Haaikes hemdje wordt luchtig topje

Een paar maanden geleden liet Haaike, le petit requin, me weten dat ze wat oude kleren had liggen. Of ik er niets mee kon doen? Welja, show me what you got, dacht ik. Als recykleerkoningin-in-wording ga ik natuurlijk maar al te graag aan de slag met oude kleren. Haaike leverde haar pakketje op een zaterdagochtend aan huis (aan een bezwete Kelly in sporttenue, oeps) en iets later begonnen de ideeën hoe ik die versleten kledingstukken een tweede leven kon schenken te bruisen.

Ik begon met het hemdje. Aan de oksels bleek de stof afgebleekt. Ideaal, vond ik. Na mijn eerste hemdje, dat ik oh zo graag draag, wilde ik graag ook een zonder mouwen. In de zomer draag ik voornamelijk topjes, aansluitende, naarmate de temperatuur stijgt meer en meer aan je lijf plakkende topjes. Tijd voor katoenen bovenstukjes, vond ik. In mijn hoofd heb ik er al veel gemaakt, maar in de realiteit blijft het voorlopig bij dit ene exemplaar.

recykleren-hemd

Goed, ik knipte de mouwen er dus af. Daarna deed ik het hemd-zonder-mouwen aan en merkte op dat ik erin kon zwemmen. Er was geen borstnaad, dus het ding (ja, zo kon ik het op dat moment wel noemen) hing er nogal vormeloos bij. Ik plooide en plooide, op mezelf bij gebrek aan paspop, tot ik dacht dat het wel oké was qua pasvorm. Daarna volgden nog (in het kort, wees gerust): borstnaden stikken (helaas niet perfect gelukt, ik besef dat ze niet correct zitten, ahum 🙂 ), mouwgaten knippen en afwerken met biais, zijnaden inleggen, voor- en achterpand inkorten. En prutsen, uiteraard, want dat hoort bij recykleren.

P1240813

De kraag liet ik voorlopig intact, omdat ik een kraag in combinatie met geen mouwen precies wel nog tof vind, in tegenstelling tot een kraag én mouwen. Het enige dat me op dat moment nog niet aanstond, was de kleur. Ik en blauw, dat gaat gewoon niet. Uit gemakzucht gooide ik mijn bloesje op het te-verven-stapeltje van mijn mama, die af en toe kleren zwart verft. Ongezond en niet erg vriendelijk voor het milieu, maar ik beloof dat ik dit imperfecte mouwloze bloesje zal dragen tot het niet meer te dragen valt! (Tip voor wie wel milieuvriendelijk (denk ik) wil verven, maar zelf nog niet uitgeprobeerd: bij Ecotex.nl kan je natuurlijke kleurstoffen kopen.)

hemdje-haaike

Volgend bericht
Vorig bericht

21 reacties op “Haaikes hemdje wordt luchtig topje

    1. Als hij nog een versleten exemplaar heeft, ik adopteer het graag hé! Ik wil nog wel zo’n top 🙂 Dank je, dank je, aan Johan voor het verslijten en aan jou voor het niet weggooien en de transportservice! 😀

      1. Voorlopig draagt hij ze nog allemaal, maar als er nog eentje versleten is, is het zeker voor jou, beloofd 🙂 En heel graag gedaan hoor, het zou hier anders in de vuilbak beland zijn en als ik nu zie wat jij er van gemaakt hebt, zou dat echt wel zonde geweest zijn!

    1. Ik denk er echt al jaren over om zo eens een pakje verf te bestellen om te testen, maar de verzendkosten houden me tegen. Niet dat ze zo hoog zijn, maar wel te hoog voor één zo’n pakje verf … Ooit krijg ik het over mijn hart, ooit 🙂

Reageer