(Geef me de vijf) beste tips om duurzame kleding te kopen

Deze blogpost schreef ik een tijdje geleden voor de blog van Femma, maar ik verspreid de boodschap graag ook nog via mijn eigen blog. Mijn excuses voor de eventuele herhaling.  

kader-duurzame-kleding-kopen-tips

Vooraleer ik vijf tips geef, leg ik even uit wat ik bedoel met duurzame kleding. Ik heb het namelijk niet alleen over kleding met een langere levensduur dan kledingstukken uit mijn vroegere favoriete goedkopekledingketen. Het gaat mij vooral om het productieproces: kleding die onze planeet niet al te zeer uitput, zodat uw kinderen en mijn neefjes en nichtjes nog lang kleren kunnen kopen (om het allemaal even simpel uit te drukken). Ook belangrijk: de textielarbeiders naaien, breien of haken de kleding in eerlijke en ethische omstandigheden. Een hele boterham, jawel.

Koop tweedehands of zoek een vriendin met dezelfde maat

In De Kringwinkel (ecologisch én sociaal verantwoord) scoor ik af en toe toffe kledingstukken. Swishing is naar ’t schijnt ook tof – een evenementje waarbij je nieuwe outfits kan sprokkelen en je eigen miskopen kan ruilen. Heb je het niet voor kleding van onbekenden? Organiseer een ruilfeestje met vriendinnen met dezelfde maat.

Kringwinkel kleedje 1 kopie

Doe het zelf, of laat het doen door een creatieve vriend(in)

Koop (liefst duurzame, uiteraard) stof en maak je duurzame kleding gewoon zelf. Geen goesting/tijd/talent om zelf aan de slag te gaan? Met de nog steeds heersende naaigekte vind je wellicht een vriend(in) die voor jou iets duurzaams wil maken, zo af en toe.

Leer labels kennen

Als je tweedehands niets vindt en/of zelfmaak geen optie is, begint de zoektocht. Het aantal bedrijven met een hart voor duurzaamheid groeit gelukkig stilaan. Maar hoed je voor greenwashing, een praktijk waarbij bedrijven en merken zich groener voorstellen dan ze feitelijk zijn. Labels zijn je vrienden! Download bijvoorbeeld de app KeurmerkenWijzer (Google PlayApp Store)  voor je volgende dagje shoppen. Websites als fairwear.org en rankabrand.nl kunnen je ook helpen om faire (en ecologische) merken te ontdekken.

keurmerkenwijzer

Investeer in degelijke, tijdloze kleding

Hou je ver weg van massaproductie van goedkope kleding die bedoeld is om snel kapot te gaan. Als je investeert in kleding die goed gemaakt werd, win je sowieso op langere termijn. Extra karmapunten als je erop let dat het herstelbaar is. Machinaal gebreide truien kunnen al wat lastiger zijn om te herstellen, heb ik al gemerkt.
Kies ook vaker voor tijdloze stukken en laat je niet (altijd) door de seizoenstrends meeslepen. Ben je zot van ananassen? Koop dan gerust dat ecologisch ananassenhemdje, maar laat het liggen als je diep vanbinnen weet dat je ananassen eigenlijk liever af en toe eet, maar meer ook niet.

Durf te webshoppen

De kans dat er om de hoek een winkel vol Fair & Eco kleding is, is klein. Het klinkt misschien onnozel, maar echt, durf te webshoppen. Er zijn veel, echt véél Belgische en Nederlandse webshops vol schoon gerief. Past het niet? Stuur het terug.
Nog een kooptip: mijn vriend kocht ooit offline een duurzame jeansbroek. Sindsdien kent hij zijn maat en bestelde hij online nog meer jeansbroeken van datzelfde merk dat we in ons stadje niet in de winkelrekken vinden.

todayisagoodday

Extra!

Nog een kijktip: The True Cost, een documentaire over de kledingindustrie. De documentaire is ook te bekijken via Netflix.

Als je ook (af en toe) duurzame kleding koopt, welke (algemene of concrete) tip ontbreekt er volgens jou? Wat moeten consumenten met interesse in duurzame kleding nog weten? En als je nooit duurzame kleding koopt maar het wel wil doen: wat houdt je tegen?
Volgend bericht
Vorig bericht

15 reacties op “(Geef me de vijf) beste tips om duurzame kleding te kopen

 1. Als je zelf een moeilijke maat hebt ; is het nog moeilijker om duurzame kleding op de kop te tikken. Jammer. Ook het vinden van duurzame ‘dames-stoffen’ is niet eenvoudig. Wellicht zouden meer mensen duurzaam kopen of maken als ze er niet zo’n zoektocht moeten voor ondernemen.

  1. Dat kan ik me wel voorstellen, ja, Mia. Ik ben langs een kant wel blij dat de keuze beperkt is, want dan is er inderdaad geen keuzeverlamming, maar als de keuze dan nog eens beperkter is om bepaalde redenen, wordt het natuurlijk nog moeilijker.

 2. Ons gezin koopt vrijwel alleen duurzame kleding.

  Voor mij is er genoeg tweedehands te vinden, en een paar eerlijke items per seizoen koop ik nieuw.
  Meneer koopt zijn ‘bovenkleding’ vrijwel allemaal tweedehands, maar voor broeken gaat hij toch naar een reguliere winkel. Hij kent mijn mening hierover, maar ik ben al lang blij dat hij, op de broeken na, toch veel van mij heeft overgenomen.
  Voor de kinderen (3x) is het gemakkelijk. Zeker voor de jongste dochter is er een overvloed aan gebruikte kleding te vinden! Voor de jongens wordt het wel lastiger en lastiger om tweedehands kleding te vinden die ook nog naar hun smaak is, maar gelukkig zijn er genoeg alternatieven te vinden bij eerlijke merken.

  In het begin vond ik duurzame kleding kopen best een zoektocht, maar als je eenmaal je vaste lijstjes met winkels en merken weet is het juist simpel: het geeft in elk geval minder keuzeverlamming 🙂

  1. Ik probeer wel 2dehands te kopen ; maar het aanbod in klassieke kledij damesmaat 46 is heel beperkt. Wat ik wel doe is 2dehandskleding recycleren in nieuwe modellen. Maar zoveel 2dehandswinkels zijn er niet….

   1. Dat maakt het inderdaad moeilijker, kan ik me voorstellen!
    In Antwerpen struikel je bijna over de tweedehandswinkels, en dan heb ik ook nog eens een zeer gangbare maat…

    1. Toen onze dochter in A. studeerde , was er vooral de ‘pardaf’ . Had toen een leuk aanbod. Een paar jaar geleden nog eens binnen geweest…was precies minder geworden.

     1. Wel, toevallig was ik daar vandaag nog! En het aanbod was véél kleiner geworden dan een paar jaar geleden.

 3. De laatste maanden ben helemaal into fair fashion, dus ik ben superblij met dit artikel 🙂
  Jouw tip om eerst offline een jeansbroek kopen en dan nadien van hetzelfde merk online te bestellen, vind ik een zeer goede. Jeansmaten kunnen nl nogal eens verschillen per merk.

  Een kleine tip voor mensen die nog een beetje terughoudend zijn om kleding online te kopen: ga eens naar plaatselijke eco-/faire/artisanale markten, met wat geluk zijn daar ook faire kledingwinkels vertegenwoordigd. Zo ontdekte ik vorig weekend op een markt in mijn buurt tot mijn verrassing (en vreugde) een stand van meerdanmooi.be. Het was heel fijn om de dame achter deze winkel te ontmoeten. (Ze vertelde dat ze de komende weken ook nog op markten in Tongeren en Lier staat, dus wie daar in de buurt woont, weet waarheen).

  1. Klopt, eco marktjes zijn ook ideale plekken om nieuwe eco kleding te vinden en te kunnen passen 🙂 Binnenkort is er trouwens Fair Festival in Gent en op 11 oktober M-Fair in Mechelen!

 4. Misschien een klein beetje off-topic (hoewel?) maar misschien wel interessant: Karen Templer van Fringe Association (keimooie brei- en zelfmaakblog) organiseert “slow fashion october”: http://fringeassociation.com/2015/09/15/slow-fashion-october/

  Een beetje zoals Me Made May maar dan met de slow-fashion insteek.

  Ik denk dat het wel inspirerend gaat worden en overweeg om zelf mee te doen, hoewel mijn kleerkast allesbehalve een goed voorbeeld is eigenlijk… Die hele Slow Fashion beweging is ook echt wel boeiend!

  1. Helemaal niet off-topic! Merci voor de tip, ik ga het eens bekijken en doe misschien ook wel mee. Ook al is mijn kleerkast ook nog altijd geen goed voorbeeld. Maar dat is misschien net de bedoeling, dat je je eigen kleerkast (her)evalueert en zo? 🙂

 5. Helemaal akkoord!
  Online shoppen vind ik eigenlijk zoveel rustiger: op ‘t gemak thuis passen i.p.v. in een winkel met slecht licht, veel te veel mensen, lawaai… Eigenlijk koop ik enkel lingerie graag in een winkel, omdat ik daar graag wat advies bij krijg. Maar van een broek of kleedje zie ik thuis ook wel of het de juiste maat of model is of niet 🙂

  1. Inderdaad! Mijn grootste ergernis aan kledingwinkels is meestal de temperatuur. Ik kan echt niet goed tegen de warmte en in zo’n paskotje is het in mijn herinnering altijd veel te warm. Ik wou daar gewoon zo snel mogelijk weg. Trauma’s!

Reageer