Fair Wear Friday: fair shoppen in Gent

De laatste zaterdag van juli reisden we nog eens naar Gent. Ecoshoppen stond op de planning, en meer specifiek gingen we op zoek naar twee hemden voor Stefan. Nu, Gent als groene hoofdstad van België heeft een iets groter aanbod (fair &) eco kleding. Nog steeds beschamend weinig, maar toch iets meer dan andere Belgische steden. My humble opinion.

Eerst gingen we naar Today is a good day, maar we gingen deze keer met lege handen terug buiten. Shit happens. Bij de buren, Yak&Yeti, hadden we meer geluk. Stefan vond er geen hemden, maar wel een very stylish vest (nog niet op foto geraakt, maar ooit lukt dat misschien wel). Ik vond er dan weer een enigszins schattig maar vooral heel comfortabel kleedje.

Yak&Yeti?

Bij Yak&Yeti (Mageleinstraat 13 in Gent) vind je eerlijke kleding voor dames en heren. De werknemers in het atelier in Kathmandu, Nepal ontvangen een eerlijk loon in ruil voor kwalitatieve kleding. Door dat eerlijke loon kunnen de medewerkers hun gezin ondersteunen en hun kinderen naar school laten gaan. Als je even blijft hangen in de winkel, merk je dat de verkoper zijn hart en ziel in dit project steekt. Geweldig vind ik dat, die overtuiging, dat enthousiasme, die wilskracht.Geen ‘echt’ label dat dat allemaal staaft echter, dus ‘t is een kwestie van vertrouwen. Net zoals je er maar moet op vertrouwen dat je centen voor gelijk welk goed doel effectief naar dat goede doel gaan, vermoed ik.

Goed. Qua stijl mag je geen mainstream kleding verwachten. Yak&Yeti verkoopt eerder kleding van de alternatievere stijl, een stijl die in feite helemaal niet our cup of tea is. Het doet bijna allemaal heel aards aan op de een of andere manier. Maar je vindt er dus ook minder uitgesproken alternatieve kleding, zoals mijn kleedje of Stefans vest dus.

Heel goeie vondsten, dachten we, en dan nog in een winkel waar we geen goeie vondst verwacht hadden. Daarom waagden we ons ook maar aan O’Zon, een winkel die qua stijl enorm aan Yak&Yeti doet denken.

O’Zon?

Bij O’zon (Hoogpoort 26 in Gent) moet je dus ook zijn voor alternatieve(re) kleding. O’Zon streeft er naar eigen zeggen naar “om collecties aan te bieden die naast hun eigenzinnige ontwerpen ook ecologisch en / of ethisch verantwoord vervaardigd worden.” Ook in Brugge en Antwerpen kan je shoppen bij O’Zon.Ik vond er alweer een kleedje, voor 29 eurootjes. Intussen is het al meermaals gewassen.  Het is dan ook een van de twee kortmouwige katoenen kleedjes uit mijn groene kleerkast (het andere is mijn recent zelfgemaakte gele kleedje). Zalig luchtig, jawel. Aan de korte kant indien leggingloos, maar euhm, tja, moet kunnen, zo af en toe. Ik vond er ook een legging (14 euro). Simpel, zwart, had ik nog niet, ik content.

Mijn schoonzus Nathalie was ook mee. Zij vond bij O’Zon dit bijzonder schone kleedje. Totaal onverwacht. Temeer daar Nathalie in feite de laatste jaren voornamelijk grijze en zwarte kleding droeg. Ook zij content, ge zou voor minder.

ozon kleedje

En de hemden voor Stefan? Ik denk dat ik die zelf maar eens maak. Ooit. Waar ligt de moed om daaraan te beginnen eigenlijk?


Fair Wear Friday is een initiatief van Lies, Leen en mezelf.

Volgend bericht
Vorig bericht

10 reacties op “Fair Wear Friday: fair shoppen in Gent

  1. Op ons naaiweekend waren er een paar dames die dat gewoon deden, zo n mannenhemd! Jo chapeau en kadhetjes die doen dat gewwoon, dat lukte zelfs gewoon, op redelijk deftige tijd, maar allé, zelf begin ik er ook niet aan zulle….

Reageer