Fair Wear Friday: broekkousen van Grödo en Braintree

In de herfst en winter draag ik graag kleedjes, afgewerkt met broekkousen en giletjes. Ik herinner me dat ik ooit moeite heb gehad om ecologische broekkousen te vinden, en daarom dacht ik het eens uitgebreid te hebben over broekkousen, ecologisch verantwoorde broekkousen geproduceerd in faire omstandigheden. Ik dacht eens naar alle websites uit mijn ecoshoppenlijstje te surfen en zo voor jullie uit te zoeken waar je online toffe en/of basic maar sowieso eco broekkousen kon vinden. Maar da’s veel werk en ik heb er geen tijd voor, momenteel. Dus hou ik het bij ‘ik show gewoon efkes mijn nieuwe favoriete broekkousen en daarmee is de kous af!’ (flauw, maar ik kon het mij niet laten)

ecotex-broekkousen-grödo

Voilà, dat zijn ze dus.

Bij Ecotex vond ik deze mooie gebreide broekkousen. Ze bestaan uit 98% biokatoen en 2% elastaan en hebben het GOTS-label. Goedgekeurd, ah ja! Ik was ze met de hand omdat ik ze zo lang mogelijk wil kunnen dragen, zo zot ben ik ervan. Ik vind fijngebreide beenwarmers en broekkousen namelijk wreed schoon en eigenlijk wil ik er ooit zelf breien, maar dan denk ik aan hoe lang het zou duren om dat te breien … De conclusie was dat ik – op dit moment in mijn leven – liever 24 euro uitgeef aan een paar ethisch verantwoorde broekkousen.

broekkousen-ecotex

Om de verzendkosten ‘optimaal te gebruiken’ kocht ik ook een paar antraciet (ik ben echt in een grijze fase) broekkousen, deze keer uit 93% biologische katoen + 7% elastaan. Die droeg ik nog niet zo vaak omdat ik nu eenmaal altijd voorrang geef aan mijn gebreide broekkousen. Echt, hartjes. Beide paren zijn gemaakt in Duitsland, in breierij Grödo. Ik vind over dat merk weinig info online (het lijkt erop dat ze geen website hebben), maar ik vermoed dat het niet zo’n jong bedrijf is, als ik op de verpakking afga.   grödo-ecotex

Maar hé, het is de inhoud die telt.

Twee maanden later kocht ik ook nog heerlijk zachte, warme-maar-niet-té, zwarte, nog iets dikkere broekkousen van Braintree bij Nancy van Meer dan mooi. Ze zijn gemaakt van bamboe (75% bamboe, 17% biologisch katoen, 8% spandex), en dan weet ge genoeg. Tenzij ge nog nooit bamboe kleding hebt gedragen. Maar waarom toch niet, vraag ik u dan. Het is zo’n gezellig materiaal, en ik hou wel van gezellig.

Een foto passeert wel ooit eens als ik nog eens een volledige outfitfoto neem. Ik zou elke vrijdag een outfit voor Fair Wear Friday kunnen nemen, maar dat is dedomme zo lastig zonder afstandsbediening en tekenen zoals FWF-deelneemster Mme Zsazsa kan ik niet. Maar het zijn dus zwarte broekkousen, zo speciaal is dat nu ook weer niet. Nancy heeft wel nog andere kleurtjes van Braintree in haar webshop/bakstenen winkeltje in Zammel.

meer-dan-mooi-braintree-broekkousen

Het enige nadeel dat ze gemeenschappelijk hebben: ze komen allemaal zo hoog, tot boven mijn taille. Waarom toch?! Ik vind dat zo ongemakkelijk!

Oh ja, nog een leestip: deze kritische blogpost over nylonkousen en waarom je ze beter niet koopt en over de duurzaamheid van gerecycleerde nylon. Ik draag graag nylonkousen als het nog te koud is voor blote benen (nylonkousen uit de Kringwinkel en nog van lang geleden én nieuwe ‘gerecycleerde’), maar nu twijfel ik toch wel over de duurzaamheid van ‘eco nylon’ … Aaah, die dilemma’s altijd!

Iets anders dan: wat is dat toch met broekkousen versus kousenbroek? Ze staan allebei in de Woordenlijst van de Nederlandse Taal, maar ‘kousenbroek’ klinkt voor mij zooooo plat. Mijn taalkundige achtergrond is dan benieuwd: wie zegt wat, of waar zegt men het ene of het andere? Aaaah, de mysteries der taal!

Volgend bericht
Vorig bericht

37 reacties op “Fair Wear Friday: broekkousen van Grödo en Braintree

 1. Ik ben van de Kempen en zeg broeikaseffect, mijn ex-vriendje uit Limburg zei dan weer kousenbroek. Wel grappig dat het echt overal zo verschillend is. Op zo’n moment lijkt Vlaanderen helemaal niet zo klein.

 2. Haha, ik kon me bij broekkousen echt NIKS voorstellen! Antwerpen zegt inderdaad kousenbroek en mijn Nederlandse (en taalkundige) achtergrond schrijft me voor dat het in Nederland maillot is. 😉

   1. Ja, kun je je voorstellen wat voor ideeën ik had toen ik voor het eerst iemand hoorde spreken over de ‘maillot jaune’ in de Ronde van Frankrijk? Daar had ik heel andere ideeën bij… 😉

    P.S. Maar dit exemplaar is echt mooi!

 3. Dank voor de tip! Helaas, geen grote maten te vinden (ik heb lange en dikke benen) …
  Ik kom uit de Noorderkempen en zeg broekkousen. Ik dacht altijd dat kousenbroek het officiële was en broekkousen de dialectische versie. Van Dale online kent beide versies niet en ik heb hier geen boekversie (of betalende digitale versie) ter beschikking. Verdorie, nu wil ik het ook weten!

  1. Nee, Van Dale online kent inderdaad geen van beide. Maar ik heb dus ook geen boekversie, en voor een keer vind ik dat best jammer 🙂 Maillot kent hij dan weer wel, maar echt, dat woord zou ik NOOIT gebruiken voor dit kledingstuk.

   1. De gedrukte Van Dale kent zowel kousenbroek en broekkousen. Beide worden aangeduid als ‘Belgisch-Nederlands’. Het Nederlands-Nederlands is inderdaad ‘maillot’ of ‘panty’.

 4. Schoontjes, die gebreide!

  Ik zeg ook broekkousen, maar gezien ons beider achtergrond is dat niet verwonderlijk 🙂

  En een afstandsbediening, dat zou ik ook eens moeten kopen. Elke vrijdag FWF is hier misschien nog wat veel gezegd, maar toch… Zéker meer dan die één keer in de vier maand dat het nu is!

 5. Merci voor het vermelden van de broekkousen/kousenbroek/maillot (zolang het maar geen de bain is)… en ik weet er nog eentje: pietenkousen! Gehoord van een klantje. En over het “hoog zitten”: dat zal de leeftijd zijn 😉 Als 40-er én mama vind ik een hoge kousenbroek prettiger zitten, het buikje mooi verstopt. Een ander zakt ook af. Maar ik heb ook een hoge taille. Ik kan me voorstellen dat als je kleiner bent, je ze makkelijk tot boven je taille kunt optrekken.

  1. Haha, ik heb net het gevoel dat ze door hun hoogte mijn buik net benadrukken 🙂 Alles zit daar dan zo gespannen, ahum. Ik zag onlangs iemand die broekkousen tot op heuphoogte had. Ze moeten dan wel genoeg aanspannen inderdaad, maar die zagen er ZO comfortabel uit.

 6. Ik ben oer-Hollandse en van jongs af aan is mij het woord maillot aangeleerd.. En dat krijg je er natuurlijk niet zomaar meer uit.. Maar ik ga mijn best doen mij wat van jullie geniale woorden aan te leren. Ik lees je blogs uiteraard heel graag om de inhoud, maar ook wel een beetje omdat ik zo verzot ben op de woorden en uitdrukkingen die er in voorkomen. Ik begrijp vaak precies wat er bedoelt wordt en toch klinkt het heel anders. Het liefst lees ik het hardop voor. Dubbel genieten voor mij dus 😀

 7. In de Antwerpse Kempen zeiden wij vroeger kousenbroek tegen de gebreide variant en nylonkousen voor euh die van nylon, he.
  Nu ik al 15 jaar in het Leuvense woon, zeg ik broekkousen…

  Ook een leuk taalkundig weetje: nylon komt gewoon van New York London. De uitvinder zat op een vlucht van NY naar Londen om zijn product te gaan voorstellen op een beurs. Hij had nog altijd geen naam bedacht, keek op zijn vliegticket en had het geniale idee om die kousen NYLON te noemen! 🙂
  Geen idee of dit echt waar is, maar onze prof taalkunde heeft dat ooit verteld.

  Ik volg je al lang, maar wist overigens niet dat jij Franse taalkunde had gestudeerd. Ik ben germaniste 🙂

 8. Broekkousen! (maar eigenlijk zeggen wij gewoon “collans”. Alle andere woorden klinken voor mij te A.N.)
  Die gebreide zijn wel prachtig! Ik kijk daar wel een beetje huiverachtig naar, want ik had ooit gebreide collans met ribbels en ik ben daar keihard op gevallen toen ik met mijn fiets viel. Dat patroontje staat nog altijd in mijn vel… Ik zou ook wel geen goesting hebben om ze altijd met de hand te wassen. Ik woon praktisch in collans in de winter en ik probeer ze nu wat langer te doen meegaan door ze in zo een waszak te steken, maar dat is het ongeveer qua moeite. :p

  1. Ze moeten zeker niet met de hand gewassen worden hoor 🙂 Ik vind dat wel wreed gemakkelijk (water in lavabo, wasmiddel erbij, roeren, broekkousen erin, laten weken), en meestal sneller dan wachten op een volle wasmachine 🙂

   En serieus, dat patroontje staat nog altijd in je vel?!?! Vies! :p

 9. Het zijn broekkousen, dat weet toch iedereen? 😉 Ik hou vooral van broekkousen zonder voetjes, zodat ik elke dag verse kousen kan aandoen zonder meteen de hele broekkous te wassen. (Hmmm, in het enkelvoud klinkt dat niet.) Zeker als ze met de hand gewassen moeten worden…

  Verder heb ik wel de indruk dat mijn verantwoorde bamboekousen véél sneller slijten dan normaal. Het draagcomfort is groot, maar ik wil dat ze langer meegaan. Heb jij dat ook?

  1. Gewone kousen uit bamboe heb ik nog niet, dus daarover kan ik niet meespreken. Maar het is me alleszins nog niet opgevallen dat mijn bamboekleren sneller zouden slijten …

 10. voor mij zijn het broekkousen 🙂 maar ik durf zoiets niet online bestellen. Ze zijn bijna altijd te kort (of mijn benen zijn bijna altijd te lang). Om die reden kies ik meestal voor een legging. Die van Cora Kemperman zijn super lang en gaan eeuwig mee en is Cora Kemperman trouwens ook niet fairtrade?

  1. Ik weet dat ze zich wel inzetten voor “people & planet”, maar ze hebben volgens mij geen fairtrade label. Ze gebruiken wel veel biokatoen, hoewel ik ook geen weet heb van een label. Maar goed, Cora Kemperman doet het wel goed, voor zover ik daar zicht op heb 🙂

 11. Interessante post! Ik begin nog maar net mijn weg te zoeken in de wereld van de fairtrade kleding, en over broekkousen had ik nog echt nagedacht. Heel fijne tips dus!! En ja, ik kom uit de Kempen en, broekkousen!

Reageer