En toen was er … een halve keuken!

Het was vandaag zo’n moeë maandag. U kent het wel. Het weekend was kort maar krachtig geweest. En neem dat laatste maar letterlijk. Zaterdag ging ik lopen (Start to run, sessie 13) en fietste ik een paar uur later 14 km op 45 minuten, naar mijn mama (ik had eens geen zin om met de trein te gaan), om niet in de weg van het werkvolk te lopen. Ik had ‘s avonds willen terug fietsen, maar mijn beschermers vreesden meer voor mijn leven dan ik zelf dat deed.

En zondag, o zondag. De dag begon met de typische taken waarmee een vrouw wordt opgezadeld tijdens verbouwingswerken: opruimen van het afval dat de mannen gemaakt hebben. Uiteraard wel nuttig. Maar later op de dag leefde ik me echt uit. Lades werden ineen geknutseld (Ikea = Lego voor grote mensen hé), scharnieren werden op hun plaats gedraaid, deurtjes werden omhoog gehangen. En tegen het einde van de dag hadden we een halve keuken.

En ik sloot de dag af met alweer vrouwelijke taken: de kastjes werden schoongemaakt en alle potten, borden en glazen kregen een plaatsje toegewezen. “alle”, ja. En ik schreef eerder ook “een halve keuken”. Jupjup, ik ben zelf ook benieuwd waarmee we al die andere kasten nog zullen vullen.
(stofjes maken een grote kans, uiteraard)

P1060596

Die laatste activiteiten verklaren waarom ik vanmorgen later douchte, later mijn havermoutpapje maakte, later het huis uitraasde en mooi op de tijd de trein opstapte. Maar ook waarom ik zombiegewijs het werk aanvatte: met wallen tot op mijn toetsenbord, getyp in slow motion en iets trager van begrip. Reken daarbij de chaos ten gevolge van een accidentje van een collega tijdens de middagpauze (auto + betonpaal = oeps) en u kunt begrijpen dat ik blij was om terug naar huis te kunnen sporen.

Goed, en dan nu een vraag voor alle keukenprinsessen die hier meelezen. Een organisatorisch dilemma heeft zich immers aangekondigd. Het zit zo: daar de keuken vol kasten zal hangen, zal er geen enkele muur meer vrij zijn voor mijn geliefde kruidenrekje.

Daarom: zeg eens, hoe vindt u vlot uw kruiden terug? Hoe houdt u uw kruidencollectie overzichtelijk?
Volgend bericht
Vorig bericht

21 reacties op “En toen was er … een halve keuken!

 1. Bij ons staan alle kruidenpotjes uitgestald (op kleurvolgorde uiteraard) onder het boordeke van de vensterbank aan het werkvlak, ze passen er exact onder. Altijd dicht bij de hand en vrolijke kleurtjes om naar te kijken. De minder courante kruiden staan in de berging of in grundtal magnetendozen tegen de koelkast. Die magnetendozen zijn leuk, maar geen aanrader voor courante kruiden want jeg krijgt ze soms nogal moeilijk open. Misschien kun je een leuk kruidenrekje ebruiken?

 2. Mij ziet het er een zalige keuken uit met zoveel kasten ! Onze kruiden zitten in zo'n verticale ladekast in een "ijzeren mandje" … nog altijd niet ideaal, maar overzichtelijker dan ze allemaal achter elkaar zetten in de kast 😉

 3. Wij hebben de kruiden in potjes met een doorzichtig deksel. Die kunnen dan op een magneet aan de muur 'geplakt' worden. Werkt best fijn maar misschien is het een minder goed idee al je echt heel erg veel kruiden hebt 🙂

 4. Wij hebben helemaal niet zoveel kruiden, maar bij ons stond dat rekje ook gewoon ergens tussen.
  En hier, in onze "tijdelijke" woonst, staan ze in een ondiepe kast boven de dampkap, maar dat is bij jullie precies geen optie…?

 5. Wij hebben de kruiden in een paar glazenbakken zitten, en sommige grotere potten gewoon los in de kast.
  Het is niet echt overzichtelijk, maar ik zoek de kruiden altijd uit voordat ik ga koken en na afloop stop ik alles gewoon lekker makkelijk en snel weer in de bakken of los in de kast.
  Ik heb daar dus ook nog steeds geen echte goede oplossing voor :o) Maarja voor wat mij betreft gaat het op deze manier ook prima
  Groetjes Dreadlocks

 6. Mijn kruiden zitten in zo'n lange smalle ladekast uit de Ikea (wij hebben deels ook een Ikea keuken) langs het fornuis, je ziet niet goed wat welk kruid is, maar soms heb je het dan mis en neem je een volgend gokje ;-p Werkt prima voor mij! (sommige potjes hebben een ander kleur dekseltje, die heb ik nooit mis natuurlijk ;-)) En meestal zet ik de kruiden voor het koken klaar op het aanrecht, geen geklungel tijdens het koken dan 🙂

 7. Ik kan me voorstellen dat het een zwaar weekend was;
  Bij ons zitten de kruiden ook in een kast boven het fornuis.
  Op pinterest zag ik een foto van iemand die een systeem had om alle kruidenrekjes in de kastdeur op te hangen. Dat zag er super leuk en handig uit.

 8. Ik ging net zeggen: waarom niet je rekje (of desnoods twee kleinere) bevestigen aan de binnenkant van je kasten? Je gaat dan misschien wel een legplank wat moeten inkorten, maar da's alles…

 9. Ons kruidenrekje hangt aan de muur aan het gasvuur, tis zo'n ijzeren rekje van Ikea dat aan een stang hangt… En je kan aan de stang ineens wat keukengerei hangen! Niet de meest handige plaats, want dat is rap vettig en door de damp plakken de kruiden soms aaneen, maar het ding op zich is best handig. En zeg, zo'n mooie keuken! Goed gedaan!

 10. ik zou zo'n rekje gewoon op de binnenkant van een kastdeur hangen. Ik koop mijn kruiden in't groot haha, en na een tijdje was ik het beu om om de haverklap zo'n klein potje te moeten vullen, dus nu zitten ze in confituurpotten. Die gaan goed dicht, passen qua hoogte perfect in een lade en ik heb erbovenop gewoon een etiket geplakt 🙂

 11. Schoon keuken! Bij ons is er een klein randje tussen het gasvuur en de muur – met de exacte breedte van een kruidenpotje. Daar staan ze dus allemaal op een rij – handig en binnen bereik – alleen staat er af en toe een pan te dicht tegen en dan smelt dat plastic dekseltje tegen de pan 🙂

Reageer