Ecomake-up, deel 2: de foundation, de blush, de lippen en nog wat gepruts aan de ogen

Er waren meerdere redenen waarom ik jarenlang niets met make-up te maken wilde hebben.

 • Weeral kosten!
 • Weeral verpakkingen!
 • Alsof ik mijn tijd niet beter te besteden heb!
 • Voor mijn 30ste is dat niet nodig! (natuurlijk niet, maar avocado, aardbeien, mooie kleren i.p.v. oude vodden en chocomousse zijn ook niet nodignodig)
 • Ik ben een fietser. Ik fiets regelmatig als het regent. Ik heb geen regenpak. Wat te doen als het regent, op make-upvlak, hè, hè, hè? (noot: waterproof make-up lijkt me precies geen al te gezonde oplossing, maar die gedachte moet nog gestaafd worden)
 • Ga ik dan niet plots oppervlakkig worden, geen boeken meer willen lezen en mijn handen niet meer durven vuilmaken? (oké, serieuze overdrijving, maar enig cliché is mij ook niet vreemd, sarcasme en hyperbolen evenmin, excusi!)

Maar intussen heb ik de smaak toch maar goed te pakken. De collectie ecomake-upjes groeit redelijk goed. Kort na de mascara en oogpotloodjes volgden:

 1. Bamboe foundation kwast van Barbara Hofmann – 9,95 euro bij Druantia
 2. Bamboe oogschaduw penseel van Barbara Hofmann – 5,95 euro bij Druantia
 3. BB-cream foundation van UNE – 16,99 euro bij Di
 4. Breezy cheeks blush van UNE – 12,99 euro bij Di
 5. Oogschaduw trio cashmere 02 van Logona – 15,95 euro bij Druantia
 6. Monroe Red-lippenstift van Rituals – 15,50 euro, uiteraard gekocht bij Rituals

eco make-up review

Waarom UNE?

UNE-producten zijn voor 98 tot 100% van natuurlijke oorsprong en zo veel mogelijk biologisch. Geen parabenen, geen siliconen, geen kunstmatige kleurstoffen of parfums. De meeste verpakkingen en samenstellingen worden in Europa geproduceerd, o.a. om de impact van het vervoer te minimaliseren. Driewerf hoera! Check de website van UNE voor meer uitleg over hun producten en het eco-gehalte ervan.

Ander voordeel van UNE is dat ik het kon uittesten. Ik ging naar Di met schoonzus Nathalie (dat rijmt!) en zij hielp mij. Want ja, ik ben het soort meisje dat totaal hulpeloos wordt voor een rek met tientallen verschillende producten waarvan ik niet weet wat ze in feite precies horen te doen en hoe je ze moet gebruiken. En dan zijn er nog zo veel verschillende tinten. Flippen, man!
UNE vind je bij Di en Galeria Inno (check de site om te zien in welke winkels, want je vindt UNE niet in elke Inno).

di foundation blush

Goed gerief?

Ja! De foundation doet wat hij hoort te doen: hij verdoezelt acne-littekentjes en andere oneffenheden. De blush zorgt er dan weer voor dat ik er toch niet helemaal als een spook uitzie.Die twee in combinatie met opgemaakte ogen zorgen ervoor dat ik tegenwoordig af en toe mensen hoor zeggen “amai, ge ziet er goed uit!”. Veel plezanter om te horen dan “oei oei, ge ziet er moe uit”, dat begrijp je wel. Op werkdagen hoor ik nog vaak dat laatste, want voorlopig blijft dit een weekend- of vrijedaghobby. Heel soms gebruik ik op werkdagen streepjes oogpotlood en een toefje mascara. Heel soms. Als ik niet te lui ben.

Hoe zit het met Rituals?

Eigenlijk had ik naar Rituals niet echt vooraf onderzoek gedaan (oeps). Ik zocht felrode lippenstift (want als je dan eens lippenstift gebruikt, mag het toch opvallen, zeker?) en zag er toevallig staan bij Rituals, waar ik graag eens binnenstap omdat het decor en de sfeer zo rustgevend zijn. Op de ingrediëntenlijst van mijn Monroe Red-lippenstift staan heel veel stofjes waarvan ik de naam niet kan uitspreken (wat niet per se slecht is uiteraard, jojoba-olie heeft namelijk ook een bijna onuitspreekbare INCI-benaming), maar Rituals schrijft zelf (hier):

Rituals straalt voor mij vooral luxe uit. Nu ja, luxe en rust. Geen goedkope producten, maar je koopt dan ook niet elke week een lippenstift én bovendien is mijn Monroe Red-lippenstift het geld zeker waard. Ik voel me zo glamoureus als ik die lippenstift op heb! (oké, terwijl ik dat neerschrijf, doe ik een kleine mwhaha, maar toch, heel plezant kleurtje)

rituals monroe red lipstick

Oogschaduw, effenaf!

Ja, dus, oogschaduw. Gelukkig bestaat YouTube en zijn er veel MUA’s (make-up artists, ha!) op YouTube te vinden. Ik wilde namelijk wel wat experimenteren met kleurtjes op mijn oogleden, maar ik had eigenlijk geen idee hoe eraan te beginnen. Dit jaar nog wil ik eens een workshopje volgen, maar YouTube bleek ook een goeie leerkracht te zijn. Allez, ik heb nog niemand horen zeggen dat ik precies een blauw oog had, dus de basis heb ik toch te pakken.

Logona is een mooi Duits cosmeticamerk (verzorgende + decoratieve producten en ook producten voor mannen en baby’s/kinderen). Logona-producten dragen het NaTrue-label, bevatten geen synthetische kleurstoffen, parfums of bewaarmiddelen en zijn niet getest op dieren. Daar wordt mijn groen hartje blij van.
logona oogschaduw

Wat is er zo speciaal aan de kwasten?

Het zijn duurzame, vegan kwasten. Tja, wat gaan ze allemaal nog uitvinden, hé? Het aluminium van het handvat is gerecycleerd, de bamboe komt uit verantwoord bosbeheer. De haren zijn niet dierlijk, maar van synthetische vezels die zalig zacht zijn. En ze zijn gewoon ook mooi, dat warme hout in combinatie met het koele aluminium en de verfijnde haartjes. Esthetisch perfect. Vind ik, hé. En echt, ik had nooit gedacht dat ik make-upborstels mooi zou vinden. Ik heb mezelf al verrast de laatste tijd. Ahum.
barbara hofmann haartjes

Barbara Hofmann is, nogal wiedes, een Duitse madam, en dat vind ik als taal- en letterkundige met afstudeerrichting Frans en Duits uiteraard ook wel tof. Ze maakt de penselen en kwasten in eigen atelier, zelf en met hulp van ambachtslieden. Klinkt nogal gezellig, hé.

Je vindt bij Druantia nog meer soorten make-uppenselen en ook milieuvriendelijke setjes van het merk Ecotools.Bon, dat waren dus de producten. Zo ziet dat eruit op mijn gezicht:

Ik zoek trouwens nog een natuurlijke (BB-)cream met SPF, of nu ja, een crèmepje dat je op een werkdag en nog half in slaap gemakkelijk uitsmeert en dat een beetje beschermt tegen de zon. Groene meisjes mogen hieronder tips geven!

kelly met eco make-up

Volgend bericht
Vorig bericht

14 reacties op “Ecomake-up, deel 2: de foundation, de blush, de lippen en nog wat gepruts aan de ogen

 1. Echt waar, respect dat je je zo hebt geworpen op de make up en er dan ook nog eens je draai mee hebt gevonden. Ik blijf er schrik van hebben door die puntjes die je bovenaan ook allemaal opsomde. Maar je staat er echt beeldig mee, dus misschien, heel misschien zo, moet ik mij er ook maar eens over zetten. Misschien. Zo.

 2. dapper! en schoon ook! ik blijf voorlopig te lui (al nader ik de 30 al iets meer dan gij denk ik 🙂 maar ik wil wel graag horen als je die bio dagcrème met SPF vindt, want ik zoek dat al superlang, maar zonder succes (ik vrees dat het gewoon moeilijk samengaat, gezien bio-zonnecrèmes toch vaak eerder van "dense" dingen zijn die een wit laagje achterlaten?)

 3. dank u wel voor de tips! Tot op heden gebruikte ik make-up uit Kruidvat. Ik woonde namelijk in een klein dorpje waar niets anders te verkrijgen was (oké, ook van die super dure dingen bij de apotheker). Maar onlangs ben ik verhuisd naar Hasselt. Dus wanneer ik volgende keer een nieuwe mascara of iets dergelijks moet aanschaffen, neem ik nog eens een kijkje op je blog om te checken welke producten natuurlijk zijn.

 4. Yeeey voor dezen uitleg, bedankt! Voor mijn trouw binnenkort ben ik ook al efkes aan het uitkijken naar wat schminksel voor mijn gezicht. Ik kreeg van mijn zus al tips, maar helaas waren die niet zo heel erg ecologisch. Die Une bij Di, die ga ik een checken! Naar een dagcreme met spf zoek ik ook al een tijdje. Ik vroeg er onlangs naar bij Essenza, maar daar hadden ze er alleen in huis voor de rijpere huid. Voorlopig nog niet voor mijn vel dus! Nu heb ik de Manuka Honey van Dr Organic, daar stond op dat hij geschikt is voor huid die regelmatig wordt bloot gesteld aan de zon, dus dat leek me al een stap in de goede richting. En hij ruikt ook gewoon erg lekker 🙂

 5. Ziet er allemaal heel leuk uit! Kocht ook net je boek! Super leuk. Kijk ernaar uit om de beautyproducten te testen.
  Wel een vraagje: enig idee waar je in antwerpen de producten (oa kokosolie en olie) vind?

  1. Goh, in Antwerpen ken ik niet direct iets, maar binnenkort opent normaal gezien wel Robuust, waar je wellicht dergelijke zaken zal kunnen vinden. Anders zou je 't moeten vinden in een natuurvoedingswinkel of bij Essenza, ofwel online via bijvoorbeeld Pit & Pit of Druantia. Als je specifieke dingen zoekt, laat maar weten!

Reageer