Gezonde ijsjes op stokjes: drie simpele recepten

Een paar weken geleden, toen het meer dan dertig graden op kantoor was, besloot ik mijn ijsjesvormpjes (onder andere mijn nostalgische, tweedehandse Tupperware-vormpjes, jaaaaa!) uit onze stock te halen. Ze waren opgeborgen omdat we momenteel thuis geen diepvriezer hebben. Op het werk at ik wel al ijsjes uit de supermarkt om toch even verfrist te worden, maar dat was halvelings tegen mijn goesting omdat die vol ongezonde dingen zitten. En toen redeneerde ik: er staan diepvriezers op het werk, ik kan eigenlijk gewoon zelf mijn gezonde(re) ijsjes maken!

ijsjes-tupperware

Gezonde(re) ijsjes, dat betekent voor mij: geen melk of room, liefst biologische ingrediënten, zoet maar niet té en liever gezondere, ongeraffineerde suikers ter vervanging van witte suiker. Als je ze zelf maakt in herbruikbare vormpjes, bespaar je natuurlijk ook op afval – ook een reden om eens te huppelen, ja. Hieronder drie recepten van échte keukenprinsessen die ik graag wilde delen. Later volgen misschien nog eigen recepten, als ik mijn probeersels niet vergeet op te schrijven …

Healthy Chocolate Fudgsicles

Deze ijsjes durf ik als ontbijt eten, want de ingrediënten zijn volgens mijn normen dik oké: bananen, kokosmelk, cacaopoeder (geen chocomelkpoeder vol suiker hé, maar 100% puur cacaopoeder) en eventueel vanille-extract en een snufje zout. Ik heb driehonderd keer liever zo’n ijsje om de dag te beginnen dan een klassieke boterham met choco of confituur. Ze vullen enorm goed en zijn lekker romig dankzij de kokosmelk en de banaan. Het recept vind je bij Chocolate Covered Katie. Voor een lichtere versie kan je de kokosmelk natuurlijk vervangen door andere melk. Ik denk dat amandelmelk hiervoor wel wreed lekker is, bijvoorbeeld.

 

Pina Colada Pops

De ijsjes-op-stokjes die ik als kind oplikte waren meestal waterijsjes. Of ja, suikerwaterijsjes. Maar toch, waterige ijsjes. Nu heb ik het blijkbaar wel voor zwaardere, goed vullende ijsjes. Ook dit recept is op basis van kokosmelk en vond ik in al zijn eenvoud ook weer heel lekker. Drie ingrediënten: een banaan, kokosmelk en (verse) ananas voor een frisse toets. De foto komt van hier, maar het recept vind je hier.

 

IJsjes van watermeloen

Save the best for last. Of in dit geval eerder the easiest: watermeloen, limoensap (of citroensap) en eventueel honing (of een ander vloeibaar zoetmiddel – frambozendiksap lijkt mij hierin ook heerlijk). De watermeloen wordt gezeefd in het recept, maar als je blender alles superfijn kan blenden, kan je die stap ook gewoon overslaan, vind ik.

Tip: bij Kudzu vind je toffe ijsjesvormjes uit BPA-vrij plastic. Ik kocht er jaren geleden al de Jewel Pops (voor kleine ijsjes, ideaal voor kindjes, lijkt mij). Het roze ijsje op de foto hieronder, voor grote kinderen zoals mezelf, is gemaakt in de Zoku Classic Pops. Bij Green Jump kocht ik ook siliconen calippovormpjes, ideaal als je diepvriezer te klein is voor rechtstaande, hogere vormpjes.
Ja, ik besef dat ik belachelijk veel ijsjesvormpjes heb.

ijsjes-aardbeien-vanilleyofu

Volgend bericht
Vorig bericht

7 reacties op “Gezonde ijsjes op stokjes: drie simpele recepten

  1. Oh! Had je dit een week eerder geblogd, hadden we op scoutskamp niet zo ver moeten zoeken :-)! We hadden (ongezonde) waterijsjes uit de Colruyt voor de kindjes, maar de 2 suiker-allergie-kindjes hadden een alternatief nodig. Uiteindelijk – na stad en land afgegaan te zijn – bij Blokker ijsjesvormpjes gevonden en ze gewoon met Cola Zero gevuld (die kinders waren daar dolgelukkig mee want die krijgen nooit ongezonde dingen). Dit zijn wel toffe alternatieven (voor mij) ;-).

    1. Hahaha, in het tweede recept raadt hij ongesuikerde yoghurt aan, maar hij kapt er dan wel 50 g bloemsuiker bij 😀
      Die mango-passievruchten-combinatie ga ik misschien eens proberen binnenkort! Zonder bloemsuiker 🙂

  2. Die met watermeloen ga ik sowieso proberen! Gewoon watermeloen in de blender en dan lekker koud laten worden is al heerlijk, ik had er nog niet bij stilgestaan dat je dat mengsel dan ook kan invriezen. Yummie.

Reageer