Geshopt: schoon gerief van bij Kudzu

Het is lang geleden dat ik een blogpost heb gewijd aan wat ik geshopt heb, dat ik, in hippere termen, een shoplog heb geschreven. Dat is grotendeels te wijten aan het feit dat ik soms wat schrik heb dat jullie allemaal wegklikken en nooit meer terugkomen omdat ik ‘daar weer ben, met al die reclame altijd, nondedju!’ – ofzoiets.
Loop niet weg, dames en heren, ik schrijf hier gewoon over mijn aankopen bij Kudzu omdat ik mijn liefde voor mijn aanwinsten wil delen. Ik verdien er geen geld mee – waarmee ik niet wil zeggen dat ik mensen die wél geld verdienen met bloggen veroordeel, maar het is gewoon niet zo in mijn geval, boehoe! – maar ik kon me gewoon niet bedwingen om mijn fototoestel te grijpen om al dat schoons vast te leggen. En wat doe je dan met die foto’s? Op je blog zwieren, uiteraard.

ecoshoppen bij kudzu

Zo’n vijf jaar geleden, toen Stefan en ik gingen samenwonen, kwam een groot deel van onze ‘uitzet’ van bij Kudzu. Drie bamboe lepels maakten daar deel van uit, maar intussen is er een verdwenen, een andere enorm versleten en de laatste nogal versleten maar voorlopig nog bruikbaar. Maar het werd wel tijd voor nieuw spul, vond ik.

Het bakpapier, waar ik ook een foto van had, die ik echter per ongeluk gewist heb (slechte blogger!), zou composteerbaar zijn, een aspect dat ik nog moet testen. Blijkbaar worden sommige soorten bakpapier ook behandeld met een substantie die chroom bevat, wat dan weer schadelijk is als het papier wordt verbrand. Dit bakpapier bevat die substantie niet – hoera! – en is ook niet gebleekt met milieuonvriendelijke stoffen – dubbele hoera! Het is wel behandeld met silicone, “the most environmentally friendly non-stick surface” en zou niet giftig zijn wanneer het wordt verbrand. Wat me dan wel weer eraan herinnert dat ik toch eens meer moet lezen over afwasbare siliconen vormpjes en bakvellen…
Over de handdoeken – en andere van Ferm Living – kan ik kort zijn. Ik ben vrij grote fan van Ferm Living. Ik volg ze niet actief omdat ik consuminderaar ben en mezelf niet te veel in verleiding wil brengen, maar als ik toevallig iets van dat merk zie passeren, word ik vrolijk. Ha, en dat voor een meisje dat vroeger niets met merken had!

Ze zijn gemaakt van biologisch katoen en beloven het afwassen plezant te maken. Nog plezanter dan zonder zo’n schone handdoeken?! Ik ben benieuwd, zeg. Deze aankoop kadert trouwens in Project Schoner Bad- en Keukentextiel. Mijn andere keukenhanddoeken zijn deels zelfgemaakt uit een lelijk tafellaken, deels tweedehands exemplaren, waarvan het merendeel versleten en bijna allemaal nogal euhm… ouderwets. Ik hou van mooie stofjes en ik was bijna dagelijks af, dus tijd voor vervanging! Volgende exemplaren wil ik opnieuw zelf maken, maar dan moet ik eerst geschikte stof vinden.

Nog in het afwasthema: afwasborsteltjes! Mooi op het aanrecht, tenzij je plastic voorwerpen verkiest uiteraard. Maar ik heb het meer voor hout. Het handvat is FSC beukenhout, het stevige schuurgedeelte komt van kokosnoten. Kokosnoten, ja! Oh ja, ik was er ook heel graag mee af.

afwasborstels kudzu

 

Nog in de categorie borstels, maar dan voor het lijf: de tandenborstels van Kost Kamm. Met een beukenhouten greep en haartjes van varkens (voor de medium) of dassen (voor de zachte borstels). Iew, Kelly, jij poetst je tanden met varkenshaar? Ja, soms. Ik kocht ook al uit plastic verpakkingen gerecycleerde tandenborstels, maar die zijn dan weer niet composteerbaar. Dilemma’s, zo veel dilemma’s in het leven van groene meisjes! (wie niets dierlijks in huis wil: je vindt bij Kudzu ook tandenborstels met houten handvat en plastic haartjes)

tandenborstels kudzu
Oh en dan deed ik het kleine meisje in mezelf ook een pak stiften van Ecobos cadeau. Ik had namelijk geen stiften, wat een schande. Altijd handig om patronen over te nemen op stof of als er kindjes op bezoek komen. De inkt is op waterbasis, maar verder is er weinig zot ecologisch aan deze stiften, denk ik. Ecobos lijkt wel zo’n bedrijf te zijn dat hard probeert om alle producten “met respect voor mens en milieu” te produceren. En ik had stiften nodig, dus.

 

Volgend bericht
Vorig bericht

30 reacties op “Geshopt: schoon gerief van bij Kudzu

 1. Ik ben ook al even fan van Ferm Living maar heb er net zoals jij niet zoveel van, ik heb schrik dat als ik begin dat ik niet meer te stoppen ben hihi 🙂
  Maar toch een vraagje: drogen de handdoeken goed af (nadat ze een eerste keer gewassen zijn bv)?
  Veel plezier met je aankopen!

  1. Ze zijn een eerste keer gewassen en nu dus in gebruik, maar ze nemen nog niet zo goed vocht op. Maar da's normaal, toch?

   Wat wel nogal tegenviel: hoe ze eruitzagen toen ze uit de wasmachine kwamen. Het zwart is nu donkergrijs en er zitten lichtergrijze strepen in. Misschien ligt het aan de machine, misschien aan de wasser (Stefan doet de was tegenwoordig), misschien aan de temperatuur – weet ik veel, maar ze zien eruit alsof ze al een jaar in gebruik zijn. Nog altijd veel mooier dan andere handdoeken, maar toch, woeps 🙂

   1. Nu ze een klein jaartje in gebruik zijn: zou je ze aanraden? Of zijn ze nog meer kleur verloren? En drogen ze goed af ondertussen? Ik twijfel of ik ze zou kopen aangezien mijn al onze keukenhanddoeken tot op de draad versleten zijn 🙂 of vind je de keukenhanddoeken uit barkcloth dan beter qua kleurvastheid en afdroogcapaciteiten? merci alvast!

    1. Heyhey, sorry voor de late reactie, ik was je vraag even uit het oog verloren! Ze zijn zeker niet nog meer kleur verloren én ze drogen goed af ondertussen. Ik kan nog niet zeggen of die uit barkcloth beter zijn, want ik ben met die handdoeken héél voorzichtig, als in: nog niet zo veel gewassen/gebruikt 🙂 Ik zou die van Ferm Living alleszins nog kopen, maar dan zorg ik ervoor dat ik ze wel zelf de eerste keren was 🙂

 2. Die afwasborsteltjes zijn erg schattig !
  En ik lees met plezier reviews van aangekochte spullen waar je uit vrije wil over schrijft omdat je zo enthousiast bent , die zijn integer en dus goede tips en daar hou ik van. Dus gewoon blijven doen hoor ( maar wel goed dat je erbij vermeld dat het niet gesponsord was )

 3. Ik zou echt eens willen weten hoe ze die varkens- en dasharen bekomen. Of die diertjes gedood worden (is het slachtafval?), of dat er ergens varkentjes en dassen vrolijk in de wei leven en af en toe geknipt worden, zoals de schaapjes. Ik hoop echt op het laatste, maar ik vrees er precies een beetje voor? Weet gij meer?

  1. Ik heb maar op een site gelezen dat de haren komen van dieren die vrij leven in een natuurpark in Windelsbach. Misschien moet ik gewoon eens een mailtje sturen naar Kost Kamm om zeker te zijn… Ik vind het alleszins niet erg an sich om dierlijke haren te gebruiken (ik knipte en hergebruikte vroeger zelf ook het haar van mijn paard, zij vond dat niet erg), maar ja, de omstandigheden hé!

 4. O, ik word ook zo blij van al dat moois. Maar tegenwoordig stel ik me ook meer en meer de vraag of ik het echt wel nodig heb. Anders komen wij binnenkort in één of ander programma à la verzamelwoede,…

 5. Groot gelijk dat gij hier af en toe komt pronken met uw nieuw gerief; die handdoeken zijn de max (*hartje voor zwart wit!) De tandenborstels intrigeren mij. Alleen … het gevoel van een houten voorwerp in mijn mond, bizar ik weet het, daar krijg ik kippenvel van. Ik heb dat ook met friscostokjes en de stokjes waarmee de dokter in je keel kijkt trouwens. Brr, 't gedacht aleen al!

  1. Mijn mond kan het wel vinden met houten tandenborstels, ja 🙂 Ik herinner me niet of ik er ooit heb moeten aan wennen, maar ik kan me wel voorstellen dat dat bij sommige poetsers het geval zal zijn…

 6. Haha, "al die reclame altijd, nondedju" 🙂 Er zijn blogs waarbij ik dat gevoel soms heb, maar de jouwe is daar echt wel geen van hoor.
  Enige nadeel van dit soort postjes is dat ik een onweerstaanbare drang krijg om die dingen ook te kopen, want ooh mooi, ooh ecologisch! 😉 Aangezien ik mij heb voorgenomen om geen overbodige dingen meer te kopen, heb ik mij braafjes ingehouden, maar 't is desondanks goed te weten waar ik een ecologisch alternatief kan kopen voor onze houten lepels, afwasborstels… eens die versleten zijn.

Reageer