Het grote(re) project: upcycled fietstassen

Toen een medewerkster van een cultureel centrum in de buurt mij een tijdje geleden contacteerde, maakte ik een vreugdesprongetje. “We zoeken iemand die fietstassen uit oude reclamezeilen kan maken.” Woehaaa! Mijn interesse had ze direct, uiteraard, fan van upcycling zijnde en zo.
 
Ik voegde er meteen aan toe dat ik niet veel tijd had, ik stond toen namelijk nog op bevallen. Maar hoera voor flexibiliteit en geduld! Na wat heen-en-weer-gemail ging ik de reclamezeilen afhalen en maakte ik een eerste ontwerp. Uit één zeil kon ik een dubbele fietstas krijgen. Overschot: één smal reepje van 10-15 cm op 5 cm. Efficiënt materiaalgebruik, that’s the way I like it. 
Ik kreeg goedkeuring voor productie, maakte alvast een fietstas met alles erop en eraan en liet ze bezorgen aan mijn contactpersoon.

Een paar dagen later las ik dat de tas toch te klein bevonden was. Kleine bummer, maar ook wel begrijpelijk, want voor mij zou ze ook vaak te klein zijn. I like big bags, zeker op mijn fiets.

Intussen is het tweede ontwerp af en in productie. Iets meer overschotjes, maar daarop vind ik wel iets. Of niet. Ook niet erg.

En mijn proefexemplaar, de Gabriel Rios-fietstas? Ideale grootte voor op mijn plooifietsje!
Volgend bericht
Vorig bericht

29 reacties op “Het grote(re) project: upcycled fietstassen

 1. Super idee! Ik zou ook niet weten wat ik zou doen zonder mijn fiets en fietstas. 😀
  Veel succes en plezier nog met die leuke project! 😀
  En een Gabriel Rios-fietstas, wie wil dat nu niet .. 😀

 2. Super leuk! Is dat voldoende versteviging om ze gewoon aan het zeil te hangen?

  Ook een project voor mij, ik scheurde onlangs rats boem 1 van de tassen af toen ik met de step (die in de tas zat) achter een paal bleef hangen!

  1. Het materiaal is steviger dan het materiaal waaruit mijn fietstas-gevonden-op-het-containerpark-maar-dus-ooit-in-de-winkel-gekocht bestaat, dus normaal gezien moet dit stevig genoeg zijn 🙂

 3. Da's echt chique! Zou ideaal zijn voor op mijn nieuwe fiets, want met een fietsstoeleke passen mijn fietszakken er nu niet meer op. Misschien moet ik toch ook eens zo'n oud reclamezeil zien op te snorren…

 4. Supertof ! Zo een unieke tassen, cool om mee rond te rijden. Inmiddels kan ik je laten weten dat ik donderdag mijn eerste fietstocht naar het werk zal maken. Ik heb mij wel een elektrische fiets aangeschaft want ik deed wel lang over de 22km, heb het uitgetest. Dan moet ik te vroeg vertrekken en ben ik te laat thuis om mijn kinderen op te vangen na school. Met die elektrische ondersteuning hoop ik er max. een uur over te doen. Een uur heb ik er nog voor over maar niet langer, vooral 's ochtends vind ik dat niet leuk, ben geen ochtend mens. Maar budgetair- , eigen- (lijf en leden) en milieubelang winnen het van de luxe. 🙂

 5. Ge-wel-dig! Ik kan mij geen leven zonder fietstassen meer voorstellen dus als de mijne (een afdankertje van mijn zus, ook al een beetje ecologisch toch?) het begeven, opteer ik ook voor zo'n recycleersel 😀

 6. Geweldig, kan je de resten niet verwerken als binnenzakjes voor slot, flesje water, krijg je gelijk een luxe uitvoering 🙂
  Of voor tassen gecombineerd met fietsband,…

Reageer