Fair ‘Wear’ Friday: bad- en bedtextiel

Voor deze editie van Fair Wear Friday wil ik het eens hebben over ons bad- en bedtextiel. Een leuke afwisseling voor de vele outfitposts die hier verschijnen! Niet dus. Outfitfoto’s zijn de hel als je geen afstandsbediening of privéfotograaf hebt. Maar weer serieus: bij zowat alles dat in huis komt, ga ik op zoek naar een – op de een of andere manier – eco versie. Voor beddengoed en badhanddoeken dus ook.

Het bed

Oké, laten we met de minpunten beginnen. Ons bed zelf is niet bepaald ecologisch, want het is nieuw en uit een ‘gewone’ meubelwinkel omdat we tweedehands niets degelijks vonden en na zo’n half jaar slapen ‘op de grond’ (wel op matrassen hé) écht wel een bed nodig hadden. Onze matrassen kochten we in dezelfde winkel en onze dekbedden zijn dan wel diervriendelijk want synthetisch, maar ze zijn dus ook wel synthetisch en dus niet zo vriendelijk voor het milieu. Eco matrassen wilden we toen niet betalen, en zelfs nu zou ik het nog moeilijk vinden om er zo veel geld aan uit te geven.

together

(mocht er een melige quote boven ons bed hangen, zou het wellicht deze zijn)

Pluspunten dan! Onze dekbedovertrekken zijn tweedehandsjes van een tante van Stefan. Het zijn er twee in neutrale kleuren met bijpassende kussenslopen en ze waren gratis. Dus: wreed dankbaar, wijle. Ze doen al een paar jaar dienst en gaan dat nog een paar jaar doen, hebben ze mij beloofd. Booyah!

De rest moesten we zelf kopen, maar de rest was enkel nog hoeslakens, dus dat viel wel mee aan kosten voor den uitzet. Intussen passeerden daarvan al enkele de revue:

 • het eerste hoeslaken kwam van bij het intussen uitgestorven VaiVerde: eentje van Royal Eco (klik vooral niet op die link, want dat is zo’n slecht geschreven blogpost!), dat na een paar jaar totaal versleten was.
 • het tweede hoeslaken kocht ik bij PureCoverz.nl en werd een antraciet hoeslaken van het merk Fair + Green, gemaakt van 100% biokatoen met het GOTS en Fairtrade keurmerk. Dat is nog altijd in gebruik en vertoont nog geen slijtagesporen, dus: goed gerief!
 • het derde hoeslaken bestelde ik bij Yumeko.nl: opnieuw biokatoen en GOTS en fair trade, maar dit keer liet ik het ons wat meer kosten en ik heb daarvan nog geen seconde spijt gehad. Katoensatijn is het magische woord. Ik had er eigenlijk nog nooit van gehoord, maar het zag er ZO zacht en glad en fris uit op de foto dat ik het in mijn winkelmandje dropte. In het echt was het dat ook, dus: wreed goed gerief!

yumeko-antraciet-katoensatijn-hoeslaken

De badhanddoeken en zo

In de badkamer begonnen we ook met zo-goed-als-gratis gerief: zelfgemaakte washandjes, o.a. uit een versleten badjas, en van twee gewonnen gigantische Chiquita-strandlakens maakte ik 8 badhanddoeken (geen link naar een oude blogpost, want blijkbaar geraakten die nooit op de blog, maar wees gerust, ge hebt er niets aan gemist hoor). Van de washandjes schieten er maar enkele meer over en de Chiquita-handdoeken vond ik na een paar jaar echt wel te lelijk geworden en doen nu dienst voor hulpjes bij vuile werkjes.

De nieuwe badhanddoeken, normale én grote (voor de man des huizes), maar ook gastendoekjes (zo volwassen!) en washandjes kocht ik in januari 2015 in het kader van Project Schoner Bad- en Keukentextiel. Dat ik er pas nu over schrijf, hier, is te wijten aan de veel te snel voorbijgaande tijd. Maar ik ben er nog altijd ZO blij mee dat ik ze even wil vermelden, ook al kan ik er niet zo veel over schrijven. Ahum. Maar dus: het zijn er van de dark grey collectie van Yumeko. 100% bio + GOTS + fair trade + zacht + luxueus + ik wil geen andere meer.

fair-wear-badkamer-yumeko

(zo zagen ze eruit toen ze net waren aangekomen, minder volumineus dan hoe ze nu zijn)

fair-wear-badkamer

♥ ZACHT + SCHOON + EERLIJK ♥

yumeko-badtextiel

De laatste toevoeging aan de badtextielcollectie is een badmat van bij Dille&Kamille, een van mijn verjaardagcadeautjes (nog eens merci, mamaatje!). Ze stond al even op mijn verlanglijstje, maar ik wacht liever tot er zich een gelegenheid voordoet waarbij mensen me iets willen cadeau doen dan het me (al dan niet direct) zelf te kopen. Opnieuw antraciet (valt het op dat ik in een grijze periode ben?), opnieuw 100% biokatoen en met GOTS-keurmerk. Dikke liefde dus. Oh ja, en uiteraard ‘werkt’ ze ook goed: als ge uit de douche stapt, voorkomt ze dat ge uitglijdt en ze absorbeert al uw gedruppel. Like a pro!

dille-kamille-badmat

Volgend bericht
Vorig bericht

9 reacties op “Fair ‘Wear’ Friday: bad- en bedtextiel

 1. Dank voor de tips!
  Hier gaat ons beddengoed al 7 jaar mee (helaas niet eco/fair, toen was ik daar nog niet mee bezig, ai toch), maar ‘t is nog lang niet versleten, dus duurzaam is ‘t wel.
  Als we ooit nieuw gerief nodig hebben, weet ik nu in elk geval waar ‘k moet zoeken 🙂

 2. Je post komt als geroepen 🙂
  Ik ben al een tijdje op zoek naar goeie, nieuwe handdoeken. Misschien een stomme vraag: heb je bewust gekozen voor biokatoen boven bamboe? Ik was eigenlijk van plan om voor dat laatste te gaan (gevonden op greendaddy.be), ook in grijs trouwens.

  Wel grappig; hier ben ik diegene die de grote handdoeken gebruikt 🙂

  1. Deze stonden al een paar jaar op mijn verlanglijstje, dus heb ik ook gewoon niet gezocht naar andere webshops. Heel bewust biokatoen dus wel, maar niet per se bewust biokatoen boven bamboe 🙂

 3. Onze handdoeken gaan al zeker een jaar of 10 mee, dus ondanks dat ze niet bio zijn, zijn ze wel duurzaam 🙂
  De kinderen krijgen de komende maanden allemaal een nieuw (=tweedehands) bed en daar hoort ook nieuw beddengoed bij. Man man man, ik had die kosten beter kunnen spreiden want ik koop nu wel alleen nog maar verantwoord. Hopelijk veranderen ze nu niet te snel van smaak!

 4. Momenteel komen wij nog toe van beddengoed en handdoeken, maar ik onthou je blogpost wel voor als we ooit nieuwe nodig hebben. Leuk om meteen te weten dat bepaalde dingen goed/zacht blijven. 🙂 Dank om te delen!

 5. Ooooh, dit had ik een jaartje geleden willen lezen, toen ik aan nieuwe badhanddoeken toe was. Pechpechpech. Voor beddengoed ben ik al een tijdje aan het sparen om eens te gaan shoppen bij cocomat. Moet wel nog veeeel sparen…

Reageer