De ene groene tandenborstel is de andere niet

Tandenborstels, iedereen heeft ze nodig. Ik koop de mijne al jaren afwisselend bij Kudzu en Druantia, twee van mijn favoriete webshops. ‘t Is een van de gemakkelijkste aankopen die je kan doen als je je badkamer wat groener wil maken, en toch merk ik dat sommige groentjes de weg naar een groene tandenborstel nog niet gevonden hebben. Daarom dus: een bloemlezing van groene tandenborstels! (Ja, hier is ie eindelijk, de blogpost die ik al sinds juni vorig jaar beloofd heb!)

Dat lijkt hier trouwens wellicht verdacht veel op een gesponsorde post. Nee hoor, het is gewoon een van mijn vele ‘waar het groene hart vol van is, loopt de mond van over‘-posts. En ook: eigenlijk plan ik quasi ELKE keer als ik een eco product koop om erover te schrijven. Maar dat komt er dus bijna nooit van. Want ik ben – helaas – geen fulltime blogger. Dan kan je nu eenmaal niet bloggen over alles waarover je zou willen bloggen. First world problems, ik weet het!

Zelfgemaakte tandpasta op een houten tandenborstel = dubbele karmapunten!

Afwegingen

Oké, vooraleer ik het over de concrete tandenborstels heb: wat is een eco tandenborstel? Er zijn verschillende afwegingen die je kan maken. Net zoals bij quasi alle stappen in een groene(re) richting kan je je hoofd breken over wat nu het meest eco is. Maar meestal is dat een subjectieve kwestie, denk ik. It’s not always easy being green. (Maar meestal wel, hoor.)

Want wat vind jij belangrijker: dat de tandenborstelhaartjes biologisch afbreekbaar zijn of dat ze niet van dierlijke oorsprong zijn? Is het handvat ‘beter’ gerecycleerd of toch liever van nieuwe maar dan uiteraard hernieuwbare, composteerbare, duurzaam geproduceerde materialen? En dan is er ook nog de niet zozeer ecologische maar ook niet onbelangrijke kwestie van het gevoel: plastic of hout in je mond, da’s een verschil.

tandenborstel

Die afwegingen moet je vooral zelf maken. Voor mij is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk – uiteraard liefst geen – plastic aan te pas komt, en al zeker geen nieuw geproduceerd plastic. Toen ik jaren geleden begon over te schakelen naar groenere alternatieven, was ik al content met een tandenborstel van gerecycleerd plastic. Intussen komen er steeds meer merken van eco tandenborstels op de markt. Ik deel graag mijn ervaringen met de tandenborstels die ik zelf al gekocht heb. Als ik nog eens een nieuw merk uittest, blog ik er dan misschien weleens meteen over. Misschien, hé. Moehaha.

De tandenborstels die ik al gekocht heb

Hydrophil bamboe tandenborstel

De haartjes van deze tandenborstel zijn stevig en blijven ook lang stevig. Als ik de keuze heb tussen zacht en hard, kies ik zacht. Bij Hydrophil is die keuze er niet, en dat vind ik eigenlijk het enige minpuntje van deze tandenborstel, want ik vind ze dus iets te hard. Bij de productie van deze tandenborstel komen er geen dieren te pas. Helemaal vegan, olé! Daarnaast schenkt Hydrophil een deeltje van de winst aan Viva con Agua. En, niet dat dat er toe doet, eigenlijk vind ik deze tandenborstel de mooiste.

 • Materiaal borstel: biologisch afbreekbare, bpa-vrije nylon4 EDIT: Hydrophil kon geen kwalitatieve nylon4 meer vinden en is moeten overschakelen naar nylon6, een sterk bioplastic gemaakt uit wonderolie, wel bpa-vrij maar niet biologisch afbreekbaar. Hydrophil blijft intussen zoeken naar een nog beter alternatief.
 • Materiaal handvat: bamboe
 • Verpakking: een perfect recycleerbaar kartonnen doosje
 • Gekocht bij: Druantia – 3,90 euro

Humble Brush

Hij is ontworpen in Zweden en “grown and made responsibly in China”, zegt de verpakking. Ja, in ‘t vet en onderlijnd. De Humble Brush is een zachte tandenborstel en dus mijn favoriet als het op het comfort aankomt. Hij is beschikbaar in een paar kleurtjes, en ook in een versie voor kinderen. Je zou hem kunnen begraven in de tuin en dan zou hij na 1 à 2 jaar volledig gecomposteerd moeten zijn. Dat heb ik nog niet gedaan, wegens geen tuin momenteel. Maar ik bewaar mijn oude tandenborstels en zal ze ooit weleens begraven.

 • Materiaal borstel: nylon 6, dat ook biologisch afbreekbaar zou zijn
 • Materiaal handvat: bamboe, 100% biologisch afbreekbaar en ‘pandavriendelijk’ geteeld
 • Verpakking: doosje uit gerecycleerde materialen + wikkel gemaakt van planten en composteerbaar
 • Gekocht bij: Kudzu – 3,95 euro

Die extra wikkel mogen ze van mij weglaten, maar hé, hij is wel composteerbaar!

Kost Kamm

De Kost Kamm tandenborstel is volgens mij de natuurlijkste en de meest lokaal geproduceerde. Zowel handvat als haartjes bestaan uit natuurlijke materialen. En ja, ik mag echt wel ‘haartjes’ schrijven, want het zijn letterlijk haartjes. Van varkens of van dassen, afhankelijk of je de medium of soft versie kiest. Niet vegan dus, deze. Ik vind deze tandenborstels (en de andere producten uit het Kost Kamm-assortiment) geweldig qua achtergrond: ze worden gemaakt in Duitsland door mensen met een liefde voor hout (kammenmakers, joh, zo cool!). Ja, kijk, daar heb ik als Duitse taal- en letterkundige van opleiding met een liefde voor hout een zwak voor.

Maar dat haar, tja, daar heb ik wel heel erg dubbele gevoelens over. Ik gebruikte het haar van mijn paard vroeger ook wel en ze ondervond daar geen last van, maar het haar dat hier gebruikt wordt, tja, ik kan me niet voorstellen dat dat afkomstig is van varkens en dassen die liefdevolle knuffels krijgen zoals ik er aan mijn paard gaf. Nee, het is een afvalproduct van een industrie die ik liever niet steun. 100% natuurlijk, maar volgens mij dus niet 100% diervriendelijk, ook al zou dat, in de ideale wereld, perfect mogelijk zijn.

 • Materiaal borstel: varkenshaar (voor de medium) of dassenhaar (voor de zachte borstels)
 • Materiaal handvat: beukenhout met FSC-label
 • Verpakking: klein stukje plastic rond de kop, vastgebonden met een papieren stukje tape (ik heb geen idee meer om welke soort plastic het gaat)
 • Gekocht bij: Kudzu – 6,80 euro (ik schreef er al eens een shoplog over!)

Preserve

Hij mag niet ontbreken in het lijstje, ook al koop ik dit merk niet meer. De tandenborstels van Preserve waren de eerste groene tandenborstels die ik kocht. De producten van Preserve zijn gemaakt van 100% gerecycleerde materialen en bevatten geen BPA. Ze zijn beschikbaar in ultra soft, soft en medium, en er is ook een versie voor kinderen. Ik gebruikte de soft en was er tevreden over, maar ja, het is en blijft een plastic tandenborstel. En wat doe je daarmee als hij opgebruikt is? Bij het restafval gooien. En dat wrong en bleef maar wringen en dus begon ik bamboe/houten tandenborstels te kopen zodra ik die ontdekte.

 • Materiaal borstel: 100% gerecycleerd plastic
 • Materiaal handvat: 100% gerecycleerd plastic
 • Verpakking: een koker uit harder plastic, die in principe herbruikbaar is
 • Gekocht bij: Kudzu – 5 euro

Zijn er nog andere merken?

Zeker en vast! Maar die testte ik (nog) niet, dus daar kan ik zelf niets over schrijven.

Houten tandenborstels, comfortabel om te gebruiken?

Die vraag krijg ik nog het vaakst als ik zeg dat ik poets met een houten tandenborstel. Het ding is, ik kan me echt niet herinneren of ik er ooit heb moeten aan wennen. Ik ben ook niet zo’n moeilijke poetser, denk ik. Hoe hij precies in de hand ligt, of hij verkrijgbaar is in zevenendertig kleurtjes, dat zijn bijvoorbeeld ook aspecten waarmee ik geen rekening houd bij de keuze van tandenborstel. Ik kan me dan weer wél voorstellen dat sommige poetsers even moeten wennen aan nat hout in de mond.

What about elektrische tandenborstels?

Wel, ik heb héél lang geleden nog een elektrische tandenborstel gehad, maar waarom, ik vraag het me echt af. Nu wil ik het liever niet meer in huis. Drie redenen: mijn zo-weinig-mogelijk-elektrische-toestellen-in-huis-regel + de zo-weinig-mogelijk-plastic-in-huis-regel + ik zie er gewoon de toegevoegde waarde niet van in. Ik beweer niet dat het voor sommige gebitten niet de beste manier van tandverzorging is, maar het is alleszins niet de groenste manier van tandenpoetsen.

 

Pfieuw, wat een blogpost! Nog vragen? Shoot!
Volgend bericht
Vorig bericht

27 reacties op “De ene groene tandenborstel is de andere niet

 1. Hier gebruikt het hele gezin de gekleurde tandenborstels van Humble Brush – heel gemakkelijk voor de kinderen om hun eigen kleurtje te herkennen 🙂 Ik vind het wel gezellig staan.
  De smaak van hout vind ik geen probleem, en de kinderen houden er juist van, maar ik had de eerste paar poetsbeurten met een nieuwe tandenborstel soms wel wat pijnlijke mondhoeken. Nu laat ik een nieuwe tandenborstel een uurtje in het water staan zodat het hout al zacht wordt, en heb ik nergens meer last van. Na een paar keer poetsen is de borstel sowieso heel fijn – wij zijn dus allemaal fan!

 2. Awel, de volgende keer als ik een nieuwe tandenborstel nodig heb, ga ik eentje van deze eens proberen. Ik heb ook wel een elektrische tandenborstel, maar ik merk dat ik toch altijd terug naar manueel poetsen grijp.

 3. Dat had ik nu net nodig zie, om het nog eens een kans te geven.
  Ik kocht vroeger de preserve, maar zoals je zegt, daarna moest ie gewoon in het restafval, dus dat voelde verkeerd.
  (nu hebben we in Leuven de ‘roze zak’, voor alle zachte plastics om te recycleren, dus nu zou het misschien wel weer kunnen…)
  Dan kocht ik een houten tandenborstel bij kudzu, ik weet niet meer welke. Bij de eerste keer poetsen kwamen de helft van de haren los in mijn mond. Ik kan het niet uitleggen, maar dat was echt een walgelijk gevoel. Exit houten tandenborstel…
  Bon, gezien de review van bovenstaande, zal dat daar wel niet bij zijn, dus ik ga nog eens eentje proberen.

 4. Ik ben zo iemand die echt niet tegen het hout in de mond kan. Enkele jaren geleden ging ik vol enthousiasme aan de bamboo tandenborstel maar het ging echt niet. Ik krijg er het ‘nagels op krijtbord’ gevoel van: echt niet aangenaam dus. Misschien moet ik dan eens die van preserve gaan proberen, daar had ik nog niet aan gedacht 😉

 5. Ik heb een elektrische tandenborstel, jawel (schaam schaam). Ik moest van de tandarts en heb flink geluisterd. Al wil ik wel heel graag overstappen op de humble brush.

 6. Die van humble brush vind ik net te zacht (en waaaarom dat plastiekje errond!), dus ik heb nu een van zero waste (gekocht bij ohne), ziet eruit als die van hydrophil, en ben er heel tevreden van. Ik moest eventjes wennen aan het hout, maar eigenlijk voelt het veel beter dan plastiek. Enkel tandpasta is nog een probleem, want die met kokosolie is echt niks voor mij, dus dat is nog even zoeken

  1. Hoi Katrien,

   Hier is het hele gezin fan van de bio tandpasta van het merk Neobio (vegan, bio met keurmerk). En heel betaalbaar: wij kopen ze bij Druantia aan 1,95€/tube.

   Groetjes,
   Nancy

   1. Ik gebruik momenteel tandpasta van Urtekräm, (vegan en ecocert label) te vinden bij bioplanet of andere bio – winkels. Tot hiertoe wel tevreden. Ik heb zowel de variant met groene thee en munt, als die met tea tree getest.
    Ik moet zeggen dat ik meer te vinden ben voor de groene thee en munt dan voor die met tea tree… Maar dat is puur persoonlijk een voorkeur voor de smaak denk ik 😉
    Als tandenborstel gebruik ik de hydrophil en daar ben ik zeer tevreden van.

  2. Hey Katrien, heb je al geprobeerd met natriumbicarbonaat zonder meer te poetsen? De tand’pasta’ van Pachamamaï vind ik ook best fijn, daarover schrijf ik binnenkort nog een blogpost!

 7. Ik wist niet er zo veel keuze was in die houten tandenborstels! Ik heb net als Jessi een strenge tandarts, maar voor onze jongste telg moet ik misschien ook eens zo’n kleurrijke houten kopen.

 8. Zeer interessant en inderdaad onnozel dat ik nog geen groene tandenborstel in huis heb gehaald. Ik voel me nu keischuldig omdat ik wél een elektrische heb…
  Maar zeg, bedoel je dat je deze tandenborstels (bv die bamboe en houten dingen) niet bij het restafval moet gooien? Waar dan wel?

  1. Op de composthoop! Bij Hydrophil staat er bijvoorbeeld “Afhankelijk van de condities zoals luchtvochtigheid, temperatuur en aanwezigheid van insecten, composteert de Hydrophil bamboe tandenborstel in 4 tot 18 maanden.” Ik hou ze voorlopig bij omdat we geen tuin, laat staan een composthoop hebben, maar binnen een paar maanden hopelijk wel 🙂

   En zeg, geen schuldgevoelens hebben hoor!

 9. Interessant die vergelijking! Geen goed gebit, dus ik poets ook elektrisch, maar een groene ‘reistandenborstel’ zie ik wel zitten. Nu vraag ik me eigenlijk af of er ook zoiets bestaat als groene flosdraad? Iemand ervaring hiermee?

  1. Ik flos zelf niet, maar ik heb gelezen dat sommige mensen flossen met katoendraadjes (2 à 3 bij elkaar en voorzichtig flossen maar, want afhankelijk van het katoen kan het snel breken) of stevige, dierlijke haren zoals paardenhaar (echt!). Ook zijdedraadjes worden als flosdraad gebruikt. Er zijn ook enkele merken die composteerbare (dierlijke of plantaardige) flosdraad verkopen, maar die zijn dan wel meestal in plastic verpakt. En ik ben ze ook nog niet tegengekomen in Belgische (web)winkels …

 10. Die Kost Kamm probeerde ik ook al uit, maar die haartjes kwam veel te makkelijk los en, net zoals Liesbeth hierboven, vind ik dat écht geen aangenaam gevoel (zo kotsneigingen krijgen tijdens het poetsen, nope, dat is het toch niet echt). Omdat ik op dat moment druantia nog niet kende (of er niet aan gedacht had), heb ik dan bij Kudzu de Monte Bianco gekocht. Wel plastic, maar recycleerbaar en vooral: met een vervangbare kop, zodat de hoeveelheid afval op zijn minst beperkt blijft tot enkel het kopje. Die gebruik ik nu nog steeds en zeer content van (al zou ik nog blijer zijn met een hard-versie i.p.v. medium 🙂 Johan had hem ook, maar is op aanraden van de tandartse overgeschakeld naar een elektrische en gebruikt hem nu enkel nog als reistandenborstel.

 11. Waar worden al deze tandenborstels geproduceerd? Ik stel deze vraag maar om mee in overweging te nemen voor welke tandenborstel te kiezen: als ze van verder weg komen is weer een deel van de milieuvervuiling veroorzaakt door de transport, of ben ik hier fout?

  1. Ik heb het niet voor alle tandenborstels uitgezocht. Enkel van Kost Kamm weet ik dat ze in Duitsland gemaakt zijn en ik denk niet dat ze van nog dichterbij kunnen komen. Als jij het opzoekingswerk verricht en de resultaten wil delen, mag je het zeker laten weten, dan voeg ik dat toe. 🙂

 12. Ik was aan het overwegen om een groene tandenborstel te kopen en kwam door wat googlen op jouw blog terecht. Ik had helemaal geen idee dat er zoveel verschillende soorten bestonden! Bedankt voor het duidelijke overzicht 🙂

 13. Wat leuk om op jouw blog uit te komen!! Ik ben al een tijdje aan het nadenken over een bamboe tandenborstel, maar had geen idee dat er zoveel keuze in was!!! Bij deze ga ik voor de Humble brush 🙂
  Ik vond wel ergens terug dat je de haartjes moet verwijderen (met een trektang) alvorens het composteren??!
  Humble brush heeft ook flosdraad! Hoera!!

 14. Dit heb ik gevonden op de website van the humble co over de nylon haartjes van de humble brush.
  Die zijn dus jammer genoeg niet biologisch afbreekbaar. Maar misschien kunnen ze in de nieuwe PMDzak?

  Disposal of humble brush
  The bristles and handle should be disassembled for proper disposal. Use a pair of pliers to remove the bristles from the head of the toothbrush. Doing so will remove a small metal staple that is used to clamp the bristles to the handle. The natural bamboo handle can either be reused or disposed of in a composting bin. The bristles are very small and curbside recycling may not work. Please dispose of the bristles in your household waste or contact your local recycling facility to see if there’s a solution for recycling the bristles.

  Maar ik ben dus ook fan van the humble brush!! Na jarenlang elektrisch gepoetst te hebben, ben ik eigenlijk zonder problemen overgestapt naar een bamboe tandenborstel en het voelt heel fijn!

 15. eum, even met olie (een lekkere 🙂 over het hout wrijven, en het geeft meteen een ander gevoel in de mond, toch ? De ene houten tandenborstel heeft het meer/minder nodig dan de andere. Die van My boo kon ik zo in mijn mond gebruiken, die van HydroPhil daarentegen, ieeek (paar keer olie over en veel aangenamer dan).

 16. Op bol.com ontdekte ik een selectie bamboe tandenborstels, met bamboe of nylon haren. Sommige kregen nog geen reviews, sommige kregen er goeie en sommige minder enthousiaste. Prijzen tussen €4 en €15 (!) voor eentje, tot minder dan €20 voor een pack van 16. Heb er zelf nog geen uitgeprobeerd maar dit zal niet lang meer duren 🙂

Reageer