Dat ik nogal zotjes ben van fietsen, is geen geheim. Tegenwoordig is het koersfietsen dat mijn hart vollenbak doet zingen, vroeger zat ik vooral te zingen/neuriën op mijn stadsfiets. Die liefde was ook opgepikt door de vzw Pro Velo, die mij uitnodigde voor een event “en petit comité” in Brussel. Een event over fietsreizen effenaf! Natuurlijk zei ik volmondig ja en liet ik mij met plezier voor een paar uur onderdompelen in de wereld van reizen met de fiets. Enneuh, mijn goesting in een fietsvakantie is er zo door aangewakkerd dat dit schrijfsel eruit voortvloeide.
Zaken die je best voldoende op voorhand doet/regelt:
- Je wil geen dagen fietsen op een fietszadel waarop je niet al enkele honderden kilometers hebt gezeten. Je moet voldoende kunnen wennen aan een zadel. Ga niet op fietsvakantie met een nieuw fietszadel.
- Schaf je fiets ook voldoende op voorhand aan en leg er al wat kilometers mee af om te zien of alles goed afgesteld is.
- Laat een maand voor vertrek een groot onderhoud doen. Laat je fietshersteller ook weten dat je met de fiets op fietsvakantie trekt zodat hij op bepaalde zaken extra kan letten.
- Check het maximale gewicht dat je bagagedrager kan dragen. Meestal 20 tot 25 kilo, wat normaal voldoende moet zijn. Maak een gedetailleerde inpaklijst en laad je fietstassen al eens vol om te zien of je wel degelijk alles een plaatsje op je fiets kunt geven – als je al alles zelf wil meenemen.
- Welke remmen voor je fiets kiezen als je nog een nieuwe moet kopen? Mechanische schijfremmen remmen altijd goed, in alle weersomstandigheden, net als hydraulische, maar die zijn iets complexer om te vervangen. Remblokjes zijn het gemakkelijkst om zelf te vervangen onderweg, maar als de kans op wisselvallige weersomstandigheden groot is, misschien minder aan te raden omdat ze bij nat weer minder goed werken.
Een uitgebreide checklist over hoe een lange fietsreis voorbereiden vind je in dit artikel van Pro Velo.
Wat je best meeneemt:
- Fietstassen. Er bestaan er voor aan je stuur, onder je zadel, op je bagagedrager (voor achteraan én vooraan), voor in je kader, voor bovenop je kader. Wreed veel keuze. Je kunt ook fietsen, fietstassen en andere toebehoren voor een bikepackingavontuur huren via bijvoorbeeld Bike-Packer.
- Vervanggerief + nodige bijhorende tools. Binnenbanden en zo. Denk er ook aan om vervangstukken voor specialere onderdelen van je fiets mee te nemen: stukken die niet zo standaard of universeel zijn, hebben fietsenwinkels ook niet altijd op stock en je wil niet te lang moeten wachten om verder te trekken.
- Kleding.
- Natuurlijk is dat nogal persoonlijk maar qua fietskleding is de richtlijn 3 lagen: merino (houdt warm en fris) + fietsshirt + goretex vest.
- Een korte of lange fietsbroek is uiteraard vrij noodzakelijk.
- Fietshandschoenen zijn geen overbodige luxe.
- Armstukken/beenstukken zijn dan weer om handig om snel een warm laagje toe te voegen als dat shirt of die broek met korte mouwen toch niet voldoende warmte bieden.
- Voorzie ook een regenlaag en kleding voor wanneer je niet fietst.
- Een gewone outfit, maar ook warme kleding voor frissere avonden bijvoorbeeld …
- en natuurlijk zwemkleding als je voor of na het fietsen ergens in een of ander meer of riviertje kunt plonzen (aaaah heerlijk!!)
- Kampeergerief als je gaat kamperen onderweg. Als je op hotel wil, ga dan op zoek naar “bike friendly hotels”.
© Bike-Packer, waar je fietsen kunt huren met alles erop en eraan.
Waarop je moet letten tijdens je fietsreis:
- Smeer je ketting, maar niet te vaak, want hoe vettiger is niet hoe prettiger. Ga je zo’n twee weken op fietsvakantie, dan is het niet nodig om te smeren tenzij het slecht weer is.
- Je laadt best meer gewicht vooraan, omdat op je achterste wiel al je eigen lichaamsgewicht rust.
- Het grootste gewicht hang je in een kadertas, onder of boven de buis.
Waar overnacht je?
- Campings, uiteraard!
- Bike friendly hotels. Google is je vriend.
- B&B of Airbnb. Check vooraf of je je fiets veilig kunt plaatsen.
- Welcome to my garden: een internationaal netwerk van mensen die hun tuin registreren als kampeerplek.
- Warm showers: een internationaal netwerk voor als je bij mensen thuis wil verblijven en waar een warme douche altijd gegarandeerd is.
OEH EN OOK NOG!
- Je kunt NOOIT alles tot in de details voorbereiden. Laat dat je niet beperken, maar geniet van de vrijheid die daarmee gepaard gaat.
- Moet je al sportief zijn om een fietsvakantie te doen? Nee, want je hoeft geen hoge snelheid of grote afstanden te doen. Je kunt wat trainen ter voorbereiding, maar het is geen must. Zorg gewoon dat je kont je zadel al kent, want anders gaat die niet kontent zijn. HEHEHE.
- Na 2-3 dagen zou je lichaam gewend moeten zijn aan het fietsen.
Waar fietsroutes vinden voor langere afstanden / meerdaagse tochten?
- Lokaal / regionaal:
- Zelf samenstellen via knooppunten op fietsnet.be of (de app van) Vlaanderen Fietsland.
- Sjeezen langs de RaVel-routes in Wallonië.
- De groene wandeling / La promenade verte: 56 km rond Brussel te voet of met de fiets.
- Icoonroutes: 9 bewegwijzerde routes in Vlaanderen, afstanden tussen 63 en 952 km, telkens rond een centraal thema, 7 routes van A naar B, 2 lussen (De Groene Gordel en de Vlaanderenroute).
- Internationaal:
Waar fietsroutes vinden voor daguitstapjes / kleinere lussen?
- RouteYou, met routes van gewone fietsers zoals gij en ik en van organisaties.
- Zelf samenstellen via knooppunten op fietsnet.be of (de app van) Vlaanderen Fietsland.
- Via websites rond toerisme in de provincies: Routen (voor Oost-Vlaanderen), Toerisme Vlaams Brabant, Visit Limburg, Westtoer etc.