, want je zal de gaatjes sowieso blijven zien – zoals bij leder en tafelzeil dus.
 • Vervang speldjes die je normaal zou gebruiken door paperclips, of naai direct.
 • Stik met grote stiklengte, anders komen de gaatjes misschien te dicht bij elkaar en zou je zeil snel kunnen scheuren.
 • Als je voetje zou blijven plakken aan het zeil, kan je de onderkant afplakken met plakband.
fietstas upcycling diy 1

 

Materialen
 • garen: extra sterk garen of cordonnet van Gütermann
 • naald: dikte 100
 • zeilen van het containerpark gered (vraag ernaar in een cultureel centrum, een winkel, een vereniging …)
 • tassenband en gespen: Something naais
 • velcro: Veritas

fietstas upcycling diy 3

Volgend bericht
Vorig bericht

13 reacties op “Het grote(re) project: upcycled fietstassen, deel 2 (met tips om met reclamezeilen aan de slag te gaan)

 1. Waw, dit is echt ubercool! Van al jouw recycleersels tot nu toe is dit mijn favoriet! Die suggestie van in productie gaan is niet slecht (of een volledige handleiding). 😉
  Wie in het Leuvense woont, kan bij mij altijd zo'n fietsplaatje komen halen (reageer dan bv. even op mijn blog). Of je vraagt er gewoon eentje aan bij 11.11.11 …

Reageer