Fietsen en het weer

Ik fiets graag. Mijn stalen ros brengt me braafjes naar waar ik maar wil. Het steigert niet, het bokt niet, het verschiet niet, in tegenstelling tot mijn paard vroeger (maar allez, eigenlijk vond ik dat ook allemaal leuk en grappig hoor). En wat ik, als fietsster, zo leuk vind aan hardnekkige sneeuw (je weet wel, die van de laatste weken, dus niet die ‘vuiligheid’ – zoals sommigen het noemen – die niet blijft liggen) is het feit dat autobestuurders dan trager en voorzichtiger rijden. Ja, ik kan daar echt vrolijk van worden, en rustig, en op mijn gemak, zo fietsend in de sneeuw. Als het regent daarentegen, rijden sommige/veel autobestuurders merkelijk gejaagder (willen ze de regendruppels ontwijken? of is hun auto niet graag nat? of is het maar een van mijn illusies?). En dan ben ik soms bang.

Hoe dan ook, ik blijf fietsen, niet alleen omdat ik het graag doe, maar ook, ah ja, voor het milieu. Ik weet dat het in sommige situaties moeilijk is om zonder auto te leven, bijvoorbeeld om te winkelen, maar uiteindelijk hebben we dat toch een beetje zelf in de hand gewerkt? Door massaal met de auto te beginnen rijden en massaal naar grote warenhuizen te gaan (want de levensnoodzakelijke middelen moeten wat goedkoper zijn om de auto te kunnen betalen, en liever maar één keer naar een groot warenhuis rijden dan naar een aantal kleine, gespecialiseerde zaken), hebben we er toch zelf voor gezorgd dat veel kleine winkeltjes in de buurt verdwenen zijn? Bakkers en beenhouwers vind ik nog gemakkelijker (hoewel er vroeger hoogstwaarschijnlijk meer waren), maar groenten- en fruitwinkels worden steeds zeldzamer, lijkt mij… Om dan nog niet te spreken van de schoenmaker, de kleermaker, de pottenbakker en vele andere ambachten die ik niet meer ken… Betreurenswaardig…

Maar ik wijk af. Fietsen is leuk. En om mijn uitspraak nog wat kracht bij te zetten:

Geweldig toch?!

Hier trouwens nog het verhaal van een meneer die liever met de fiets dan met de auto naar het werk gaat, en waarom dan wel.

Volgend bericht
Vorig bericht

4 reacties op “Fietsen en het weer

  1. Ik verkies ook de fiets, maar ik ben wel ook een beetje soft geweest de laatste weken met die koude. Mijn minicar is meer de garage uit geweest dan ik wou. Want brrr soms had ik echt geen goesting in koude.

    Maar toch. Leve de fiets. Dat het nu wel maar gauw weer wat aangenamer van temperatuur wordt zoals vandaag.

  2. een post naar mijn hart. ik ben met de auto aan't leren rijden (uiterst frustrerend) en soms denk ik echt "argh, laat mij maar fietsen"… maar ik vind dat ik het toch moet kunnen. voor noodgevallen, eventueel om te gaan werken (uiteraard alleen als ik er echt anders niet geraak), om "grote" boodschappen te gaan doen (dingen die ge onmogelijk op de fiets kunt vervoeren).

    maar zoals ik gisteren nog tegen mijn vriend zei: fietsen is leuk, goed voor het milieu, goed voor de portemonnee, en bovenal goed voor de lijn en de conditie!

  3. Herkenbaar, en goed opgemerkt hoe we zelf die behoefte aan de auto in stand houden. Hetzelfde gold tijdens mijn vorige job. Ons kantoor lag aan de afrit van de E40, maar compleet onbereikbaar met het openbaar vervoer. Daardoor had iedereen een auto 'nodig'. En omdat toch iedereen met de auto komt, ziet niemand het zitten om naar bijvoorbeeld hartje Brussel te verhuizen. Ah ja, dan moet je voortdurend in de file staan…

    Inmiddels heb ik een nieuwe job en ben ik een gelukkige pendelaar. Een auto heb ik niet, maar ik moet toegeven dat ik veel meer in de bus zat dan op de fiets. Eerlijk, ik fiets niet zo graag. Maar daar benik verandering in aan het brengen!

Reageer