Een groene kerstboom: echt, vals of zelfgemaakt?

Een echte of een valse kerstboom?, vragen andere madammen met een ecokriebel zich weleens af. Ik vind het geen supereenvoudige kwestie, al lijkt het antwoord misschien evident. Een groene kerstboom, is dat een echte, een valse of een valse-maar-zelfgemaakte?

De valse kerstboom

Valse kerstbomen bestaan uit kunststof en zijn niet biologisch afbreekbaar. Ze worden gemaakt in lageloonlanden, wellicht niet altijd in de beste omstandigheden, en ze moeten dus van ver komen. Een dikke no-go, als je ‘t mij vraagt. Als je echt een valse wil, koop hem dan tweedehands en gebruik hem zo lang mogelijk.

lsb0agj-gbq-joanna-kosinska

De echte kerstboom

Echte kerstbomen worden dan weer gekapt, nadat ze – eventueel – met pesticiden behandeld zijn, en daarbovenop soms na zes januari verbrand (waarom trouwens?!). Of met een beetje geluk in de tuin geplant. En dan hopen maar dat hij het overleeft. (Voor grotere kans op succes: check vooraf of je grond geschikt is voor naaldbomen.)

Volgens Netwerk Bewust Verbruiken is een echte naaldboom met wortelkluit de beste oplossing. Koop een dwergspar, geef hem voldoende water, plant hem in je tuin. Mits een goede verzorging kan hij enkele jaren je living opvrolijken. Ik vind dat zelf wat veel gedoe, maar ecologisch verantwoord is het volgens mij wel.

De zelfgemaakte kerstboom

Vind je een echte kerstboom te veel moeite? Of heb je gewoon geen tuin? Of liever geen kans op spinnen in je boom? Maak dan zelf een kerstboom, uit gerecupereerde of natuurlijke grondstoffen graag. Klik op de foto’s voor de bron en meer uitleg.

kerstboom-uit-palletten

kerstboom

Tip: drie jaar geleden organiseerden twee dames een #maakboom-wedstrijd. Hun Pinterestbord vol DIY kerstbomen blijft een inspiratiebron!

Volgend bericht
Vorig bericht

18 reacties op “Een groene kerstboom: echt, vals of zelfgemaakt?

 1. Tja, ‘t is een moeilijke; drie jaar geleden ging ik voor de maakboom (wedstrijd) en als het enkel aan mij lag, dan zetten we die gewoon elk jaar, maar Aaron is zo zot van kerstbomen, en ik vond dat als kind ook altijd zo magisch om die te versieren, dus ik wil hem dat niet ontzeggen. Uiteraard een echte, dan heb je die zalige dennengeur in je huis er nog bij :-). Misschien kunnen we inderdaad proberen hem te planten en volgend jaar te herbruiken. Mijn ouders deden dat ook wel, de kerstboom planten, maar dat groeide dan zo enorm, dat we die niet bepaald konden herbruiken het jaar erna. Het werd gewoon een steeds groter rijtje bomen 🙂

 2. Wij hebben een grote lap stof met een fotoprint van een kerstboom. Het project is bijna klaar, maar het was niet evident om een goede kerstboom-vervanger te vinden…

 3. Wij doen daar simpelweg niet aan mee. Ik heb nog nooit een kerstboom gezet. Voor mij blijft dat een boom laten doodgaan in je living dus echt sfeervol vind ik dat niet. Maar dat is mijn persoonlijke mening, he. 🙂

  1. Hahaha, Gerhilde, jij ziet het wel erg donker! 😀 Het is echt mogelijk om een echte boom niet dood te laten gaan hoor 😉 Bon, zelf zette ik de laatste jaren ook gewoon geen boom, meer ook omdat ik geen ruimte heb voor spullen die maar één maand per jaar uit hun bergplaats ‘mogen’. Ik heb nochtans wel heel graag groen in huis. Niet-doodgaand groen dan toch 🙂

 4. Ik had vorig jaar een boom gemaakt op de muur met washi tape. Dit jaar heb ik lang nagedacht over wat ik wou. Een echte boom die na een paar weken weg moet, leek me niet verantwoord en nep is ook maar nep. Uiteindelijk heb ik een houten plank gekocht en met behulp van schroeven een kerstboomvorm “getekend” met een lichtjesslinger. Die boom kan jaren meegaan.

 5. Ik heb wat mij betreft de ideale oplossing gevonden… ik ben een mooie wandeling gaan maken in een dennenbos. Heb enkele takken van een hele grote dennenboom afgesneden. Ik heb ze in een grote vaas met water gezet en dan vervolgens in een grote mand. Lichtjes erin en het is net een echte boom. Had ik een grotere mand gehad en grotere takken, dan zou ik er ook ballen inhangen. Iets voor volgend jaar…

 6. Het blijft een moeilijke kwestie, maar wij hebben nu sinds 2 jaar toch gekozen voor een adoptie-kerstboom, ja het bestaat:-). We halen elk jaar hetzelfde boompje op en vervolgens brengen we hem weer terug naar het afhaalpunt, waar hij gedurende het jaar verzorgd wordt. Een oplossing voor mensen zonder tuin, zoals wij. Het geeft ook iets meer binding doordat je het in leven moet houden en goed kan verzorgen; mijn 3-jarige dochtertje vindt het prachtig en heeft hem dit jaar zelfs een naam gegeven.

 7. Wij hebben al jaaaaren een valse boom. Ik kan geen bomen planten in mijn kleine stadstuintje en mijn groene hart doet pijn als ik eraan denk om een echte boom te moeten kappen en daarna drie maanden later weg te gooien. De nepboom zit momenteel aan zijn zesde jaar en ik ben van plan om die nog héél lang te gebruiken. Geen kerstboom zetten is ten huize D’haene namelijk echt géén optie, dus probeer ik dan op die manier zo duurzaam mogelijk te zijn.

 8. hier van kinds af een valse kerstboom wegens zware allergie van zus aan de echte kerstboom. Hier had mijn man er ook al een valse.
  De opmerking” Als je echt een valse wil, koop hem dan tweedehands en gebruik hem zo lang mogelijk.” vind ik eigenlijk niet van toepassing aangezien mijn ouders de valse kerstboom en mijne man heeft diene ook al van toen hij alleen ging wonen op zijn éénentwintigste en is dus ondertussen ook al 14jaar en die zal hier zeker nog niet snel vervangen worden. Zoals bij alle dingen is er gewoon een groot probleem van overproductie, als je gewoon bekijkt hoeveel echt en valse kerstbomen er na de feestdagen nog in winkels staan 😮

 9. Vroeger plantten we onze Karel (zo noemen we onze kerstboom) steeds in de tuin van de schoonouders, nu we zelf eindelijk een tuin hebben, zetten we Karel voor het eerst in eigen tuin en duim ik dat hij volgend jaar weer zin heeft om versierd te worden. ☺️

 10. Hier een namaak kerstboom maar dan wel eentje die al meer dan 10 jaar meegaat. Toch ook een beetje ecologisch…niet? Een echte is hier niet echt een optie: ik zie me nog niet de lift instappen met zo’n echte kerstboom tot in ons appartement… om vervolgens de helft van de naalden al kwijt te zijn bij aankomst… Die ideeën die je aanhaalt vind ik overigens wel leuk en Pinterest, ja hoor grote fan hier.

 11. Leuk om het zo op een rijtje te zetten! Wij hebben drie kerstmissen terug een kerstboom met kluit gekocht en die gaat nog steeds elke Kerstmis mee! De rest van het jaar staat ‘ie in onze tuin. We doen er eigenlijk nooit iets bijzonders mee, hij staat gewoon in een teiltje buiten. Maar hij leeft nog steeds, het is bijna een wonder haha.

 12. Wij hebben er al jaren geen, ik stel veto voor een echte, manlief voor een plastieken. Dit jaar heb ik met de kinderen ijskristallen geknipt uit origami papiertjes en die in de vorm van een kerstboom aan de muur geplakt met onze lampion-slinger (die het ganse jaar gebruikt wordt) er in gedrapeerd. Ik zie niet hoe ik hier een foto kan tonen, maar was dus echt heel geslaagd!

 13. Bij mijn ouders hadden we vroeger eerst jaren een echte met kluit, die dan in de hof geplant werd en daar verder leefde. Alleen leefden die meestal iets te uitbundig, waardoor er weinig hergebruik aan was en er op de duur te veel dennen in de tuin stonden. Dus zijn ze – dik tegen mijn goesting, maar ja, ouders zijn baas 😉 – overgeschakeld op een valse…
  Johan en ik gebruikten tot vorig jaar een kleine sequioa die mijn broer gekweekt had: doordat die in een pot stond, groeide die niet te snel, dus konden we hem meerdere keren hergebruiken. Jammer genoeg is hij dit jaar gestorven, dus zijn we nu voor een zelfgemaakte gegaan (een lichtjessnoer in de vorm van een boom tegen het raam en een simpele geschilderde op een plank). Volgend jaar gaan we waarschijnlijk wel weer voor een sequoia; mijn broer gaat er weer eentje proberen kweken 🙂

Reageer