Ecologische aankopen

Een hoeslaken

Twee weken geleden had ik de winkel waar Ecolena stockuitverkoop hield, niet gevonden. Gisteren ging ik opnieuw op tocht en vond hem: VaiVerde op de Gentse Korenmarkt, een mooie winkel vol mooie ecologisch verantwoorde dames-, heren- en kinderkledij en bed- en badtextiel. Ik had nog een hoeslaken nodig (de rest van ons bedlinnen is tweedehands, gekregen van een schoontante, DANK!), en hoera, ik heb er een gevonden! Het is taupe Fair Trade biokatoen en het voelt zalig aan 🙂 Oh, en het is van het merk Royal Eco, voor wie geïnteresseerd is. 

Verf
Onze verf bestelden we bij Biohome, waar niet enkel natuurverf, maar ook natuurmeubelen (keukens, bedden, etc.) te vinden zijn. We kozen wit voor het voorste woonkamergedeelte, mailden met de Biohome-meneer, pasten onze bestelling aan (want er bestaan meerdere soorten wit…) en uiteindelijk werd onze natuurleemverf in poedervorm, kleur extra wit, met de post gebracht. Mijn vriend vreesde nog een beetje dat de verf van de muur zou vallen, maar ik had er het volste vertrouwen in (het was dan ook mijn voorstel om natuurverf te bestellen… iemand moest erin geloven he 🙂 ). En terecht, want de verf hangt nog steeds aan de muren 🙂 Het ticket op onze natuurleemverf deelt mee:

Eenvoudig te verwerken en goed dekkende muurverf voor zuigende ondergrond. Reukloos, antistatisch, hoogst dampopen, zonder bewaarmiddelen en kunstharsbindmiddelen. […] Samenstelling: natuurwitte klei, marmermeel, cellulosevezels, plantencaseïne, kiezelgoer, soda, methylcellulose, aardepigmenten en niet-toxische anorganische pigmenten van minerale oorsprong.

Het poeder moet gemengd worden met water (verhouding 1 kg : 1 liter), waarna de verf minstens een half uur moet zwellen, en dan is ze klaar voor gebruik.
Natuurverf kan gedefinieerd worden als “verf die bestaat uit een zo groot mogelijk aandeel van natuurlijke grondstoffen. De productie van natuurverf gebeurt niet met petrochemische basisproducten of via syntheseprocessen uit de petrochemische productiesector.” (VIBE vzw)
Ik wil zoveel mogelijk op een natuurlijke manier doen: natuurlijk eten (liefst geen kunstmatige brol in mijn lichaam), natuurlijke verzorging (geen kunstmatige brol op en in mijn lichaam), natuurlijke materialen (zo weinig mogelijk plastieken doosjes), natuurlijke kleding, … Het is niet altijd mogelijk, maar met ‘streven naar’ doe je niemand kwaad he, integendeel.
Daarom is het ook maar logisch om ook voor de binnenmuren van onze voorlopige woning voor een natuurlijk product te kiezen.

Ik heb nauwelijks ervaring met andere verf, maar van deze verf ben ik toch heel tevreden. Vooral het aspect ‘reukloos’ vond ik zeer aangenaam. Geen hangen blijvende stank, geen hoofdpijn of andere ongezonde neveneffecten en toch een geverfde muur. We bestelden dan ook de kleuren voor de andere te verven kamers opnieuw in leemverfpoedervorm en bij Biohome. (en foto’s blijf ik u verschuldigd, die volgen een andere keer, allemaal in één keer, binnenkort) Een overzichtje van de voordelen van natuurverf (en links en vergelijkingen en bla) vind je op de website van de Milieuadvieswinkel.

Melk
Elke zaterdagochtend is het markt in Aalst. En elke zaterdagochtend gaan we naar het kraampje van de geitenboerderij De Volle Maan, om een fles geitenmelk en een stukje kaas te kopen. De producten zijn niet alleen biologisch en zeer smakelijk, maar ook weinig verpakt: zo is er op de fles geitenmelk statiegeld en ligt er onder de stukjes kaas enkel een papiertje, dus als je niet wil dat het wordt ingepakt in een papiertje met folie (zoals bij de beenhouwer), kan je waarschijnlijk gerust zelf een potje meedoen. Een echte aanrader dus, als je van geitenmelk houdt tenminste…

Een haagschaar

Ja, het moest ervan komen, onze jungle moest getemd worden (ook al had ik enige moeite met het doorhakken van die arme, weerloze takjes). We kochten dus het nodige gereedschap om hier en daar wat te snoeien, een haagschaar. An sich is het ding niet ‘ecologisch’ (het plastiek van de handvaten zal bvb. niet gerecycleerd materiaal zijn), maar het heeft enkel spierkracht nodig om te kunnen werken, en het bestaat uit minder onderdelen, dus als het ooit kapot gaat, is er minder afval, in tegenstelling tot een elektrische versie. Bijkomend voordeel van een handmatige haagschaar tegenover een elektrische: er hangt geen stroomkabel in de weg, die je dan eventueel ook per ongeluk mee afknipt… 😉
En dat brengt mij bij een vraagje. In het kader van geen onnodig energieverbruik staat er een volgende aankoop op de planning: een handmaaier (het gras is hier al langer dan een maand niet gemaaid, oeps… :p). Zijn er hier lezers met een handmaaier die hun ervaringen willen delen? Houd u niet in!
Ah, en nu ik toch met vragen bezig ben: ook een fietskar (voor boodschappen) staat gepland. Ik heb momenteel een houten fietskar, maar een deel van mijn trekhaak is verdwenen (niet mea culpa!) en tegenwoordig worden andere systemen dan een trekhaak gebruikt… Iemand die ervaringen en aanbevelenswaardige merken wil delen? Reageren of mailen dan!

Volgend bericht
Vorig bericht

12 reacties op “Ecologische aankopen

 1. de maaier… ik weet dat mijn buren vroeger dat hadden… vind je dat nu nog?

  Wij gaan morgen een croozer cargo kopen als remorque voor achter de fiets.
  Van croozer hebben we al de fietskar voor 2 kindjes en die is super. Koppelt ook heel makkelijk aan en af.
  Maman verte heeft er ook zo ene.

 2. Ja hoor, een handmaaier wordt nog verkocht. Een veel minder groot aanbod, dat wel, maar toch…

  Een croozer cargo is zowat de enige die ik gevonden heb. Binnenkort maar eens gaan informeren bij de lokale fietsenhandelaar…

 3. Een handmaaier werkt vrij goed. Uiteraard meer op brute kracht dan op elektriciteit of naft, (hoewel, een gewone grasmachine moet je ook veel duwen vind ik, omdat dat ding zoveel weegt) maar dat hangt er ook vanaf hoe lang je gras is denk ik. Met echt lang gras wordt het wel ietsje lastiger. Ik denk dat het er ook een beetje van afhangt hoe scherp de messen zijn. Wat wel handig zou zijn aan een handmaaier is een bak vanachter om het gras op te vangen. Dus als dat bestaat, zou ik er dat zeker bijkopen. Dat bespaart je een hele hoop werk achteraf!

 4. tis te zien hee severien
  Wij maaien electrisch (foei) maar laten het gras bewust liggen als het niet te veel is. Dat vergaat vrij snel en dient als meststof voor het gras dat eronder ligt (als het dunne snippertjes zijn, niet als het een laag is)
  Want als je een gazon erg veel afrijdt en het gras telkens wegdoet of composteert, droogt je gazon heel snel uit, met de bekende watersproeiers op zonnige avonden tot gevolg en bijbemesting (kunstmest) die je dan moet kopen om het een beetje levend te houden. Heel gek systeem eigenlijk.

  Enige nadeel: de kleren van de kinderen zien soms wat groen als ze op het gras gespeeld hebben (dat kan mij niet geven, daar hebben ze speelkleding voor en ik een wasmachine) en als ze dan veel binnen en buiten lopen hangen er aan hun voeten soms verdroogde grasjes die dan binnen terechtkomen. Dat is een minder leuk aspect.
  Ikzelf vermijdt dat door niet op het gras te lopen als het pas gemaaid is, en door mijn slippers aan de achterdeur te laten staan als ik binnenkom (maar daar hebben kinderen geen aandacht voor)

 5. Ik heb een handmaaier. omdat dat niet al te veel plaats inneemt en omdat mijn gazon niet overdreven groot is.
  Ik heb hem nieuw gekocht 2 jaar geleden in een doe-het-zelf-zaak. Eentje van het merk WOLF (niet dat er keuze was…) €75. Voor ongeveer €25 extra heb je er een bak bij die het gras opvangt.

  Ik ben ZOOOO tevreden van mijn maaier! dat rijdt gelijk een fluitje van een cent (behalve als ik uit lui-igheid het gras te lang heb laten worden). Mijn hele familie lacht mij uit, maar ik zou niets anders willen!

  veel plezier ermee!
  eva

 6. Ik heb geen handmaaier en ik weet zelfs niet hoe dat eruit ziet ahum.

  Maar ik bewonder je wil en motivatie voor la vie en vert! Natuurverf in poedervorm, ik wist niet dat dat bestond. Zijn er nog belangrijke voordelen daarvan die leken als ik moeten weten?

 7. Ha, Lila, ik heb een linkje erbij gezet met de voordelen ervan (was ik vergeten toevoegen, want het was wel degelijk de bedoeling).

  En bedankt, Sabine en Eva, voor de tips/ervaringen 🙂

 8. Hoi Kelly,

  Je stimuleert me helemaal met je verf!!
  Ik ga binnenkort ook met de kwast in de hand aan het werk en ben al gaan neuzen naar je verf.
  Alleen in Belgie te koop? Ik zie het nl. niet op sites in Nederland en Frankrijk.
  Succes verder, het wordt erg mooi!

 9. Theresia, leuk dat je ecologische verf overweegt! Het zou me wel verbazen als het alleen in België te koop zou zijn. Alhoewel ik ook niet echt een idee heb in hoeverre de gemiddelde Français(e) met het milieu begaan is… Ik hoop dat je toch 'goede' verf zal vinden!

Reageer