De organisatie der kruiden

Mijn kruidencollectie groeit. Het is de fout van alle fantastische kookboeken en internetrecepten die mijn pad kruisen. En van Gekruid. Bij mijn laatste bestelling zat bijvoorbeeld chakalaka. Nu moet ge weten, dat was/is een van mijn kreetjes: “chaka!” (of “tsjakka!) of “chakalaka!” als ik in speelvechtmodus sta.
Bon, terug naar de kruidencollectie. Sinds de keukenverbouwing zocht ik een vervanging voor mijn geliefkoosde kruidenrekje. Een mooie oplossing ook, want ik hou van overzicht in de kruidenla, ja, zo ben ik wel. Geen tien verschillende soorten potjes, geen verschillende niveaus wantikbenteklein, dat soort eerstewereldproblemen. Ik kreeg tips, ik werd geïnspireerd, ik zag verschillende (redelijk) goeie ideeën passeren: 
 (want ik hou van multifunctionele deuren)
(wel mooi, maar sneller vettig dus niet praktisch voor de luie huisvrouw in mij) 

(maar geen grote, diepe deur in de buurt van het fornuis)
Maar dat waren geen bruikbare ideeën voor de huidige stand van keukenzaken. En toen zag ik dit:
Ideaal voor mijn grootte (of kleinte), overzichtelijk en gemakkelijk zelf in elkaar te knutselen met wat restjes hout. Maar voor de huidige lade wilde ik die moeite niet doen, want neem nu dat dat dan niet past in ons toekomstige huis? Al die moeite voor niets! Schoenendozendeksels dan maar.

Alles werd uit de kast gehaald. Blaaargh, al die potterij!

Voorlopig ligt mijn kruidencollectie er zo bij.

Niet überproper, maar wel overzichtelijk genoeg. 

In de grotere potten zitten edelgistvlokken, rijststrooisel (hét mengsel om ‘gewone’ rijstgerechten te pimpen, echt zot lekker!), Provençaalse kruiden, peperbolletjes om het pepermolentje te hervullen, paprikavlokken, chilivlokken en chakalakavlokken (mhihi!).

En mijn favoriete poeder in een mooie fles: pimenton de la vera. Echt, pimenton de la vera is onmisbaar.

De voorraadverpakkingen zitten in een schoenendoos in de kast.

De inhoud schreef ik er trouwens op met porseleinstift. Veel schone porseleinstiftmaaksels hadden mij overtuigd om een aantal zjatten te decoreren (check dit prikbord!). Lang geleden negeerde ik efkes mijn groene principes, kocht zo’n stift en liet hem liggen, uit schrik dat er een nieuwe passie zou ontstaan en ik dan nog meer stiften zou moeten kopen en zo mijn voetafdruk nog ging vergroten en ‘oh fak, dat kan toch niet zijn’! Et voilà, nu kregen ze een praktisch doel. Nog een eerstewereldprobleem opgelost.
Volgend bericht
Vorig bericht

13 reacties op “De organisatie der kruiden

 1. Ja, waar heb je die mooie kruidenpotjes bijeen gespaard? Via Gekruid ook?
  Sinds we verhuisd zijn zitten de kruiden bij ons ook in een lade onder het kookvuur. Veel handiger.
  Ze zijn wel niet zo mooi gesorteerd. Allé, dat waren ze in het begin, ha, maar dat duurt helaas nooit lang.

  1. Ik heb parmezaan nooit graag gegeten, maar ik gebruik edelgistvlokken alleszins om over ovenschotels te strooien (gemengd met wat paneermeel en/of gemixte cashewnoten en/of peper, zout, andere kruiden en/of olijfolie) of om 'kaas'achtige saus voor 'macaroni met kaas en hesp' te maken 🙂
   Ik koop het in de natuurwinkel.

 2. Ohh ik ben jaloers. Bij ons staan de kruiden gewoon in een kast. Telkens ik kook, moet ik eerst een half uur zoeken en meestal moet ik alle potjes uit de kast zetten (als ze er al niet uitgevallen zijn tijdens het rommelen) eer ik bij het gewenste potje heb.

 3. Ha seg, zo handig! Ik heb voorlopig nog niet zoveel kruiden dat ik er een rek voor nodig heb, maar zo'n oplossing is wel superfunctioneel! En die chakalaka, naar wat smaakt dat? Nog nooit van gehoord!

  1. Het is eigenlijk een kruidenmengeling, een 'warme', ietwat pittige mengeling: ui, paprika, kerriepoeder, wortel, knoflook, zout, komijn, chili, tomaat, prei. Handig en wreed lekker 🙂

 4. Ha, ik heb ook zo'n schuif (maar dan drie keer zo groot: ZA-LIG).
  Langs de ene kant voorraadpotten van Ikea (http://www.ikea.com/be/nl/images/products/korken-voorraadpot-met-deksel__0131000_PE285441_S4.JPG) vol met 'grote porties' kruiden (meestal ook van Gekruid.be trouwens, supershop): steranijs, amandelschilfers, bouillonblokjes, venkelzaad, wilde basilicum… en langs de andere kant zo een 'schuin' legsysteem zoals in je voorbeeld, met alle 'kleine' potjes die nog van de winkel komen.
  En ook 2 potjes piménton (zachte en pikante) van onze Spanjereis vorig jaar (in keileuke, metalen doosjes)

  Kga die Chakala precies ook eens bestellen, klinkt lekker. Voor niet-veggies (zitten die hier eigenlijk ook :p) is hun Köfta-mengeling wel een aanrader, voor lekker pittig gehakt :p

 5. hier ook een kruidenschuif. Ik had die daar ingelegd wegens, niet direct een andere oplossing, maar ondertussen zou ik het nooooooit meer anders willen. Dat is dus echt een hit. Overzicht, orde en het wordt niet te rap vettig. Dat niet iedereen dat doet, dat begrijp ik dus niet he..

Reageer