Een avond van mijn leven verknoeid…

Waarom? Omdat ik nog eens naar tv gekeken heb. Via andere media dan de tv was ik namelijk te weten gekomen dat er in het zogenaamde programma ‘Ook getest op mensen’ een stukje zou zijn over het gezondheidsgehalte van een vegetarisch voedingspatroon. Met de vrees dat het programma vegetarisme als negatief zou afschrijven maar de hoop dat het dat niet zou doen (‘t was toch een programma op één en één zond vroeger toch vrij goede programma’s uit) staken we de kabel nog eens in. Op hoop van zegen. Ik had ook de dag nadien via internet kunnen kijken, maar neen, ik wou eens helemaal ‘mee’ zijn.
Als je het gemist hebt: hier kan je een deeltje bekijken.
Het was teleurstellend, zoals gevreesd. Om verschillende redenen:
 • Ik vond het al lastig dat de vraag “is vegetarisme gezond?” gesteld werd, want die vraag lijkt te impliceren dat een vleesrijk dieet sowieso gezond is. Niet dus. 
 • Er werden maar 2 gerechten vergeleken, een vleesmaaltijd met een dikke lap ongebakken (saignant, nee?) vlees en een vegetarische ovenschotel met veel groentjes en quorn. 
 • Uit die ene vergelijking wordt geconcludeerd dat een vegetarisch voedingspatroon te weinig ijzer en geen B12 bevat. Dus, zouden sommige mensen misschien overhaast concluderen: “zie je wel, vegetarisch is ongezond!” Maar vegetariërs eten, net als vleeseters, uiteraard meer dan één maaltijd per dag. Vegetariërs kunnen hun hoeveelheid ijzer en B12 nog uit andere maaltijden halen, de hoeveelheid verzadigd vet die men uit die ene vleesmaaltijd haalt, kan niet ongedaan gemaakt worden.
 • De vleesmaaltijd bevatte te weinig vitamine C en veel te veel verzadigd vet (het balkje kleurde zeer rood!). Maar over de neveneffecten van dat laatste wordt met weinig woorden gerept. 
 • De raad van de diëtiste: “Elke vleeseter zou beter af en toe eens een vegetarische maaltijd op zijn menu zetten, elke vegetariër zou misschien af en toe toch ook beter eens een klein stukje vlees of zeker een stukje vis op zijn menu moeten zetten.” Ik kon bijna ontploffen, dat begrijpt u wel. Wat een conclusie! Zonder verstand van zaken moet je zo geen uitspraken doen, me dunkt. Wat met die 310 miljoen vegetarische Indiërs, moeten die dan eigenlijk ook allemaal af en toe vlees of vis eten om gezond te zijn?
 • Er wordt wel eens gezegd door een of andere ‘autoriteit’ dat vleesconsumptie zou moeten beperkt worden, tot 100 g per dag, maar het wordt maar heel terloops aangehaald. 
 • In het algemeen: zéér weinig diepgang (ook in de rest van het programma overigens), weinig ruimte voor debat. 

Wat B12 betreft: dat zit inderdaad in vlees (en ook in zuivel en eieren). Koeien krijgen dat binnen door gras te eten, waarop de micro-organismen zitten, of door (hun eigen) stront te eten. Koeien die geen gras eten krijgen dat binnen doordat het aan hun voer is toegevoegd. (Ik vereenvoudig, voor het gemak.) De kans is dus vrij groot dat je als vleeseter ook gewoon B12 binnenkrijgt als toegevoegd bestanddeel. Dan kan je het dus evengoed opeten via niet-dierlijke producten waaraan het is toegevoegd. Bovendien zijn er ook voldoende vleeseters die een B12-tekort hebben. Net als er voldoende vleeseters bestaan met een ijzertekort. Dan is de oorzaak dus duidelijk niet de afwezigheid van vlees in hun voedingspatroon, maar veeleer een opnameprobleem.


Voilà, dat lucht op.

Volgend bericht
Vorig bericht

22 reacties op “Een avond van mijn leven verknoeid…

 1. Ik kon gelukkig niet kijken (geen tv om de kabel in te steken :)), maar ik hoorde er ook al van. En nét toevallig werd ik dit weekend door nogal zeer naaste familie ook terechtgewezen. Ik ga uw blogje vanbuiten leren en scanderen als ik nog eens opmerkingen krijg :).

 2. Hah! Ik heb met opzet níet gekeken naar dat programma. Want de weinige keren dat we er ooit al zappend op terecht kwamen, werd ik gek van de 'wijsheden' die er in verkondigd worden. 'k Heb inderdaad vandaag gekeken en ik had er ook niet meer van verwacht 🙂

 3. Je hebt gelijk! Ik ben een vleeseter met bloedarmoede (en chronisch tekort van B vitaminen), een genetische afwijking, vandaar dat ik geen vegetariër mag worden! Lief voor dieren kan ook anders, bijv biologisch vlees kopen en niet elke dag vlees eten, dat scheelt ook al wat. Die programma's zijn veul te kort door de bocht. Als je gewoon goed gevarieerd eet is er niets aan de hand!
  Esther.

 4. Exact wat ik ook allemaal dacht! Ik werd ook helemaal gek als ze het over die b12 en andere hadden.. alsof je (inderdaad) maar een keer per dag eet en dat dan je enige kans is om alles binnen te krijgen. Die diëtiste is ronduit belachelijk (en misschien ook achterlijk)

 5. Er stond ook al zo'n gek artikel in de Eos over vegetarisme en veganisme. Iets genuanceerder dan het programma precies, maar toch. Precies of vegetariër zijn, enkel het vlees door een vervangproduct omruilen was, terwijl je zoveel gevarieerder kunt koken.

 6. http://www.destandaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=RE3L4RCG&word=leenaert

  Wél een positief en genuanceerder artikel in De Standaard! 🙂

  Ik heb de uitzending niet bekeken, omdat ik al dacht dat het op zoiets ging uitdraaien. Heb daarna wel het filmpje bekeken en het is inderdaad niet voldoende om slechts één maaltijd te vergelijken. Ik ergerde me ook aan die vreemde conclusie van die diëtiste: "vegetariërs kunnen best ook een stukje vlees/vis op het menu zetten". Zo is het er echt wel aan te zien dat ze de essentie mist, dat het namelijk ook om een ethische keuze gaat…

  =)

 7. Het blijft natuurlijk een programma op een populaire zender tijdens primetime. Dan moet alles op een infotainment-manier worden behandeld en daardoor vaak kort door de bocht. Zo'n item in Panorama bv zou er helemaal anders uitzien.
  Heidi

 8. Inderdaad heel triest dat de openbare omroep er maar niet in slaagt om eens de positieve (en misschien om te beginnen échte) kant van het vegetarisme te belichten… Uit mijn ervaring zijn vegetariërs net veel bewuster met hun eten bezig en eten zij globaal gezien al veel gezonder. Maar dan ook nog eens op basis van één gerecht besluiten dat vegetariërs beter af en toe eens vlees zouden eten ging er in mijn ogen echt over. En dat dan nog onder het "goedkeurend oog" van de (pseudo)wetenschap…
  PS wij hebben geen tv en hebben het dus ook niet gezien, maar we hebben de commotie errond wel gevolgd

 9. Ik zag het ook en als 'beginnende' vegetariër dacht echt 'oei, biefstuk vanaf nu, dan?' Blij dus dat je nuanceert. Ik dacht alleen nog ergens gehoord te hebben dat je B12 enkel goed opneemt in combinatie met vlees. Maar dat is dan ook zever?

  Oh, en was jij dat, een paar dagen geleden op StuBru?

 10. Grr, ik ben blij dat ik het niet gezien heb. Ik zou mij ook alleen maar doodergeren dan. Ik ben nu wel benieuwd – na het lezen van die commentaar hier – of gij op Stubru bent geweest? Ik vraag me echt af hoe uw stem klinkt!

 11. Het is alleszins duidelijk dat ik nooit meer naar dat programma kijk. Het was weer maar eens het bewijs dat ik écht niet te veel mis door geen tv te kijken…

  Riet, het klopt inderdaad niet dat je B12 enkel goed opneemt in combinatie met vlees. Dat zou dan betekenen dat ALLE vegetariërs B12-tekort hebben, en dat is dus niet zo.

  En neen, ik ben niet op StuBru geweest. Nu vraag ik mij wel serieus af met wie jullie mij dan verward hebben 🙂 Waarover ging het? In welk programma? Wanneer juist?

 12. Ha ha, tv kijken het is nergens goed voor … Wij kunnen niet zo goed zonder vlees maar eten ook wel af en toe vegetarisch om onze kinderen te leren dat er niet altijd vlees moet zijn.

 13. 20 jaar lang vegetarier geweest en nu toch heftige bloedarmoede en een nog heftiger B12 tekort….dat laatste kan heeeeeel lang aan hoor, tot wel 10 jaar voordat je echt klachten krijgt. Maar supplementen zijn er ook en dus hoef je niet perse vlees te eten. Ik kook nog steeds vegetarische maaltijden maar eet tegenwoordig ook weer(biologisch)vlees.
  stichtingB12tekort legt goed uit waarom vegetarisch niet voorziet in B12,tenzij je zuivel/vis en eieren eet.

 14. We eten 3 dagen vlees, de rest proberen we te vervangen, en de jongste neemt gewoon geen ijzer op, omdat hij intensief sport ( veel beter dan een pilletje tegen overactief gedrag :0)) en al weerstandproblemen gehad heeft geven we gewoon ijzer bij en extra letten op een gezonde basis. En tv kijken is ongezong :0) Je wordt er lui van, of gaat je ergeren of valt in slaap, het neemt dus ook je energie weg, een avond naaien geeft energie, een goed gevoel en bij mij vaak een cadeautje als extra, dus meerdere mensen content!

Reageer