Express Dress: mijn werkwijze

Dames dames, jullie waren nogal enthousiast over mijn Little Black Dress! Direct na publicatie kreeg ik de vraag naar een tutorialleke. Op mijn Facebookpagina vroeg ik 20 likes in ruil voor een tutorialleke. Een paar uur later bleek die post meer dan 100 duimpjes te hebben gekregen. Hoera voor jullie!

Ondertussen beviel ik van mijn Art d’Eco. Daardoor was het hier eventjes druk met boeken verkopen, boeken signeren, een workshop geven aan een groepje vriendelijke vrouwen, verblijd en vertederd worden door de eerste enthousiaste reacties (merciiii aan allen die al mooie woorden deelden!). De familie breidde kort daarvoor ook al uit met Emma, de dochter van mijn broer en zijn vriendin. Dus ging ik liever op babybezoek dan een handleiding voor een kleedje te schrijven – dat vergeeft u mij ongetwijfeld!

Maar enthousiasme beloont, dus hieronder geef ik graag mijn werkwijze voor een kleedje met gedrapeerde hals en licht gedrapeerde rug, niet-omgezoomde mouwtjes en bestaand uit drie rechthoeken. Enorm eenvoudig, maar wie wil, kan de naden uiteraard naar wens mooi afwerken.

Nodig voor maat 36 à 38

 • voorkant: 30 à 35 x 75 cm
 • achterkant: 30 à 35 x 60 cm
 • rokgedeelte: 67 x 94 cm (inclusief zelfkant)

Tricot gebruiken, dames! De afmetingen zijn dus louter indicatief, hé. Je kan de voorkant minder lang maken, maar dan zal de hals minder watervallerig zijn.  Het rokgedeelte kan ook korter, de breedte ervan is afhankelijk van je omtrek en van de rekbaarheid van je stof.

Hoe doe je dat?

 1. Leg voor- en achterkant met goede kanten op elkaar. Stik een stukje langs de ene zijnaad aan elkaar. Hou er rekening mee dat je arm door de overblijvende naad zal moeten kunnen (die dus bovenaan later nog dichtgestikt wordt).
 2. Stik rokgedeelte aan bovenstuk. Leg het rokgedeelte met de goede kant omhoog, leg daarop het aaneengestikte bovenstuk met de goede kant omlaag. Zorg dat de onderste rand van het rokgedeelte de zelfkant is, zodat je die niet meer hoeft af te werken. Speld langs de zijkanten en in het midden vast. Om ervoor te zorgen dat de omtrek van het bovenstuk even lang is als de omtrek van het rokgedeelte, kan je rimpelen en/of plooien. Ik rimpelde en plooide op het zicht: de zijkanten bleven ongerimpeld (want rimpels in de taille werken niet afslankend), het middelste stuk vooraan rimpelde ik wat tot het voldoende gerimpeld was om overeen te komen met de afmeting van het rokgedeelte, het middelste stuk achteraan plooide ik. Stik vast en werk de naden proper af.
 3. Stik de zijnaad dicht: leg met goede kanten op elkaar en stik en werk de naden proper af. Begin niet helemaal bovenaan, maar vanaf dezelfde hoogte als het punt waar je andere armsgat begint.
 4. Vorm de armsgaten: a) leg de zijkant en bovenkant van voor- en achterstuk telkens gelijk; b) stik de bovenste naad / schoudernaad enkele centimeters – hoe breder, hoe minder diep de watervalhals; c) werk de naad proper af en stik eventueel voor extra stevigheid een niet-rekbaar lintje mee.

Foto’s van het maakproces, tja, daarvoor had ik wegens de boek- en babygebeurtenissen geen tijd, dus mijn gekrabbel MOET (voorlopig) volstaan. Veel stikplezier!

(klik op de afbeelding en je komt terecht op Google Drive, waar je het bestand kan downloaden als pdf)

Volgend bericht
Vorig bericht

14 reacties op “Express Dress: mijn werkwijze

 1. Supertof dat je 'm online gezet hebt. Ik ga boven mezelf proberen uit te stijgen door dit te maken. Ik ben nl. echt niet handig met naald, draad, naaimachine e.d. Maar dit ziet er zo makkelijk uit dat dit zou moeten kunnen gaan lukken.
  Ik ben benieuwd. Ik heb nog een zwarte lap tricot liggen (van ca. 10 jaar oud ;-)) die ooit bedoeld was om een zwart jurkje van te maken. Kijken of ik dit kan!

 2. Ik zou graag weten of iemand die jurkje al gemaakt heeft?Ik heb de voorkant en achterkant al uit getekend en kom er net achter dat mijn patroonpapier op is,dus morgen nieuw kopen en verder tekenen en dan een testversie maken eer ik het in mijn mooi soepel stofje wil maken.

 3. Heb een probleempje,hoe weet ik hoeveel ik moet verbreden?Heb een testversie gemaakt maar geraak niet in het rok gedeelte,heb wel oud gordijnenstof gebruikt,dat geeft niet mee terwijl tricot dat wel gaat doen.Het bovenste gedeelte lijkt me iets te breed maar dat kan ik nog altijd innemen(denk ik toch).Beginnende naaister,hé!

  1. Maat 36 à 38. Aangezien ik voor dit jurkje maar wat gedaan heb, zou ik zeggen: maak het een beetje kleiner en passen maar! Versmallen kan je nog gemakkelijk doen 🙂 Ik ben (nog) geen patroontekenaarster, dus meer advies kan ik je niet geven…

Reageer