Ecomake-up, deel 1: de ogen

Het is gebeurd: ik kocht mijn eerste make-up. Het zit zo: vaker en vaker kreeg ik opmerkingen à la “oei oei, ge ziet er moe uit”. Terwijl ik TOTAAL NIET moe was, mind you. Je weet wat ze dan bedoelen, hé?


Nog zo’n leukerd: “oei oei, zijt ge ziek?” Ehm, nee.

Tijd om deze oude(r wordende) kapel te beginnen versieren, dacht ik. Ik moet ook toegeven: het feit dat ik de afgelopen maanden regelmatig met mijn eigen kop geconfronteerd werd (in het kader van boekfotoshoots, hé) hielp ook niet echt. Ik zag het, dat ik echt geen natural beauty ben. En ik besefte ook: de meeste dames van wie ik vind dat ze er stralend uitzien, zien er vaak vooral goed uit doordat ze zich kunnen schminken. Ze kunnen en kennen de truken van de foor.

Mijn hulplijnen bij het make-upgebeuren: eco-make-upspecialiste Cristina, (eco-)make-upgebruikster Zoë, vriendin Evy en schoonzus Nathalie voor algemene make-uptips. Oh, en YouTube uiteraard.

Mijn eerste wapens: oogpotlood en mascara. Want ja, vooral mijn ogen zorgden blijkbaar voor mijn immer vermoeide uitdrukking. Ik las over oogmake-up, vergeleek oogschaduw, maar besloot simpel (nu ja) te beginnen: met oogpotlood en mascara dus.

eco make-up instagram

Aangezien ik het nogal voor eco varianten van conventionele producten heb, ging ik niet zomaar naar de eerste de beste make-upwinkel. Ik herinnerde me SoloBioMooi, Druantia en andere merken en winkels dankzij mijn verleden bij StyleMeGreen en de enkele keren dat Cristina een laagje plamuur op mijn gezicht wreef voor een fotoshoot.

Uiteindelijk kocht ik via SoloBioMooi:

 • wit oogpotlood van Benecos, 4,95 euro
 • zwart oogpotlood van Benecos, 4,95 euro
 • mascara van Benecos, 8,95 euro

Benecos is dierproefvrij, BDIH-gecertificeerd en vrij van parabenen. De oogpotloden zijn vegan.

En zo ziet dat er dan uit. Voor de veiligheid überbasic. Ik heb al geëxperimenteerd met meer-dan-gewoon-een-streepje+mascara, maar geloof mij, da’s nog niet voor publicatie vatbaar. Ahum.

met zonder oogmake-up
Ja ja, je ziet het nauwelijks, maar hé, het is een begin.

3 dingen die ik tot nu toe geleerd heb

 • Dat is nogal confronterend. Plots bekijk je jezelf eens beter in de spiegel (je moet wel) en vergelijk je je ogen met de ogen van Die Anderen en merk je dat je veel te weinig wimpers hebt, of dat je bovenste oogleden precies dikke zakken zijn. Boks op mijn zelfvertrouwen.
 • Dat is veel moeilijker dan ik had verwacht. YouTube-beautyqueens doen dat altijd zo gemakkelijk lijken, maar ik weet nog altijd niet zo goed hoe ik dat bovenste lijntje oogpotlood perfect moet aanbrengen. Op de wortels van mijn wimpers, dat klinkt gemakkelijk, maar ik moet het precies nog wat leren.
 • Hoewel het verschil miniem is (op foto precies nog miniemer dan in het echt), vindt Stefan dat ik nog meer straal als ik wat aan mijn ogen pruts. Ha, als dat niet mooi meegenomen is!

Volgend bericht
Vorig bericht

18 reacties op “Ecomake-up, deel 1: de ogen

 1. Goed zeg! Ik zie het verschil echt wel, hoor. Ik kom ondertussen al lang niet meer buiten zonder potlood en mascara (maar deze kapel is dan ook al opgenomen in de monumentenzorg-lijst he :-))

 2. Merci voor de ecotip. Mijn mascara komt nu van de bodyshop, maar die is aan vernieuwing toe. Ik gebruik die ook zelden omdat ik het soms veel gedoe vind. En waarom een wit oogpotlood, vraag ik me af? Ik gebruik meestal bruine mascara, iets minder hard bij mijn lichtere huid en haren

 3. Zucht, hier herken ik me helemaal in… Chance dat ik een groot deel van mijn tijd door breng in een 'mannelijke' omgeving, die zijn daar allemaal wat minder mee bezig 😉 Ik heb ooit eens een voorzichtige eerste poging gedaan met oogpotlood maar mijn ogen waren telkens ongelijk. Dus dan ga ik bijwerken en bijwerken tot ik er als een panda uitzie en uiteindelijk doe ik gewoon alles weer af :p

 4. Jawel, jawel, ik zie het! En ik vind het schoon! Als mijn huidige oogpotloodjes op zijn, bestel ik deze ook eens denkik. Om de een of andere reden dacht ik dat eco make-up superduidelijk zou zijn, maar valt dus kei goed mee zie ik. 🙂 ben al benieuwd naar de andere make up blogposts want verder dan de ogen kom ik zelf zelden, alleen als we naar een feestje gaan of zo. 🙂

 5. Ik doe bijna nooit make up op en krijg die opmerking ook heel vaak. Oei, oei, ge ziet wat bleekjes. En : Je ziet er echt vermoeid uit (al was dat in mijn geval wel zo, maar met make up had ik het misschien kunnen camoufleren want dat is make up toch: camouflage?).
  Ik gebruik ook geen enkele crème ofzo, maar nu ben ik 38 en met de rimpels valt het wel goed mee (als ik naar andere vrouwen van mijn leeftijd kijk dan toch). Toch vraag ik me soms af of het echt zou werken. Zo een crème want tenslotte ben ik op mijn 38ste nog maar eens moeder geworden en ik wil niet dat ons Fee een 'oude' moeder aan de poort heeft.
  Een potloodje of een lipstick geeft je wel meteen een ander uiterlijk.
  Bij mij is het ook wel luiheid of tijdgebrek….en niets gebruiken is gewoon lekker makkelijk.
  Is die Eco make up dan veel duurder en kun je die gewoon in de bioshop kopen?

 6. Ik heb ook zo van die zakjes op mijn oogleden. Thanks pap, voor die ongelooflijke genen 🙂 Wat ik daar echt het ergste aan vind is dat ik onmogelijk een goede cateye kan maken 🙁

 7. Jaja, ik zie het ook! Schoon! Ik kreeg een tijd geleden ook supervaak de vraag of ik moe was, en ben dus ook al een poosje aan het plamuren. Eens de dertig gepasseerd gaat het alleen maar bergaf heh! 😉 Ben wel benieuwd naar jouw eco make up tips. Ik gebruik momenteel dingen van bij Lush en Bodyshop, maar deze zien er ook wel plezant uit, en niet te duur is mooi mee genomen!

 8. Als hij het ziet zal het wel niet gelogen zijn! Ik vind het ook mooi 🙂 Ik kom zelf ook niet buiten zonder eigenlijk, 't is een gewoonte geworden en ik zie er zo flets uit zonder … Maar ik krijg regelmatig complimentjes over mijn 'winged eyeliner' en dat maakt het allemaal lekker waard!

 9. Maar ziet u eens gaan! Ik zie het verschil alleszins wel! Het staat je echt goed.
  Ik stond daarnet nog in een make-up winkel met een vriendin die er ook geen kaas van had gegeten en ik voelde mij echt dom. "Wat is dit?" en "Hoe krijg je dat open?" en "Wat doe je daar eigenlijk mee?" passeerden meerdere malen de revue. We hebben ons dus voorgenomen ons te gaan scholen in de wondere wereld der make up. Dat belooft. Ahum. Ik vind make up wel leuk, maar het moet subtiel zijn. Bijvoorbeeld de winged eyeliner van Zoë vind ik prachtig en net subtiel genoeg. Zoiets wil ik ook kunnen, maar ja, eyeliner, hoe ziet dat er zelfs uit? 😛

 10. Je ziet het verschil wel ze! En het is een kunst om er naturel uit te zien ook al draag make up 🙂
  Ik kom ook zelden buiten zonder iets, in de zomer wel want ik bruin makkelijk, maar in de winter is het enige bruine in mijn gezicht mijn wallen, en dan is het wat zombie-modus zonder make up…

 11. Voor dat minder moe eruit zien, gebruik ik (als ik me opmaak, zeer zelden) zo iets velkleurig dat beetje reflecteert onder mijn ogen, daar waar mijn wallen zitten, dat camoufleert de donkere/blauwe stukken. Het is geen fond de teint, maar geen idee hoe het noemt, staat er niet op, in Bodyshop gekocht. Ik doe altijd eerst een oog, en kijk dan eens voor ik het tweede oog doe, en het verschil is echt gigantisch groot!

Reageer