Gezond en ecologisch menstrueren met de menstruatiecup en wasbaar maandverband

Al maanden denk ik eraan deze blogpost te schrijven. Al maanden bedenk ik excuses. “Dat interesseert niemand!” “Dan word je meteen als geitenwollensok bestempeld!” “Veel lezers zullen afgeschrikt worden!” “Da’s een veel te lastig onderwerp om zo publiekelijk over te schrijven!”

Maar foert, denk ik nu. In real life spreek ik eigenlijk niet over mijn regels, mijn klodden, mijn menstruatie. Niet omdat ik dat een taboe-onderwerp vind, ik ben gewoon niet het soort meisje dat ‘zaagt’ of nog maar gewoon ‘praat’ over haar periode van de maand. (Oké, ja, er lezen ook wel (schoon)familieleden en (ex-)collega’s mee, en dat vind ik wel bijzonder raar. Ik negeer dat nu, speciaal voor het goede doel, even. Familie en collega’s, gelieve mij hiermee niet te pesten.)

Maar ik maak dus een uitzondering. Want allez zeg, het is toch wel ongelooflijk dat er nog zo veel vooroordelen aan herbruikbaar maandverband en – “jakkes!” – menstruatiecups hangen.

(Een paar jaar geleden schreef ik dit artikel voor een andere blog, die intussen offline is. Daarom besloot ik, na lang twijfelen, om hem hier, lichtelijk aangepast, te publiceren. Voor sommige zal dit dus herhaling zijn, waarvoor #sorrynotsorry.)

menstruatiecup-wasbaar-maandverband-menstrueren-ecologisch-gezond

De theorie

Wasbaar of herbruikbaar maandverband verklaart zichzelf, maar een menstruatiecup kent misschien niet iedereen. Het is een flexibel, meestal siliconen, minibekertje dat je menstruatiebloed opvangt.

Voor ik aan de vraag-en-antwoord-ronde begin: Wat zijn de voordelen van herbruikbaar menstruatiespul? (dus: cups i.p.v. tampons en wasbaar maandverband i.p.v. wegwerpmaandverband)

 • Goed voor het milieu: wegwerpmaandverband en wegwerptampons verhogen die nu al gigantische afvalberg. Wasbaar maandverband en cups duidelijk véél minder.
 • Goed voor de vrouw: vroeger had ik weleens last van infecties en ambetantigheid, nu niet meer. Vaarwel, irritaties, jullie worden absoluut niet gemist!
 • Goed voor de actieve vrouw: ik gebruikte vroeger tampons omdat die mij het minst belemmerden in mijn dagelijkse drukke tienerleven. Maar bon, ik moest dat ding wel om de paar uur vervangen. Vooral bij het zwemmen en het paardrijden was dat al eens lastig. Met een cup kan ik een hele dag rondlopen, zonder te moeten vervangen, zonder dat ding te voelen zitten. Zo’n gemak!
 • Goed voor de portemonnee: ik gebruikte vroeger o.b. mini, dat kwam op 32 tampons per doosje voor 4,89 euro (goed voor 1 à 2 maanden?) vs 1 cup voor 20 euro (die zou gemakkelijk 10 jaar moeten meegaan). Je moet geen wiskundewonder zijn om het plaatje te snappen, he. Al dat geld dat ik al gespaard heb!

Diva Cup and the Keeper

Hoe het voor mij begon

Zes jaar geleden kocht ik een kleine Fleurcup

Het werd een ‘saaie’ ongekleurde cup uit siliconen, want kleurtjes vond ik niet echt belangrijk. Ik had op een blog over cups gelezen en heb toen niet echt lang nagedacht. Ik dacht gewoon: “maar allez zeg, dat ik dat nog niet gehoord had!” En hoppakee, even later bestelde ik een cup, de fleurcup, helemaal vanuit Frankrijk, maar vraag me niet waarom ik die koos, want dat herinner ik me echt niet. Misschien was het omdat ik er toen nergens anders een kon vinden? Het werd alleszins een kleine, bedoeld voor vrouwen die niet hevig bloeden of nog niet zwanger zijn geweest (check + check!).

In mijn ‘wegwerpperiode’ gebruikte ik ook al liever tampons dan maandverband, dus was de keuze voor een cup snel gemaakt. ‘s Morgens breng ik hem in en een ganse dag voel ik dat ding niet zitten (toch niet met een volledig afgeknipt steeltje).

In het begin was het even oefenen, en er zijn accidentjes gebeurd, maar ik heb een wasmachine. Eens je de draai gevonden hebt (letterlijk, de draai is zo belangrijk!), is het wreed gemakkelijk.

En ook wasbare maandverbanden …

Wat later kocht ik ook een setje wasbaar maandverband, bij Doekjes en Broekjes, voornamelijk uit nieuwsgierigheid eigenlijk. Je kan ze natuurlijk gemakkelijk zelf maken, maar daar had ik toen geen goesting in. Ik kocht 1 ‘houder’ met flappen (om vast te klikken rond je onderbroek en om de maandverbanden in te leggen, zodat die wat vaster liggen), 3 enkele en 3 dubbele maandverbanden. Al snel bleek de ‘houder’ voor mij overbodig, want ik ben blijkbaar geen friemelaar, ik lig gewoon braaf en stil te slapen. Ook de dubbele maandverbanden bleken totaal niet nodig, dus knipte ik ze in twee stuks.

De maandverbanden gebruik ik soms ‘s nachts, als ik geen goesting heb om de cup in te brengen. Van de 9 stuks die ik had, heb ik er onlangs een paar weggegooid omdat ik ze niet meer proper kreeg (eigen schuld, oeps). Die zal ik wellicht niet vervangen, want ik blijf maandverband toch wel echt iets vies vinden, wegwerp of wasbaar.

Inlegkruisjes bestaan trouwens ook in wasbare variant. Ik heb het zelf nooit gekocht, maar het lijkt me geen overbodige luxe om een inlegkruisje te gebruiken tijdens je eerste menstruaties met cup.

Vraag en antwoord

In de loop der jaren kreeg en las ik een heleboel vragen en vooroordelen. Ik bundelde de meest frequente en zeg hoe ik erover denk of wat ik erover weet. Ik spreek – uiteraard – gewoon voor mezelf en deel mijn ervaring. Nog vragen? Stel ze gerust via het contactformulier of in een reactie hieronder. 

Eikes, zo vies! (over cups)

Jamaar, wat is er precies vies? Dat je met je vingers dat ding in en uit je lichaam moet helpen? Dat je je bloed ziet? Dat zo’n cup groot is? (groot is trouwens relatief, ik bedoel: vagina’s zijn ervoor gemaakt om kinderen uit je lijf te persen, kinderen met grotere afmetingen dan een cupje …)

Ik moet toegeven dat ik daar nooit echt over nagedacht heb. Ik heb dus nooit het idee gehad dat een cup ‘vies’ was, dus ik heb me daar ook niet ‘over moeten zetten’. Persoonlijk vind ik maandverband enorm vies, terwijl anderen dat net heel proper vinden. Waarschijnlijk zijn er tamponvrouwen versus maandverbandvrouwen, en dan ook cupvrouwen en wasbaarmaandverbandvrouwen. Laten we afspreken dat we elkaar niet vies vinden omdat de ene cups gebruikt en de andere wasbaar maandverband, oké?

Elke maand steriliseer ik mijn cup vooraleer ik hem begin te gebruiken. Perfect hygiënisch!

Hoe werkt dat dan? (over cups)

Je brengt de cup in, laat hem maximum 12 uur zitten en leegt hem door de inhoud in het toilet te gieten. Daarna spoel je hem schoon en breng je hem opnieuw in.

Wat als je morst? (over cups)

Opkuisen he, ah ja! Nee, echt, what’s the big deal? Oké, je moet misschien een beetje handig zijn, maar ‘fijn prutswerk’ is het nu ook niet bepaald, dus als dat je enige vooroordeel zou zijn: get over it + you can do it!

Compare cup

Is dat wel comfortabel? (over cups)

De eerste maanden was het een klein beetje zoeken. Logisch ook. Er zijn verschillende vouwmethoden om een cup in te brengen en je moet zoeken wat voor jou het handigst is. Vooral dat steeltje was voor mij een obstakel. Al na het eerste gebruik vond ik dat dat in de weg zat. Stukje eraf. Nog te lang. Nog een stukje eraf. Intussen is dat steeltje er helemaal af. Sindsdien vergeet ik soms dat ik mijn regels heb / mijn cup in heb. Ik wil maar zeggen: ik voel hem écht niet zitten.

Zo’n cup lijkt me wel alleen handig voor thuis, niet?

Ik zou zeggen: net omgekeerd, herbruikbaar maandverband vind ik alleen handig voor thuis. ‘s Morgens in de douche breng ik mijn cup in en dan heb ik er een ganse dag geen last van. Want zo’n cup hoef je in principe overdag niet te ‘verversen’. Je kan hem gemakkelijk twaalf uur inhouden, behalve als je heel veel bloed verliest.

Het is mij al gebeurd, vooral de eerste maanden, dat ik merkte dat hij niet helemaal goed zat (en dus een heel klein beetje lekte) en ik hem op het toilet op het werk moest verversen, waar de lavabo niet in het toilethokje zelf is. Da’s gelukkig geen ramp: je kapt je cup dan gewoon leeg in het toilet en brengt hem meteen weer in. Ik heb er nooit last van ondervonden dat ik hem niet had afgespoeld. Daarna kuis je je handen even af met wc-papier en daarna kan je je handen goed wassen.

Verlies je zodanig veel bloed dat tijdens de werkuren verversen echt noodzakelijk is, maar wil je wel maar kan je niet spoelen? Koop dan een tweede cup. Wikkel cup 1 in toiletpapier en haal cup 2 uit het zakje. Later, thuis, kan je beide dan spoelen.

Is de menstruatiecup geschikt voor iedereen?

Ik denk het niet. Als je echt vies bent van bloed en/of van je eigen lichaam (of nu ja, toch dat specifieke lichaamsdeel), dan probeer je het beter met wasbaar maandverband.

EDIT – toevoeging dankzij een lezer: Heb je extra slappe bekkenbodemspieren? Dan kies je beter een zachte cup. Sterke spieren? Stugger materiaal!

Zo oma!

Ik vermoed dat deze reactie betrekking heeft op maandverbanden? Hoe dan ook: ik heb er nooit bij stilgestaan wat mijn grootmoeder gebruikte als ze menstrueerde. Maar alleszins: go, go, go, oma’s die cups en wasbaar maandverband gebruikten!

Hoe zit het met het comfort van wasbaar maandverband?

Aangezien ik mijn maandverband maar heel af en toe en sowieso enkel ‘s nachts draag, kan ik weinig zeggen over het comfort. Voor ‘s nachts is comfort sowieso geen probleem. Overdag zou ik niet graag rondlopen met maandverband, maar dat heeft weinig te maken met het wasbare aspect.

Wat ik wel kan zeggen: mijn maandverband is zonder PUL (een ademend en waterdicht laagje). Dat betekent dat het dikker is dan maandverband met PUL (misschien is dat anders met nieuwer PUL-loos maandverband). Maar net die dikte zorgt ervoor dat ik het overdag niet graag zou dragen, want dan zit dat (voor mij!) te veel in de weg. PUL zorgt er trouwens ook voor dat je geen lekken zou hebben. Mijn ondergoed is soms ook bevuild, ondanks de enorme dikte. Maar goed, ik heb dus een wasmachine.

Moet je dan niet dagelijks een wasmachine doen draaien? (over maandverband)

Ik heb meestal zo’n vier dagen mijn regels, dus dat zorgt voor 3 à 4 maandverbanden (want enkel ‘s nachts). Je moet zeker niet elke dag een wasmachine in gang zetten.

In het begin legde ik die maandverbanden na gebruik in een bakje met water en eventueel wat azijn, om al wat te weken. Later plooide ik ze dubbel en stak ik ze gewoon (droog dus) in een washandje uit het zicht. Na mijn menstruatie waste ik ze allemaal in een keer mee met de handdoeken etc., als het goed uitkomt meteen in het weekend en anders in de loop van de week die erop volgt (dus je kan gerust een paar dagen wachten, totdat je een volle wasmachine hebt en daar dan gewoon de maandverbanden bij steken). Echter, als je je ‘droge’ maandverbanden uit het oog verliest en je ze pas weeeeeken later terugvindt, is het mogelijk dat de vlekken er niet meer uit geraken. Ahum. Oeps.

Op 30 of 40° krijg je ze in principe proper, maar om hygiënische redenen wordt het aangeraden om ze af en toe eens een beurt van 60° te geven.

Als je enkel maandverband gebruikt, zal je natuurlijk meer verbanden nodig hebben of zodanig moeten plannen dat je in de loop van je menstruatie al eens wat verbanden wast.

menstrual-cup-youtube

Ontdekking van de dag: op YouTube vind je 24.100 filmpjes als je zoekt op “menstrual cup”!

De pro’s van de menstruatiecup in 5 puntjes

 • comfortabel, een ganse dag geen last ervan
 • geen irritaties (meer)
 • hygiënischer gevoel
 • massaal milieuvriendelijker
 • zot goedkoop

Geen contra’s? Nee, toch niet. Na een paar jaar begon mijn cup wel te verkleuren, dat kunt ge eventueel vervelend vinden, maar zo lang je hem blijft steriliseren, lijkt mij dat geen probleem. Het is me niet helemaal duidelijk wanneer ik hem zou moeten vervangen, maar de vorm en de ‘structuur’ zijn nog niet veranderd, dus ik vermoed dat ik hem inderdaad wel gemakkelijk 10 jaar zal kunnen gebruiken.

Een blogpost over menstruatiecups zou niet af zijn zonder dit filmpje toe te voegen. Kijk en lach en herken eventueel jezelf!

Zo veel merken, zo veel kleuren

Nu, zo’n zes jaar nadat ik mijn herbruikbare menstruatiespullen kocht, zijn er zo veel meer merken en kleuren. De cups zien ze natuurlijk wel allemaal nogal hetzelfde uit, maar de materialen kunnen verschillen (siliconen, TPE of natuurlijk rubber), de maten ook, en uiteraard de kleurtjes. Op vlak van maandverband en inlegkruisjes is er ook een enorme evolutie.

En toch merk ik dat er nog zo veel vrouwen de menstruatiecup niet kennen, en wie het al heeft leren kennen, heeft heel vaak de stap nog niet durven wagen. Hoe komt dat toch?

Waar kopen?

Meer lezen?

 

Volgend bericht
Vorig bericht

75 reacties op “Gezond en ecologisch menstrueren met de menstruatiecup en wasbaar maandverband

 1. Grote fan van de cup hierzo! Ik ben blij dat je er hier ook over schrijft, want ik heb de mijne gekocht na jouw artikeltje op Style Me Green 🙂 niets te ‘sorry not sorry’ dus, gewoon gaan!

 2. Dappere! Ooit spraken mijn collega’s zodanig vol afgrijzen over ‘herbruikbare menstruatiedingen, IIIIEUW!!!’ dat ik mijn mond heb gehouden in plaats van te zeggen dat ik één van die ‘vieze’ mensen was en dat ik het zoveel aangenamer vind dan alle wegwerprommel.
  Blijkbaar hebben tampons en dergelijke een zuigend effect (net zoals wegwerpluiers) dat behoorlijk ongezond is en infecties kan uitlokken.

  1. Inderdaad! Ik heb ook gesukkeld met infecties door tampons, en die zijn verdwenen sinds de cup. Dat de oplossing zo simpel was, en dat geen enkele dokter daaraan had gedacht …

   Jammer van je collega’s, zo bekrompen! (Tenzij ze het ooit geprobeerd hebben maar er niet tevreden over waren. Maar de meeste vrouwen die IIIIEUW zeggen, hebben het gewoon nog nooit geprobeerd, in mijn ervaring. Tsss!)

 3. Ben ook al 5,5 jaar fan van de menstruatiecup! Ik heb de indruk dat het onderwerp wel meer aandacht begint te krijgen, zeker in vergelijking met 5 jaar geleden. Tegenwoordig is er ook zo veel keuze qua merken en kleurtjes en zijn ze makkelijk verkrijgbaar. Intussen heb ik mijn zus ook kunnen overtuigen en zij is ook een tevreden cupgebruikster.
  Ik vind het trouwens super dat je dit op je blog zet! Wie weet is jouw blogbericht net het laatste zetje dat iemand nodig heeft om zelf eens een menstruatiecup te proberen. Onderschat nooit de invloed die je kan hebben 🙂 (het berichtje van Julienne hierboven is daar het bewijs van)

 4. Amen! Hier nog een fan van de cup! Echt waar, ik snap niet dat het niet de norm is. Zo veel comfortabeler dan tampons (die inderdaad uitdrogen, pijnlijk). Dat steeltje stoort me ook, heb het ook al twee keer ingekort. Verder had ik wasbare kraamverbanden (want ja, na je bevalling heb je niet bepaald genoeg bekkenbodemspieren voor een cup) en ik vond die ook veel comfortabeler dan de wegwerp, zachter. Ik heb er ook al over getwijfeld om hier over te bloggen. Om mensen te overtuigen idd, onbekend is onbemind. Maar toch nog niet gedurfd…. Dus hoedje af :-).

 5. Amai ik ben al zo lang aan het twijfelen om over te stappen, vooral omdat ik niet wegwijs geraak in de vele opties die er zijn, tis tijd om eindelijk eens de stap te zetten!! Is er iemand toevallig tips welke herbruikbare maandverbanden goed zijn prijs-kwaliteit (want daar is ons Kelly gelijk iets minder in thuis 😉 ) of waar ik rekening mee moet houden als ik zelf maandverbanden maak (welk materiaal ik best wel/niet gebruik, …)? Haha amai zo nen boterham vragen! :p

  1. Bij Tante Rosa kan je kennismakingspakketjes kopen, ‘t is allemaal heel persoonsgebonden. Dik of dun, groot of wat kleiner, bamboe of katoen… moeilijk om voor iemand anders te kiezen. Imse Vimse is voor mij perfect, in combinatie met een (tweede, de eerste voldeed niet) cup.

  2. Tegenwoordig heeft het meeste wasbaar maandverband drukknopjes waarmee je ze makkelijk op hun plaats houdt. Ik heb eens een pakketje van 3 verschillende merken gekocht bij klein spook en heb uiteindelijk voor Imse Vimse gekozen. Vond die het beste zitten. Maar dat zal wel persoonlijk zijn.

 6. Mijn spiraal zorgt er al jaren voor dat ik menstruatievrij ben. Maar moest ik het toch ooit nodig hebben, ga ik hier terug komen lezen. Je hebt me toch nieuwsgierig gemaakt.

  1. Ah ja? Kan zijn! Maar sowieso dient het steeltje om af te knippen, allez, als ge dat wilt. Als je eraan begint, weet je niet echt of je dat steeltje al dan niet nodig vindt, hé, dus mét steeltje dat je kan afknippen tot de gewenste lengte (of helemaal eraf), vind ik toch nuttig 🙂

 7. Goed stuk!! Ik ben er ook zo blij mee. Maar 12 uur laten zitten gaat echt niet op zware dagen. Het invalidentoilet heeft trouwens wel een wastafel waar niemand je ziet, dus op de meeste kantoren kan je toch stiekem afspoelen.

 8. Ik kan antwoorden op de vraag hoe oma’s dat deden. Vanaf mijn tiende jaar stak mijn moeder in mijn valies voor het internaat een gordeltje, een paar grote toespelden, en lappen die zo ongeveer de grootte hadden van een gastendoek, sommige waren van handdoekstof, maar je had ook tetra, waarschijnlijk gemaakt van de luiers. Om helemaal veilig te zijn deed je best ook een plastieken broek aan, of twee gewone. Als je menstrueerde op internaat, ik ben ermee begonnen op de eerste schooldag na Nieuwjaar, 4 januari 1970, was dat een hele klus. Ik was een hevige bloeder, dus moest ik twee van die dingen aan in onderbroeken die slobberden. Geestig hoor. Het verwisselen moest in een buitentoilet, en de vuile doeken moesten in de schortzak, want bij de nonnen was menstrueren top secret. Probeer maar met zo’n pak tussen je benen. En van irritatie gesproken… In het weekend werden de lappen dan afgekookt. En ik had drie broers… Op de duur stak ik gewoon opgevouwen toiletpapier in mijn broek, zeker naar het einde toe. Gelukkig werden bij ons thuis kort daarna wegwerpmaandverbanden geïntroduceerd.
  Toen ik oud en wijs genoeg was en er achter kwam dat de pilpauze er gekomen is door de katholieke kerk, ben ik gewoon mijn pil beginnen doorslikken. Geen hoofdpijn meer, geen rothumeur, geen bloedingen, buikpijn weg, … tot de menopauze.
  voor mij en de andere meisjes in het internaat waren wegwerpmaandverbanden een zegen. Sorry voor onze afvalberg. Maar nu zou ik het zoals jullie doen ! Met cup en leuke wasbare maandverbanden. Ik zou ze aanpassen aan de dagen : van angry birds naar leuke vrolijke stofjes tegen het einde. Ik begin alvast aan de grote maten tegen incontinentie. Of slipjes met dikkere kruisjes, want oma’s zijn ook meisjes. En meisjes willen er goed uitzien.

  1. Ik weet niet of ik dat allemaal wel wilde weten, maar ik kan het nu niet meer als ‘ongelezen’ markeren in mijn hoofd :p Lijkt me verschrikkelijk, zeg, wat een vuil gedoe! Maar bij deze is het alleszins duidelijk dat menstruatiecups en wasbaar maandverband niet zo oma zijn als sommige dames denken – en gelukkig maar! 🙂

 9. Ah, dankjewel, dat was precies het zetje dat ik nodig had 🙂 Een tijdje terug las ik op florainthegarden.nl een blogje hierover, en heb ik me al een beetje geörienteerd op al die maten en vormen en kleuren. Nu maar gewoon de knoop doorgehakt, ik hoop dat het een succes wordt! 🙂

 10. Ik moet het je waarschijnlijk niet meer vertellen, maar toch: heel blij met dit stuk! Dat je er net minder infecties mee hebt, is voor mij een belangrijk argument, want veel last gehad de voorbije maanden en idd: waarom denken dokters dan niet aan de cup? Na het lezen van je stuk blijft er voor mij persoonlijk nog één twijfel: de schrik dat het bij mij pijn gaat doen als ik die cup inbreng omdat die toch groter is dan tampax en tampax inbrengen gaat de laatste tijd niet meer vlot – maar nu lees ik precies in de commentaren dat dat wel vaker zo is, of heb ik dat verkeerd begrepen? (snap niet goed wat er bedoeld wordt met zuigend effect van tampons)

  Iemand ervaring trouwens met cup en sauna: lukt dat of kan het materiaal niet tegen de warmte?

  Enfin, conclusie: als ik nog eens in Leuven ben, binnenspringen bij Doekjes en Broekjes!

  1. Hej, De cup inbrengen gaat bij mij persoonlijk vlotter dan tampons. Als het niet genoeg “glijdt” kan je het even wat nat maken. Het is zoals Kelly zegt wat zoeken en oefenen in het begin, maar eens je het gewoon bent, is het zooo evident en vraag je je af waarom je het niet eerder hebt geprobeerd. Allez, dat is toch mijn ervaring 😉

  2. Graag gedaan, Els 🙂

   Ik herinner me niet dat ik ooit pijn heb gehad bij het inbrengen. Ik heb wel moeten oefenen op de vouwmethode, maar het inbrengen an sich was niet pijnlijk – tenzij mijn duimnagel te lang was en ik mezelf krabde tijdens het inbrengen, maar dat heeft dus niet direct met het inbrengen zelf te maken. Ik maak de cup zelf ALTIJD nat om hem in te brengen, dat glijdt gemakkelijker. 🙂 (als gewoon nat maken niet zou helpen: glijmiddel!)

   Ik heb er geen ervaring mee, maar ik denk dat het geen enkel probleem is om met cup in de sauna te gaan.

   Het zuigende effect van tampons = het feit dat ze niet alleen het bloed opzuigen, maar ook andere vloeistoffen die ze helemaal niet zouden mogen opzuigen.

   Veel succes ermee!

    1. Een Mooncup gekocht en vandaag voor het eerst geprobeerd, maar ik vind het potverdorie niet zo makkelijk. Inbrengen: dat vouwen ok, maar dan dat gevouwen houden en het tegelijk ingebracht krijgen, ik ben er precies niet handig genoeg voor. Al ging de tweede keer al wat beter dan de eerste, maar steeltje zit ook nog wel in de weg, moet nog een stukje af. Maar dan die Mooncup er terug uithalen, ik voelde me nog onhandiger: dat ding bleef gewoon zitten, vanonder er op duwen, jaja, maar dat lukt me precies toch allemaal niet goed, ik krijg het er echt moeilijk uit … Ik geef het even op voor vandaag;

     1. Heel herkenbaar 🙂 De eerste keren gaat het meestal niet zo vlotjes, als dat een troost kan zijn … Uithalen: je moet hoog genoeg duwen, niet onderaan, zodat er lucht kan langs de bovenrand, dan glijdt hij er zo uit bij mij. Hopelijk lukt het in de toekomst beter, misschien niet deze menstruatie maar hopelijk wel de volgende keer. 🙂

 11. Whoa, goeie informatieve post! Maarreuh, waarom moeten mannen weg? Er bestaat nog heel veel taboe rond menstruatie, en ik ben juist voorstander van mannen er zoveel mogelijk over in te lichten!

  Klein puntje: bij ‘is de cup geschikt voor elke vrouw’ kan je het ook nog hebben over mensen met extra slappe of juist erg sterke bekkenbodemspieren. Ik heb eens een verhaal gehoord van een vrouw die keihard moest lachen, en haar cup schoot eruit … 😀 Er bestaan cups die van soepeler of juist stugger materiaal zijn gemaakt, afhankelijk van de spiertoestand per persoon.

  1. Bwa, ik zou het pretty awkward vinden als een nonkel of grootvader of mijn vader mij vragen zou stellen over mijn menstruatiecup. Ik spreek er al niet vanzelf over met vrouwelijke gesprekspartners, haha! Maar goed, ik begrijp je punt ook wel hoor!

   Dank je voor de nuttige – en ook wel hilarische – toevoeging! Ik heb zelf nog nooit echt stil gestaan bij mijn bekkenbodemspieren, dus dat verklaart, maar ik voeg het even toe in de blogpost zelf!

 12. Dit is voor mij ook het laatste duwtje in de rug dat ik nodig had dus dankjewel voor deze blogpost! Ik ga me verder informeren over de cup want ze bestaan precies in allerlei vormen, maten en soorten. Ik ben benieuwd!

 13. Ik gebruik al jaren wasbaar maandverband en ook wasbare inlegkruisjes. Ik was ze ook gewoon om de paar dagen mee met de handdoeken enz. op 60°.
  Ik heb een afsluitbaar en wasbaar zakje (zoals eentje voor wasbare luiers, maar dan kleiner) waarin ik ze in mijn handtas bewaar buitenshuis. Mijn zus is heel tevreden van haar Moon Cup, ik heb dat nog nooit geprobeerd.

 14. Mijn collega heeft 3 dochters en is zelf ook nog niet in de menopauze. Toen we het onlangs over onze hoeveelheid afval (ze schrok ervan dat ik maar 1 zak heb per 3/4 weken) spraken, en even beschreven wat er dan veel extra afval oplevert bleek dat bij haar alleen al dat wegwerpgerief van haar en de dochters bijna een vuilzak per maand was. Daar heb ik al jaaaren niet meer bij stilgestaan, maar dat is dus niet min he!

   1. Ik zal ze je blogpost eens doormailen 😉 Je bent hier toch keihard asses aan het kicken met je zetjes 😀 Ik ben toch al de rare op dienst, dus daarvan zullen ze alvast niet schrikken.
    Doet me trouwens nog aan een voordeel van de cup denken, waar ik nu pas bij stilsta: dat geurt dus niet he, in tegendeel tot maandverband of tampons. En je kan het vuilnisbakje niet vergeten leegmaken….

 15. Ik ben ook niet voor maandverband. Dan voel ik me zo vies, bah. Ik draag dat enkel ‘s nachts of als ik lui thuis zit. Dus herbruikbaar maandverband gaat er bij mij niet zo snel komen. Over de cup heb ik al vaak nagedacht. Maar ik krijg mijn regels maar 2x per jaar (ja, ik neem de pil door en da’s eigenlijk ook niet goed al die hormonen). Iedere maand zo’n 10 dagen – jep – mijn regels hebben vind ik er net iets te veel aan 🙂 Dus ik ben er nog niet zo uit of het dan nuttig is om zoiets te kopen.

 16. Ik ga uw blogpost eens goed bijhouden. Binnenkort moet ik weer naar de gynae, ga ik eens vragen welk merk/bedrijf zij aanraadt en schaf ik mij een cup aan. Ik wil dat nu al een paar jaar, maar vind de stap zo groot om zoiets ‘online’ te bestellen. Maar nu lees ik dus bij jou dat je ze ook in België in de winkels kan kopen. Ideaal, geen excuses meer. (En geen zotte kosten meer aan al dat wegwerpmateriaal, hieperdepiep!)

 17. Fijn artikel! Twee bedenkingen wel: vrouwen met slappe(re) bekkenbodemspieren kunnen zeker een cup gebruiken, alleen moet dat net een hele zachte cup zijn (MeLuna Soft, bijvoorbeeld). Voor vrouwen met hele sterke bekkenbodemspieren (intensief paardrijden, yoga en blijkbaar ook vaginisme – al ken ik daar echt niets van) hebben een extra stevige cup nodig (zoals bijvoorbeeld MeLuna Sport, ook LadyCup kan voldoende zijn). Tweede bedenking: als ervaringsdeskundige kan ik je verzekeren dat je cup overdag uithalen, leeggieten en opnieuw inbrengen perfect kan. Je komt ook bij hevige maandstonden perfect met één cup toe. Wat nog heel erg leuk is: je kan perfect sporten met een cup, of naar de sauna gaan. Geen vervelend touwtje dat hangt te bengelen immers… Maar vooral: heel erg bedankt voor je leuke en eerlijke blogpost!

   1. Lol, ik begrijp dus echt niets van bekkenbodemspieren. Voor mij was het logisch dat slappere spieren = stevigere cup. Ik pas het dus opnieuw aan!

    Wat je tweede bedenking betreft: heb ik ergens geschreven/gesuggereerd dat het niet mogelijk is om overdag uit te halen en opnieuw in te brengen? Want, ook als ervaringsdeskundige, kan ik je verzekeren dat ik dat niet heb willen impliceren. Ik sport ook al zes jaar met menstruatiecup, die cup stoort inderdaad helemaal niet. Alleen wat vervelend als je op je hoofd staat (bij yoga), ahum.

    1. Je schreef ergens dat je dan een tweede cup bij de hand kan houden? Misschien heb ik dat fout begrepen.

     Heb trouwens direct een visual bij die yoga 🙂

     1. Ja, dan heb je de twee paragrafen daarvoor niet gelezen 🙂 Daarin leg ik uit dat je perfect overdag kan verversen. Maar sommige vrouwen vinden het blijkbaar niet aangenaam als ze hem niet kunnen spoelen aan een kraantje. Ik kan dat zelf bijvoorbeeld ook niet op het werk, want het kraantje staat buiten het toilet (maar ik vind het niet erg als ik hem dan niet kan spoelen). Mijn tip in zo’n gevallen is dus om gewoon een tweede cup aan te schaffen 🙂

    2. Verschillende yogaleerkrachten hebben mij al gezegd dat houdingen waarbij je effectief je bekken boven je hoofd brengt beter niet doet tijdens je menstruatie. Ik kan me niet meer herinneren waarom, maar doe zelf geen kopstand of kaarshoudingen meer als ik mijn regels heb.

 18. Geweldig!!! Dit heb ik gepind, en ik plan een bezoekje aan doekjes en broekjes! Is het erg dat ik dit nog helemaal niet kende?? 🙂 in elk geval ben ik heel blij dat je je gêne aan de kant hebt geschoven en dit hebt geschreven! Mij heb je toch alvast overtuigd om eens te gaan kijken en dan met veel kans toch ook zo’n cup aan te schaffen! Bedankt!!

 19. Ik gebruik inmiddels als jaren wasbaar maandverband/inlegkruisjes. Dagelijks als inlegkruisjes. Ik menstrueer zelden. Laatst toch een femmecup aangeschaft. Werkt prima. Had ik veel eerder moeten weten.
  Helaas ben ik, als ik menstrueer (na toedienen van hormonen waardoor ik veel baarmoederslijmvlies opbouw) zo verschrikkelijk ongesteld dat de cup met 10 of 20 minuten vol is. Dus maandverband gebruiken en vaak naar het toilet.
  Toch beveel ik het iedereen aan. In gesprekken blijkt dat veel mensen het product niet kennen.

 20. Hahaha, “mijn klodden”, dat is keilang geleden dat ik die benaming nog gehoord heb!
  Hier sinds een tijdje ook een menstruatiecup en heel content van! Als de resten maandverband en tampons hier ooit opgeraken (maar ik vermoed dat ik er nog vijf jaar mee toekom, aangezien het enkel dient als reserve in mijn handtas voor als mijn menstruatie plots onderweg zou beginnen), ga ik waarschijnlijk ook wel een of twee setjes wasbaar maandverband kopen, kwestie van dan helemaal geen afval meer te hebben.
  Maar euh, dat tjoepke afknippen, hoe krijgt ge die cup er dan nog uit? Ik voel dat totaal niet zitten, maar gebruik dat zo’n beetje als “grijpertje” 🙂 Was vooral praktisch op dat ene moment waar die cup zo comfortabel bleek te zitten dat ik hem op het eind van de dag vergat uit te doen en hem ‘s ochtends bijna kwijt was. Kwestie dat als er hier nog iemand overtuigd moet worden of dat wel echt comfortabel zit: een beetje té soms, vrees ik…

 21. Euh.. ik had daar dus nog nooit van gehoord! Wel interessant maar ik weet niet of het iets voor mij zou zijn.. Ik hou het alleszins in het achterhoofd 🙂 Ook wel moedig om erover te schrijven, lijkt me niet zomaar evident maar wél heel nuttig 🙂

 22. Daarom vind ik het dus leuk om anoniem te bloggen 😉
  Onlangs zei een collega dat ik toch eens een kookboek moest maken omdat ik altijd lekkere dingen bij heb. Ik stond op het punt om mijn blog te geven maar heb het toch maar niet gedaan. Soms is het leuker je publiek niet te kennen.Zoals bij een onderwerp als dit. Stom eigenlijk maar zo menselijk.

 23. Klein advies: bloedvlekken afwassen lukt ook heel goed in koud (koud!) water met een hoopje baking soda. Even laten weken en de vlekken zijn verdwenen.
  Bedankt voor de blog! En leraren sexuele opvoeding en biologie en dergelijk… Praat erover! En dokters! En verplegers! Komaan! Spread the word!

 24. Hoera, eindelijk is die post terug die mij destijds over de streep heeft getrokken 🙂 Maar zoals op de #blogbrunch al gezegd: ik snap het taboe van het lezerspubliek, hihi.

 25. HOERA voor deze post!
  Ik ben zelf bijna een jaar overgeschakeld op de cup in plaats van tampons (na enorm enthousiaste verhalen van twee vriendinnen) en het is voor mij zoveel leuker om ongesteld te zijn nu!
  Ik ben nogal vergeetachtig, dus soms moet ik mijn alarm zetten om de cup niet te vergeten eruit te halen, maar voor de rest alleen maar pluspunten.
  Eveneens het steeltje volledig afgeknipt. Dat zat nogal in de weg!

 26. Ik heb zelf ook al een paar jaar een cup, vergeten welk merk. Ik leerde die kennen via de fb-pagina van “Groeten uit Transitië”. Ik had daar werkelijk nog nooit van gehoord, zelfs mijn huisarts kende het een paar jaar geleden niet, nochtans een jonge vrouw. In het middelbaar kregen wij zo een uitleg over maandverband en tampons. Ik hoop dat de menstruatiecup daar de dag van vandaag ook vermeld wordt!
  Ik gebruik mijn cup trouwens ook als “inlegkruisje” voor witverlies. Daarvoor werkt hij even geweldig als voor menstruatie. ‘s Morgens en ‘s avonds leeggieten en proper maken (doe ik altijd met eco-handzeep en heel warm water) en regelmatig eens steriliseren.

  1. Ik was al langer een cup aan het overwegen. Door jouw fijne post heb ik de stap gezet en een cup gekocht, ondertussen ook al in gebruik. Wat een zaligheid… weg irritatie door de tampons 🙂

 27. haha, omdat ik dit zo interessant vond, had ik meldingen ingeschakeld voor dit bericht, dus lees ik nu de vorige reactie en kan ik het niet laten om ook effe te zeggen dat ik dankzij jou ook zo’n cup heb aangeschaft en tot nu toe toch al 1 keer met plezier gebruikt heb! ik ben alleszins ‘fan’ dus, en heb het zelfs ‘aangedurfd’ om erover te beginnen bij een groepje van m’n beste vriendinnen. Enkelen bekeken me wel wat raar, maar waren toch geïntrigeerd durf ik te denken 🙂 doet me eraan denken dat ik hen de link ging doorsturen, daar zal ik ook eens werk van maken 🙂

  1. Jozefien heeft ons allebei doen glimlachen, denk ik! 🙂 Superleuk om te lezen dat je je ook een cup hebt aangeschaft! En natuurlijk ook een dikke proficiat dat je het ter sprake hebt gebracht! Het is misschien niet per se aan iedereen besteed, maar het is wel jammer dat nog zo weinig vrouwen het kennen. Dus blijven verspreiden, die boodschap! 🙂

 28. BAM! From one Kelly to another: je hebt me overtuigd!
  Ik hoorde vorig jaar van deze cup en was al eens gaan piepen bij Robuust maar dan toch nog niet gekocht door “onwetendheid”… Onlangs gestopt met de pil (die ik al 10 jaar nam) nadat ik er degoût van kreeg toen ik alles las van bijwerkingen op blogs/fora. Om deze epic beslissing (jeuj! geen hormonen meer in mijn lijf!) wat kracht bij te zetten, ging ik opnieuw wat opzoeken over de menstruatiecup.
  Je kan het trouwens zelfs al op bol.com bestellen. Handig! Ik ga nu eentje bestellen 🙂

  1. FIST BUMP! Goed dat je de knoop hebt doorgehakt! 🙂 En jeej ook voor de epic beslissing! Ik ben er deze zomer ook mee gestopt en jawel, ook hier een vreugdedansje of twee voor geen (onnatuurlijke) hormonen meer in mijn lijf! Veel succes met je menstruatiecup!

Reageer