Gezocht: een thuis

Afgelopen dinsdag waren we acht jaar samen. Om dat te vieren, gingen we uit eten en fietsten we door ‘t stad, op zoek naar een huis, een nieuwe thuis. Bezig met puntje 9 van mijn 30 voor 30-lijstje.

Niet dat we al honderd procent zeker zijn dat we in ‘t stad willen gaan wonen. Vroeger, toen wij nog gewoon als naïeve twintigers fantaseerden over de toekomstige woning, fantaseerden wij over het huis zelf, over de indeling, over het eco-gehalte ervan, niet over de locatie.

huis-2Dd
een van de vele droomplannetjes

Toen fantaseerden we ook nog over ‘zelf bouwen’ en zag de buitenkant er in ons hoofd op een bepaald moment zo ongeveer uit:

huis-3D

 

Bwhahaha, hoe onnozel waren we toen!

Want sommige stukken grond kosten tegenwoordig even veel als een gans huis. En dan nog zo’n gigantisch huis erop! Ha!

Toen begonnen we dus te fantaseren over ‘een tweedehands huisje ecologisch verbouwen’.

En toen viel mijn ‘professioneel plan’ (vijf à tien jaar braaf, hard en voltijds werken – huisje kopen – minder gaan werken)  in het water. Dus: niet direct een passiefhuis zelle, dat kost te veel zelle. Een beetje kak dat we onze groene ideeën op de wachtlijst moeten zetten, maar hé, wij hebben geen zin om gans ons leven een hoge lening af te betalen.

Nu hebben we een lijstje, een excelleken effenaf, met parameters en al. We pakken dat hier een beetje rationeel aan, wijle.

Schermafbeelding 2013-08-25 om 11.41.45

En zo realiseerde ik me deze week ook: deze geweldige zomer is / was onze laatste zomer in dit huurhuis. Dat het tijd werd, denk ik ook.

Ik heb hier graag gewoond, maar dit was een tijdelijke woonst.

Dat betekent: niets heeft ooit een plaatsje gekregen, alles is voorlopig. Problematisch voor het georganiseerde meisje dat ik (ooit) was.

Dat betekent ook: het voelt hier niet echt als een thuis.

“Ge woont hier tof!”, zeggen nieuwe bezoekers wel eens.

Bwa ja, maar het is niet van mij. Als het van mij was geweest, had het er anders uit gezien.

Ik heb hier graag gewoond, maar ik heb me nooit genesteld.

Dus nu tel ik een beetje af. En droom ik, neen, dromen we, van het moment waarop we al ons geld aan de bank geven, surft hij urenlang op immosites en probeer ik niet al te veel weg te dromen, wantikmoeteenboekschrijven.
Oh ja, en lachen we met sommige foto’s die we op die immosites zien. Van een man in een zetel met een deken op zijn kop, te lui om even uit beeld te gaan, bijvoorbeeld.
Maar bovenal: spannende tijden!

Oh, en Stefan: merci om het al acht jaar met mij uit te houden!  ♥

DSC03779

(foto van 4,5 jaar geleden, want een recentere van ons samen hebben we niet *insert verbaasde gezichten*)

Volgend bericht
Vorig bericht

19 reacties op “Gezocht: een thuis

 1. Waaah, spannend zeg. Een dikke proficiat met jullie 8-jarige samenzijn! Leuk om nu ook een gezicht op Stefan te kunnen plakken. 😉

  Ik snap je gevoel ivm het huurhuis vollédig! Veel succes met de zoektocht!!!

 2. oh proficiat!
  wij proberen ons huisje zo eco mogelijk te renoveren. maar hoe groener je wil gaan, hoe duurder.. spijtig dat dat niet altijd haalbaar is (ik vraag me af voor hoeveel jonge mensen dat wèl haalbaar is).
  veel succes met het zoeken naar een huisje!!

 3. hehe hier ook zo'n plannen, ook nieuwbouw enal. Uiteindelijk is het een 2dehands huisje geworden waar we nu na een jaar verbouwen een helemaal nieuwen boven hebben 🙂
  Dus nieuw kan zeker nog met iets oud!
  En proficiat!

 4. Tijd voor een recentere foto, zelle! Jullie zien er tof uit samen! En ah, plannen maken, daar is toch niks mis mee! Die excel lijst ziet er zo handig uit. Ik ben benieuwd naar wat 't uiteindelijk gaat worden. Succes nog met de zoektocht!

 5. Proficiat met de achtjarige verjaardag! En jah, die huizenjacht, ik weet er alles van! Er zullen nog veel zuchten en hopen volgen! Hopelijk gaat het vlot en veel succes met de zoektocht! Bij ons is die gelukkig nu afgelopen 🙂 want ik ken dat gevoel van: jah, 't is niet van mij en ik kan het niet zo inrichten als ik zelf wil!

 6. oooow, moet dat zo? Hier is er ook weer even een opflakkering van "moeten we eens rondkijken om 'n appartement te kopen?", maar als ik dat zo bekijk pakken we het duidelijk niet professioneel aan 🙂 (maar ik heb geen last van niet-zo-thuis-zijn in het huurappartement en wij zijn lui en Brussel is belachelijk duur, dus het zal daar wel allemaal aan liggen dat het er wat ongeorganiseerd aan toe gaat) Veel succes!!

 7. Gefeliciteerd! Veel succes met een leuk huisje vinden!
  Misschien een tip: eind september is er 'Mijn Huis Mijn Architect', een 'evenement' waarbij je verschillende huizen en hun architect kunt bezoeken. Wij zijn vorig jaar geweest en je steekt er wel wat van op. Er doen ook milieuvriendelijke architecten mee!

 8. Moh, nu lees ik hier al heel lang mee, maar ik had geen idee dat jullie zo in de buurt woonden. Is die "Haaltert Larenbroekstraat" een van de koopopties? Ik ben daar opgegroeid 🙂 Ben ondertussen wel verhuisd naar Brussel, maar mijn ouders wonen er nog, dus ik kom er nog regelmatig. Grappig alleszins om "mijn" straat hier zo plots op je blog te zien 🙂

Reageer