Fair Wear Friday: de app Fair Fashion

Er is een nieuwe app in appland! Zodra ik de Fair Fashion app ontdekte, downloadde ik hem naar mijn smartphone. Als groen meisje moest ik die app natuurlijk eens checken. Sowieso. Maar helaas, ik werd een beetje teleurgesteld. Zoals wel vaker het geval is met ‘groene’ apps, trouwens. Waarom oh waarom?

fair-fashion-app

Wat is de bedoeling van de Fair Fashion app?

De (gratis) app helpt je als consument om kledingmerken te screenen op fairheid. De scores per merk zijn het resultaat van een onderzoek van de Schone Kleren Campagne naar de werkomstandigheden van arbeiders in de textielindustrie. Elk merk krijgt zo een score,  “dragging their feet”, “could do better”, “some effort”, “on the way” en “doing well”.

Ook de merken die niet op de vragen gereageerd hebben zijn toch opgenomen, onder het label “nothing to say”. Interessant om te weten welke merken (nog) niet wilden reageren, nietwaar?

Wat kan je nog doen met de app?

Naast het brand-checken is er ook een woordenlijst en een definitie van een leefbaar loon volgens de Schone Kleren Campagne. Je vindt er ook de methodologie, en dat laatste is uiteraard ook weer interessant. Elk merk werd beoordeeld op de hoofdcategorieën:

  • ’empowerment’ van de arbeiders
  • engagement en praktijken
  • samenwerking met vakbonden
  • strategie

Op basis van de punten per categorie werd het eindresultaat berekend en kregen de merken dus de scores die ik hierboven al aanhaalde.

Per merk krijg je nog wat uitgebreidere informatie: waar het merk produceert, waar het hoofdkantoor is, “what they say” en “what we say”. Wil je je stem laten horen? Dat kan ook heel gemakkelijk, want bij elk merk staat een link naar de contactpagina (via het luidsprekersymbool, ah ja).

Waarom ben ik een beetje teleurgesteld?

Ik wil schone kleren, ja, graag. Hoewel mijn eerste hoop is dat de productie schoon verloopt, wil ik ook graag dat de arbeiders goed betaald en behandeld worden. In deze app zijn echter enkel grote kledingmerken opgenomen. Ik ken er nog niet de helft van omdat ik ‘de mode’ niet volg, maar goed, blijkbaar zijn het allemaal grote merken.

Minder bekende merken zijn dus (nog?) niet opgenomen in de app. Ze bestaan nochtans, de merken die het goed doen op de fairheidsmeter. Doordat er enkel grote merken zijn opgenomen, krijg je geen enkel merk te zien als je filtert op de merken die ‘het goed doen’. Dat geeft volgens mij een onterecht negatief beeld.

Andere vaststelling die mij enigszins bevreemdde: H&M heeft dezelfde kleurscore (“some effort”) als Mayerline. Nochtans is Mayerline “corporate member” van de Fair Wear Foundation. Some effort, heu?? Er is geen gedetailleerde scoreberekening toegevoegd, dus het is mij onduidelijk waarom Mayerline toch nog zo slecht scoort.

Mijn raad: kijk zeker verder dan deze app. Gebruik hem als je graag de grote merken draagt maar eens wil nagaan hoe (on)fair die merken zijn. Surf op het internet als je goeie alternatieven zoekt. Lees, ga op onderzoek uit, maak een beslissing waarbij jij je goed voelt.
Oh ja, en verspreid gerust je liefde voor Fair Wear via Fair Wear Friday!
Wie de app direct wil downloaden: klikken maar! Download hem op je iPhone of Androidtoestel.
Volgend bericht
Vorig bericht

2 reacties op “Fair Wear Friday: de app Fair Fashion

  1. Ok, dank je dat jij hem uittestte. Voorlopig ga ik hem toch maar niet downloaden dan omdat ik waarschijnlijk dezelfde bezwaren ga hebben en verder wil kijken dan mijn neus lang is. thanks Kelly!

Reageer