Herbruikbare rietjes + 3 smoothies als ontbijt

Ik vond het altijd wat onnozel, rietjes kopen. Serieus, wie heeft er rietjes nodig in zijn leven?! De wegwerpversie heb ik nooit gekocht wegens ‘waarom zou ik nu toch rietjes kopen?!’, en daarom vond ik herbruikbare rietjes ook overbodig.

herbruikbare rietjes rvs kudzu

Tot ik niet meer kon weerstaan. Want hé, ze staan zo leuk, zeker in mijn glazen mok met deksel mét gaatje (merci, Evy! ♥). En hé, ze helpen mij om rustiger te drinken, wat vooral in het geval van smoothies wenselijk is. Want het is niet de bedoeling dat je smoothies in 5 seconden naar binnen kapt. Hetzelfde geldt voor sangria en gin-tonic, nog twee drankjes waarmee je mij wel een plezier kan doen, maar dan eerder op een zomerse avond op een terras, liefst in het groen, minder in de stad. Veeleisend, ik? Maar dus, ja, tevreden ben ik, met mijn recente aankoop. Dat plastic waarin ze verpakt zaten? Een beetje jammer, maar da’s natuurlijk NIETS in vergelijking met de hoeveelheden afval als ik plastic rietjes zou kopen.

Sinds kort probeer (!) ik dus altijd een RVS rietje op zak te hebben als ik buitenshuis iets ga drinken. Heel erg hipster, ik weet het, maar verder ben ik best normaal hoor. (oké, da’s een leugentje, want wat is normaal en waarom zou ik het willen zijn?!) Maar genoeg gezever! Het enige werkpuntje op rietjesvlak: er tijdig aan denken om te vragen om géén plastic rietje in mijn drankje te doen. Alsjeblieft, dankjewel, much appreciated. Ahum.

herbruikbare rietjes rvs U-Konserve Kudzu

Ook herbruikbare rietjes kopen? Ik kocht de mijne bij Kudzu.be, samen met de bijhorende rietjesborstel omdat ik niet altijd de mogelijkheid heb om mijn rietje meteen uit te spoelen. Je vindt er ook goedkopere, composteerbare rietjes op basis van zetmeel.

Smoothies als ontbijt

Ik drink graag smoothies als ontbijt. Met goed veel fruit, en graag wat extra’s om het wat vullender te maken. Yum. Hieronder drie smoothies die ik de laatste weken gedronken heb als ontbijt!

Aardbei-banaan smoothie

 • 2 el havervlokken / havermout
 • 1 el gojibessen
 • 1 tl chiazaad
 • 1 kop aardbeien (vers of diepvriezer)
 • 1 banaan (vers of diepvriezer)
 • 1/4 tl vanillepoeder
 • water (+ ijsblokjes als het fruit niet uit de diepvriezer komt en je geen lauwe smoothie wil)

Week de eerste drie ingrediënten in water (alles moet goed onder water staan). Ik zet dat ‘s avonds te week. Mix ‘s ochtends de mengeling met de andere ingrediënten. De hoeveelheid water bepaal je zelf: begin met een beetje en voeg meer toe als je de smoothie te dik vindt.

Avocado-cacao smoothie

 • een halve avocado (mag uit de diepvriezer komen) of minder als deze hoeveelheid te zwaar is
 • 1 el cacaopoeder (puur!) of meer als je liever een ‘rijkere’ smoothie hebt
 • 1 el havervlokken
 • 1 tot 3 Medjool dadels (of 3 tot 5 gewone dadels)
 • 2 el amandelschaafsel of -poeder
 • zoveel plantaardige melk of water als je wil (250 tot 300 ml)
 • 1/4 tl vanillepoeder

Avocado-cacao smoothie

Tropical fruit smoothie

 • 1 mango of zo’n 8 sneetjes gedroogde, geweekte mangoreepjes (giet het weekwater niet weg!)
 • 1 banaan (vers of uit de diepvriezer)
 • 1 nectarine of perzik
 • zoveel water als je wil + eventueel een paar ijsblokjes of ingevroren blokjes citroen/limoen/appelsiensap

Oké, dit is gewoon een heel simpele smoothie VOL fruit. Ik vind deze combinatie lekker, maar met fruit kan je natuurlijk alle kanten uit (dat rijmt dus het is waar). Het is ook een eerder lichte smoothie, dus eet er gerust nog iets vullenders bij. Of laat het water weg en voeg wat toppings toe (granola, vers fruit, noten, zaden, pitten …) voor een vullende bowl (daarvoor heb je dan geen rietje nodig, wel een lepel).

Tropical fruit smoothie

Serieus, het ziet er toch plezant uit, zo’n smoothie mét herbruikbaar rietje? ?
Volgend bericht
Vorig bericht

6 reacties op “Herbruikbare rietjes + 3 smoothies als ontbijt

  1. Klopt! Ook bij andere verpakkingsvrije winkels heb ik ze al gezien! (allez, via hun social media dan, want ik ben zo iemand die niet vlakbij een verpakkingsvrije winkel woont 😉 )

 1. Ik heb er ook net besteld, vooral als er mensen komen aperitieven voor in de cocktails 🙂 T zou ook beter voor de tanden zijn om fruitsmoothies met een rietje te drinken, dus ideaal!

 2. Ik heb er net besteld en gisteren voor het eerst een cocktail mee gedronken! Meteen overtuigd, dus er komen hier geen plastieken rietjes meer binnen (want jup, ik “pleit” schuldig; kindjes op bezoek overtuigden mij ooit dat dat wel leuk zou zijn en ondertussen zijn we dat pak nog aan het gebruiken…).
  Ben benieuwd waar Evy die glazen mok voor jou gekocht heeft, ziet er inderdaad super uit zo!

Reageer