Fair Wear: Ellen Kegels en haar liefde voor alpaca’s

Ellen Kegels, ik volg haar al een tijdje. Niet stalkerig, maar gewoon braafjes via de social media. Ze houdt onder andere van breien, haken, sporten en Goed Eten en ze heeft een hart voor de wereld. Oké, dat laatste klinkt nogal zweverig, maar ik bedoel: Ellen is een duurzaam onderneemster, die zowel op sociaal als ecologisch vlak probeert goeie keuzes te maken. Een onderneemster naar mijn hart. Aargh, weer dat hart!

ln-knits

Wie is Ellen Kegels en wat doet ze?

Ellen Kegels is een jonge onderneemster, die tijdens haar universitaire studies mutsjes voor haar vrienden breide. Later voor de vrienden van haar vrienden en nog later voor hun vrienden. Tegenwoordig breit ze zelf niet meer zo veel, want ze runt haar eigen bedrijf van gehaakte en gebreide Fair Fashion, LN|Knits, met merken LN|Beanies en LN|Andes. Niet alleen mutsen en sjaals, maar intussen ook vesten, truien en andere handgemaakte stukken. Zo cool, vind ik.

In 2013 publiceerde Ellen haar eerste boek, Goedgemutst, een boek met haak- en breipatronen voor mutsjes. In november 2014 kwam het vervolg uit, met alweer een toffe titel, In mijn nopjes (dat ik heb en waarvan nog een review volgt!). Onlangs opende ze haar eerste winkel, in de Leopoldstraat in Antwerpen (prachtige winkel, check de foto’s op de Facebookpagina!).

goedgemutst in mijn nopjes ellen kegels

Hart voor de wereld, handgemaakt, Fair Fashion, hoe zit dat juist allemaal?

Toen ik eerst over Ellen Kegels hoorde, viel ze mij vooral op door haar grannies, haar team van omaatjes die de stukken breiden en haakten toen ze de vraag alleen niet meer kon bijhouden. In die tijd was het productieproces van wol tot kledingstuk dus ook al sociaal en ethisch verantwoord. Geen verschrikkelijke werkomstandigheden, geen kinderarbeid, bah!

Intussen is haar team nog gegroeid. Naast Belgische omaatjes zijn het nu vooral Peruviaanse vrouwen die ze tewerkstelt. Vrouwen die, dankzij hun vakkundig handwerk, een standvastig en eerlijk inkomen krijgen en zo een beter leven kunnen opbouwen. Meer dan 200 vrouwen werken er momenteel in het atelier in Peru. Kijk, dat vind ik echt geweldig cool.

Als je de stukken van LN|Knits ziet, merk je wellicht ook dat het vrij tijdloze kledingstukken zijn. De modellen zijn eerder eenvoudig maar wel stijlvol, de kleuren zijn ook voor het grootste deel tijdloos. Opvallende tekeningen, truien in drie-vier kleuren, hipsterdetails en dat soort dingetjes vind je niet bij Ellen. Aah, verademing! Ethische productie, natuurlijke materialen en kwalitatieve, tijdloze stuks, Ellen toont het goeie Fair Fashion-voorbeeld.

ln knits flagship store
De flagship store in Antwerpen die onlangs opende (foto door Ellen Kegels)

En de grondstoffen, hoe eco en/of fair zijn die?

Ellen maakt er een punt van enkel met 100% babyalpacawol en, sinds vorig jaar, 100% biokatoen te werken. Reden? Beide zijn volledig natuurlijk, da’s nogal duidelijk. Die babyalpacawol is trouwens niet de wol van een babyalpaca, wel de wol van het zachtste deel van het lichaam, de buik, van een volwassen alpaca.

Nu, ik koop zelf zelden wol. Niet omdat ik principieel tegen het gebruik van (producten afkomstig van) dieren ben (dat zou je kunnen verwachten van een vegetariër die 90% van de tijd plantaardig eet), wel omdat ik me altijd een beetje zorgen maak als dieren worden gebruikt op industriële schaal. Gebruik wordt dan al gemakkelijk misbruik. Maar de boeren in Peru zorgen goed voor hun alpaca’s, als we Ellen mogen geloven. Ze gaat zelf een keer per jaar naar Peru om de vrouwen en de alpaca’s te bezoeken, en om te zien of alles daar wel goed gaat. Verslagen en indrukken over die reizen, inclusief prachtige foto’s (zoals die hieronder), vind je op haar blog.

ellen kegels

foto door Griet Hendrickx

In haar webshop kan je ook de ECO Collection tegenkomen. Die onderscheidt zich van de andere collecties doordat het hele verwerkingsproces van alpaca tot wol ook 100% in handen van Peruviaanse boeren is, dat het geen babyalpacawol maar ‘gewone’ alpacawol is én dat de wol niet gekleurd is. Nog puurder dus.

Zelfmaaksters kunnen de wol en het katoen ook kopen. Ook niet goedkoop, maar ik heb al gehoord dat de kwaliteit en de zachtheid serieus de moeite zijn.

Volgende week volgen er nog meer fanpraatjes, maar dan specifiek over In mijn nopjes! Ik was zo enthousiast aan het schrijven dat ik het beter in twee splitste. Oeps.

Volgend bericht
Vorig bericht

10 reacties op “Fair Wear: Ellen Kegels en haar liefde voor alpaca’s

    1. Het is inderdaad niet goedkoop. Maar mocht ik niet mijn ganse kleerkast zelf bij elkaar willen naaien en breien, zou ik een aankoop wel overwegen. Zo’n tijdloze, kwalitatieve stukken koop je, verzorg je en draag je jarenlang, denk ik. ‘t Is ook handwerk hé. Als ik uitreken hoeveel uur ik zelf bezig ben aan een trui en wat redelijk (= fair 🙂 ) betaald zou willen worden, zou ik meer kunnen vragen, puur op basis van het aantal uren werk…

  1. Inderdaad niet de goedkoopste stukken, maar wel schoon en een prachtig bedrijf. Helaas ver boven mijn budget en ik maak het dan liever ook zelf als het om breigoed gaat. Maar toch weer een Belgische onderneemster om naar op te kijken!

    1. Hey M, sorry voor de late reactie. Je kijkt er niet naast, er is inderdaad (nog) geen fair trade of eco label. Ze zijn bij LNKnits volop bezig met de aanvraag van een Europees Ecolabel. Persoonlijk heb ik er in dit specifieke geval geen probleem mee dat er geen fair/eco label op plakt, omdat ik erin geloof, in Ellens goeie bedoelingen, in de eerlijkheid van de samenwerking met de vrouwen in Peru, in de puurheid van haar producten. Ik kan me ook voorstellen dat zo’n label voor een kleine onderneemster (voor mij is ze wel groot, maar in de modewereld natuurlijk (nog) niet) heel veel tijd en vooral ook geld in beslag neemt. Als jij er niet in gelooft, zoek je dus best (voorlopig) een ander merk 🙂

  2. Hello, inderdaad niet goedkoop ik vind het wel fijn deze wollen kleding, is het draagbaar door mannen? en het zal wel warm zijn ook vriendelijke groetjes

Reageer