Den bouw: bio-ecologisch en met een dikke frak (+ een review van Natuurlijk Isoleren)

Zoals jullie ondertussen weten, zijn Stefan en ik aan het bouwen (huidige fase: op papier alles in orde krijgen). Jaren geleden begon het dromen al. Wat wilden we? Een relatief klein huis (minder kuisen, minder verwarmen, minder betalen!) met een dikke frak (een jas). Minimaal energieverbruik, maximaal wooncomfort. Nog een belangrijk element: graag zo weinig mogelijk milieubelastende en mensonvriendelijke materialen. Bio-ecologisch bouwen, quoi! De definitie volgens VIBE:

Bio-ecologisch bouwen is energie- en waterbesparend bouwen met zo veel mogelijk natuurlijke en gezonde materialen, met respect voor de draagkracht van de aarde en voor de gerechtvaardigde behoeftes van huidige en toekomstige generaties wereldwijd. Bio-ecologisch bouwen is een concept dat rekening houdt met alle aspecten die van belang zijn om zowel onze eigen gezondheid als die van het milieu te garanderen. Dit concept bestond al vooraleer en van ‘duurzaam’ bouwen sprake was.

Klinkt een beetje zwaar en voor interpretatie vatbaar wat de exacte uitwerking betreft, maar hé, het is maar een definitie. Als we dan even teruggaan naar de frak van ons huis: die MOEST heel dik zijn en, niet verwaarloosbaar, goed afgewerkt, met aandacht voor detail. Ook dat is bio-ecologisch. En gewoon ook logisch. We willen zelf ook geen dikke winterjas met slecht afgewerkte naden, die openscheuren zodra de wind er door waait, nietwaar?

Toen we een paar maanden geleden op zoek gingen naar informatie over natuurlijke isolatiematerialen, kwam ik het boek Natuurlijk Isoleren tegen. Het is het nieuwste boek van VIBE, het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen. Ik vroeg een exemplaar om er mijn gedacht over te schrijven, want in tijden van bouwen moeten de budgetten gerespecteerd worden, u begrijpt dat wel.
review natuurlijk isoleren

Wat kan je verwachten van Natuurlijk Isoleren?

De titel is nogal duidelijk, dit boek gaat over natuurlijk isoleren, ofwel isoleren met milieuvriendelijke materialen. Een beetje een woonboek, maar dan over wat er achter de muren zit. Dat vind ik eigenlijk allemaal veel interessanter dan boeken over wat er aan de muren hangt. Ja, zo’n rare ben ik dus.

Na een theoretische inleiding over normen, waarden, peilen en andere isolatiegerelateerde begrippen volgen twintig pagina’s over de soorten isolatiematerialen, inclusief foto en eigenschappen. Niet alleen materialen op basis van hernieuwbare grondstoffen komen aan bod, ook die op basis van minerale en petrochemische grondstoffen.

review-natuurlijk-isoleren-materialen

Daarna volgen enkele pagina’s waarin de verschillende soorten vergeleken worden op thermische, technische, gezondheids- en milieu-eigenschappen. Oh, en ook op prijs. Niet onbelangrijk. Wreed overzichtelijk en gemakkelijk om te vergelijken! Ik heb het zelf nog niet allemaal gelezen, maar echt, zo’n boeiende materie.

En daarmee is de kous nog niet af. Winddichting en luchtdichting, die oh zo cruciale afwerking, komen uiteraard ook aan bod. In het laatste hoofdstuk gaat het over de opbouw van daken, wanden, vloeren en buitenschrijnwerk. Dit is het meest praktische hoofdstuk, waarin stap voor stap en schematisch wordt uitgelegd hoe je verschillende soorten daken, wanden en vloeren isoleert. Wreed handig voor de doe-het-zelvers!

Dit boek heeft meerdere pluspunten:

  • De opmaak maakt het lezen comfortabel: voldoende witruimtes, voldoende foto’s, schema’s en tabellen. Ondanks de massa informatie heb je niet het gevoel erin te verdrinken.
  • Het is een heel goeie basis voor iedereen met interesse in isoleren. De kans dat je je over dit thema nog heel veel vragen stelt na dit boek, is behoorlijk klein, denk ik.
  • De schrijfstijl is zakelijk en droog, maar dat past bij dit boek. Dit is geen vrolijk hobbyboekje, maar een isolatiebijbel, hé. Begrippen die je niet dagelijks gebruikt worden in begrijpelijke taal verklaard en het geheel is ondubbelzinnig geschreven. Klare taal dus, waarvoor hoera!

Kort samengevat: een schoon boek met duidelijke foto’s en tekeningen, een logische structuur, voldoende uitleg over verschillende isolatiematerialen en doe-het-zelf-tips voor wie zijn nest wil isoleren, zowel nieuwbouwers als verbouwers. En daarna: handen uit de mouwen! Of, in ons geval: knopen doorhakken en – binnen enkele maanden bij uitvoering – kunnen controleren of de werkmannen het wel goed gedaan hebben. Ofzoiets.

Prijs: 29,99 euro of 26,95 euro voor VIBE-leden.
 

Volgend bericht
Vorig bericht

7 reacties op “Den bouw: bio-ecologisch en met een dikke frak (+ een review van Natuurlijk Isoleren)

  1. Heel interessant artikel!! Ook wij hebben tijdens de voorbereiding van onze verbouwing een grondige analyse gedaan van alle mogelijke natuurlijke isolatie vormen en zijn, gezien het een verbouwing betreft, bij cellulose uitgekomen. Voor ons de beste beslissing ooit en zouden het iedereen aanraden.
    Ik volg nieuwsgierig mee met je volgende berichten over jullie ecologisch bouwsel ;-). Veel succes!!

Reageer