De jeansbroekentas (en ondertussen ook gauw nog een terugblik op het Repair Café)

jeansbroekentas De tas waarover ik het straks ga hebben

Een paar weken geleden, 28 februari, speelde ik nog eens naaistertje tijdens een Repair Café. Samen met een paar andere dames repareerden we weer de zotste dingen. Oké, ik overdrijf, deze keer waren er geen grote uitdagingen, maar toch, we maakten enkele mensen weer content en dat is waar je het voor doet, zot of niet.

repair-café-aalst-review-samen
De blonde dame had na lang wachten twee ingekorte gordijnen, 
de andere mevrouw was gewoon nieuwsgierig.
Ik werd niet nerveus, want ik ben zo zen aan mijn naaimachine.

Tussen de reparatiewerken door begon ik aan een naaisel uit een paar restjes van mijn gerecykleerde matrashoes. Jeans moet ge namelijk sowieso ALTIJD mee hebben naar een Repair Café. In mijn ervaring is een groot deel van de reparaties jeansbroekgerelateerd: een gat in de knie, een gat in het gat of een gescheurd knoopsgat.
repair-café-aalst-review
Zie het mij uitleggen! “Kijk, hier gaan we een lapke op spelden en dan gaan we dat zo en zo vaststikken en dan gaat ge dat natuurlijk wel een beetje zien, is dat een probleem, meneer?” 

repair-café-aalst
Maria en ik kortten samen de gordijnen in. Een Maria moet ge trouwens ook sowieso hebben op een Repair Café. Echt. Op de rechterfoto ben ik bezig met de jeansrestjes. Opperste concentratie!

Een paar weken na het Repair Café raakte de tas eindelijk af. Het hele proces deed ik maar wat, niet goed wetende waar ik eigenlijk naartoe wilde. Een tas, ja, maar wat voor een? Ik had er zelf geen nodig, dus het zou er sowieso eentje voor de te-verkopen-stapel worden. Uiteindelijk werd het dan maar een heel simpel model, gemaakt zonder patroon, want dat paste bij het ik-doe-maar-wat-gehalte van dit naaisel.
upcycling-jeansbroeken-tas

Voor een van de handvaten en het opgestikte (gsm)zakje gebruikte ik restjes van het eerste stofje dat me in het oog sprong, Of a Feather – Indigo van Cloud 9 Fabrics. Ze kreeg ook een bodem, om het boodschappenzakgehalte wat te verminderen. Niets tegen boodschappenzakjes, uiteraard niet, maar dit mocht wel een iets stevigere tas worden, vond ik terwijl ik bezig was.

upcycling-jeansbroeken-tas-jeans

De handvaten beginnen op verschillende hoogtes. Voor de lol. Zotte dinges!

upcycling-jeans
De voering is een gerecykleerd hemd. De rits is deelbaar, waardoor de tas wel dichtgeritst kan worden maar ook helemaal open kan. Dat leek me wel handig, dus deed ik dat maar.

Uiteraard konden zakjes niet ontbreken. Het hemdborstzakje bleef bewaard en uit andere restjes van het hemd maakte ik extra zakjes.

upcycling-recykleren-jeans

Uiteindelijk werd het een vrij grote tas. Dat is ook zoiets dat zonder nadenken gebeurde, maar hé, handig hé, zo’n zak? Hopelijk kan ze iemand ooit wreed content maken. Mij alleszins wel, zo tijdens de fotoshoot.

Volgend bericht
Vorig bericht

15 reacties op “De jeansbroekentas (en ondertussen ook gauw nog een terugblik op het Repair Café)

  1. Superleuke tas! En keihandig met die rits en al die binnenzakjes!

    Wat ik mij nu ineens afvroeg: ben jij eigenlijk geïnteresseerd in bijvoorbeeld een kapotte jeans voor nieuwe recycleerprojectjes? Niet dat ik je met mijn rommel wil opschepen 😉 maar ik heb hier een paar kledingstukken liggen, die kapot zijn en die ik niet kan/wil repareren. Aangezien ik zo'n stuks niet in de kledingcontainer kan smijten, dacht ik ze gewoon in de vuilbak te doen, maar misschien ben jij er wel iets mee? Want ook al ben ik ondertussen mijn eerste naaistapjes aan het zetten, zo'n dingen recycleren en in elkaar steken, zal zeker nog niet voor meteen zijn!

    Laat maar weten of dat je interesseert, dan mail ik je er eventueel foto's van en breng ik het mee naar België 🙂
    En als je nu denkt, seg rare, hou eens je afval zelf bij jong, negeer dit dan maar natuurlijk 😉

    1. Ik ben er eigenlijk wel iets mee, ja! Ik dacht eerst je aanbod af te slaan, wegens plaatsgebrek in het appartement, maar als het om een klein aantal gaat, lukt het wel 🙂 Mail mij maar hoe we de overdracht kunnen regelen!

Reageer