Fair shoppen in Antwerpen

Een paar dagen na mijn post over de Fashion Revolution Day kreeg ik een mail van Sarah, studente Journalistiek. Sarah schrijft een bachelorproef over schone kleren. Sarah bleek een van de – hopelijk vele – shopaholics die wakker zijn geschud na de ramp vorig jaar in Bangladesh. Nu kan ze ook geen H&M-truitje meer kopen zonder schuldgevoelens. Nu schrijft ze haar bachelorproef over schone kleren. Ja, ik vind dat nogal geweldig.

Goed. De betere lezer weet dat het onderwerp schone kleren nogal nauw aan mijn ecohart ligt. Instant enthousiasme van mijn kant dus. Sarah stelde voor om af te spreken in modestad Antwerpen. Op het programma: een interview bij de lunch, een beetje flaneren in Antwerpen op zoek naar eco/fair accessoires die pasten bij mijn eigen favoriete fair (& eco!) kledingstuk en een fotoshoot.

En gezellig dat het was! Had mij een paar jaar geleden verteld dat ik met een wildvreemde zou gaan shoppen, in Antwerpen dan nog wel, ik had wellicht eens goed gelachen.

Zij had een plannetje mee, ik moest gewoon volgen. Zij stylede mij, ik moest gewoon lachen en zo mooi mogelijk zijn. We babbelden alsof we elkaar al jaren kenden. Over fair trade, over gezonde verzorgingsproducten, over het licht zien, over de Liefde, over het Leven.

Goed. Wat hebben we geleerd?

Het aanbod van kleding en accessoires die fair geproduceerd worden, is nogal beperkt. Als je ook nog eens zou filteren op eco, blijft wellicht enkel Today is a good day over, sinds enkele jaren een van mijn favoriete kledingwinkels. Maar dat deed Sarah niet, want het ging over faire kleding: kleding gemaakt onder goede arbeidsomstandigheden, waar de fundamentele arbeidsrechten als minimale norm gelden. Meerbepaald: leefbaar loon, redelijke werkuren, veilige en gezonde arbeidsomstandigheden, geen discriminatie, geen kinderarbeid, recht op organisatie …
today-is-a-good-day
Op het vlak van fairheid was Mme Bovary de leukste ontdekking. Tof gerief gemaakt door verschillende ontwerpers (kleedjes, handtassen, genaaide goodies, meubels, juwelen en nog veel meer), sympathieke madam en een gezellig sfeertje in de winkel. Alle marchandise wordt gemaakt in kleine ateliers in Europa in goeie omstandigheden. Top!
mme-bovary-antwerpen

Niet kledinggerelateerd, maar zo hard het vermelden waard, zijn de wenskaarten van het Ministerie van Unieke zaken die ik bij Mme Bovary kocht. Keiplezante kaartjes, gedrukt met inkt op vegetale basis op FSC-kwaliteitspapier, alstemblieft!
ministerie-van-unieke-zaken
Goed, de foto’s – met dank aan Sarah!

kleedje: Komodo, vorig jaar gekocht bij Today is a good day, 63,99 euro

oorbellen: layla amber, Made by hand, prijs vergeten

handtas: Mme Bovary, 75 euro

(leren!) riem: Bluette, Mme Bovary, 20 euro 

sandalen: Gold button, Today is a good day, 134,99 euro

Over mijn kleedje nog kort iets: het is de Kelly Tunic van Komodo. Jupjup, op mijn lijf geschreven. Het kleedje is gemaakt van tencel, en dat is cellulose van eucalyptusbomen. Feitelijk komt het erop neer dat tencel de biologisch afbreekbare variant van synthetische stof is. Tencel is enorm zacht, licht en luchtig en kreukt nauwelijks. Het is mijn eerste kledingstuk uit tencel en ik was er op slag verliefd op. Voor meer info over tencel moet je bij een ander groen meisje zijn.

En dan nu: lijstjestijd! Een lijstje van enkele adressen met faire producten en/of winkels die inspanningen doen voor betere werkomstandigen. Oh ja, er stonden nog meer adressen op Sarah’s plannetje, maar helaas, daarvoor hadden we geen tijd meer.

today-is-a-good-day-fair-eco-shoppen

Al jaren favoriet

Today is a good day, Nationalestraat 73

Leukste ontdekkingen

Mme Bovary, Melkmarkt 4

Jutka & Riska, Nationalestraat 87

Made by Hand, Korte Vlierstraat 17

Boven mijn budget / niet mijn smaak

Acne, Lombardenvest 42

Filippa K, Steenhouwersvest 65

Gozo (enkel Aymara Knitwear), Steenhouwersvest 63

Mayerline, Meir 6-8

McGregor, Schoenmarkt 6

Volgend bericht
Vorig bericht

12 reacties op “Fair shoppen in Antwerpen

  1. Inderdaad, Acne doet voornamelijk op vlak van fairheid inspanningen, maar op ecologisch vlak zijn ze niet even goed bezig, helaas.

   Today is a good day vind je ook in Gent! (binnenkort volgt een uitgebreider artikel daarover 😉 )

  2. Ik ben gisteren naar een lezing geweest van Schone Kleren en het ging vooral over fairheid van kledij. Zo doet bv zara serieuze inspanningen, maar die hun stoffen zijn dan weer niet alles.
   Het is een weegschaal, zeg ik u: altijd moeilijk om een evenwicht te zoeken!

 1. Echt zeg, ik snap dus niet dat ik Today Is A Good Day niet kende… Schaamtelijk zeker? Toen ik bij Nele Spiegelstiksels' IG foto vroeg waar die Monkey Genes vandaan kwamen (remember?) was dat echt de eerste keer dat ik daarvan hoorde. Ik heb zo 't idee dat dat wel eens een favo winkel zou kunnen worden…
  En amai, zo cool dat gij eruit ziet op die foto's!!

  1. Hahaha, nee, schaamtelijk zou ik dat nu niet direct noemen. Misschien een beetje jammer, ja, zeker als fair & eco kleding je interesseert, maar hé, goed dat je 't nu kent, hé!
   En lol, merci!

 2. Het is echt gek, ik was ervan overtuigd dat ik hierop gereageerd had, blijkbaar niet goed op de 'publiceren' knop gedrukt…
  Maar ik was dus vorige week zaterdag toevallig ook TIAGD in Antwerpen! En ik heb een tof shirtje gekocht.

  Ik wist niet dat Filippa K ook fair en eco is. Ik vind dat ze soms wel toffe dingen hebben, maar idd wel duur.. Toch de moeite om binnenkort dan nog eens binnen te springen 🙂

Reageer