Dagen Zonder Vlees: de extra uitdagingen

De Dagen Zonder Vlees zijn weer begonnen! Behoorlijk tof initiatief, en elk jaar zijn er ook bijkomende uitdagingen die individuen of verenigingen of groepen zich stellen. Ik eet intussen zo’n 8 jaar geen vlees en vis meer, weinig zuivel en eieren en ook zo min mogelijk geraffineerde suiker. Alcohol drink ik ook al niet veel, dus aan alcoholvasten hoef ik ook niet mee te doen. Cacao is het enige product dat ik nog wat minder zou willen eten, maar ik heb onlangs al eens een week zonder cacao gehad en ik heb geen goesting om me daarop de komende 46 dagen te focussen (chocoholic, jawel).

Maar ik doe wel, last minute beslist, nog mee met de 3 extra uitdagingen! Ik heb me trouwens aangesloten bij het groepje van Fiekefatjerietjes (die trouwens de uitdaging “46 dagen variatie” aangaat, ‘t is te zeggen 46 dagen lang elke dag een recept klaarmaken dat ze nog nooit eerder maakte, wowza, zeg ik!).

De extra uitdagingen zijn:

dagen-zonder-vlees-extra-uitdagingen

Wat houdt dat in?

Zo staat het op dagenzondervlees.be:

dagen-zonder-vlees-uitdagingen-extra

Wat doe ik al en wat kan er beter?

 • minder voedselverspilling: hierop let ik sowieso, maar het gebeurt natuurlijk weleens dat er iets verloren gaat. Extra aandacht wil ik hieraan dus besteden, en ik zal bijhouden hoe en wat en waarom, gewoon voor de fun.
 • meer seizoensgroenten: we kopen al jaren onze groenten bij de lokale bioboerderij en daar vind je praktisch alleen seizoensgroenten. Toch heb ik elke winter tomatenpassata en tomatenstukjes in brik of glas in huis, want in de winter eet ik ook graag lasagne en pasta, stoofpotjes en soep op basis van tomaten en andere tomatenbereidingen. Ik vind dat nu niet per se ‘slecht’, maar toch ga ik proberen extra te focussen op seizoensgroenten.
  Het gaat hier trouwens niet per se om lokale seizoensgroenten of -fruit. Ik wil maar zeggen: zoete aardappelen, avocado en bananen blijf ik eten. Ik weet dat dat niet perfect is op eco-vlak, maar ik streef de eco-perfectie ook niet echt na.
 • minder wegwerpverpakkingen: hier wil ik al lang nog eens extra op focussen, en dan vooral op PLASTIC verpakkingen, maar ik vind het ZO MOEILIJK. Onze groenten en fruit zijn dan wel meestal niet verpakt (want ze komen dus grotendeels van de boerderij), maar pasta, rijst, quinoa etc. en noten, zaden, pitten, havervlokken en natuurlijk ook tempeh en tofu (de meest frequente ‘vleesvervangers’ in ons menu) zitten meestal verpakt in plastic. En kruiden! Ik gebruik heel veel kruiden, maar die zijn ook aaaaaltijd verpakt in plastic. En 40 dagen zonder kruiden, no way.
  Of ik moet de keuze maken om pasta in kartonnen verpakking te kopen maar dan is hij eventueel niet biologisch, of ik moet even geen pasta meer eten, of ik moet naar de verpakkingsvrije winkel maar dat is absoluut niet bij de deur, of ik moet zelf mijn pasta maken. En dan die overweging maken voor ALLES behalve groenten en fruit. Goed, bedenkingen, frustraties en – hopelijk – oplossingen pen ik hier de komende weken neer.

Meten is weten

dagen-zonder-vlees-uitdagingen-tellerElke dag kan je bijhouden op je teller op dagenzondervlees.be in welke uitdagingen je geslaagd bent. Voor vandaag kan ik alvast alle bolletjes aanduiden, want ik at enkel seizoensgroenten, gooide geen eten weg en KOCHT geen eten in wegwerpverpakking. Ik AT wel voeding uit wegwerpverpakking: diepvriesframbozen uit een plastic zak, maca uit een plastic potje, chocolade, een restje veggie diepvriesschnitzel die per 10 verpakt waren in een plastic zak en veggie diepvrieswokreepjes, ook verpakt in plastic. We kochten onlangs – eindelijk, feest! – een diepvriezer, dus die vulden we met supermarktdiepvriesspul. Binnenkort plannen we om wat maaltijden in het groot te bereiden om in te vriezen, want de bedoeling is alleszins NIET om hem vol te steken met supermarktdiepvriesspul dat in plastic verpakt is.

Vorig jaar deelde ik speciaal voor de Dagen Zonder Vlees wat ik die weken allemaal gegeten had, ’s morgens, ’s middags, ’s avonds én zelfs tussendoor. Daarop kwam weinig reactie (wat ik helemaal begrijp, wreed inspirerend was dat niet) en het was vooral ook veel bijhoudwerk voor mij, dus dat doe ik niet meer. Maar ik heb wel andere ideeën, en ge weet: gij vraagt, ik draai – op voorwaarde dat ik weet wat te draaien uiteraard.

Wie doet er nog mee met de extra uitdagingen? Hoe pakken jullie die laatste aan?
Volgend bericht
Vorig bericht

34 reacties op “Dagen Zonder Vlees: de extra uitdagingen

 1. Ja, die laatste, ik weet het niet zenne… We hebben sinds kort herbruikbare tasjes voor groenten en fruit, en brood bakken we zelf en steken we in broodbakken die we ooit kochten tot ze uiteen vallen. Grote verpakkingen, doen we ook, maar ja.. Voor de rest vind ik het aartsmoeilijk. Ik was er over aant nadenken en bedacht bvb, ok, je kan wellicht veel kopen in verpakkingsloze winkels, maar wat dan met bvb zure room? Zelf maken? of nooit eten dan? Maar ik ga het mijzelf nu eens gemakkelijk maken en jouw regels volgen: vandaag kan ik dus ook al alle bolletjes kleuren! 😉

  1. Ja, inderdaad, herbruikbare tasjes etc. en grote verpakkingen, allemaal geen probleem, maar als je NIETS van plastic verpakkingen wil, gaan er ook wel dingen zijn die je niet meer kan kopen.

   En ‘t zijn niet mijn regels hé, het staat er gewoon letterlijk zo: “Vandaag kocht ik geen eten in wegwerpverpakking” 🙂

   1. Hehe, ja klopt. 🙂 Maar ik wou eerst de verpakkings-uitdaging negeren omdat ik er wat bedenkingen bij had (ik doe maar 1x per week boodschappen dus dan is zaterdag eigenlijk de enige dag dat ik wegwerpverpakkingen koop en dat ik het bolletje niet kan kleuren, wat eigenlijk niet juist is. Want ik consumeer elke dag wel iets met een wegwerpverpakking.)

    Maar toen ik je post las dacht ik, ha, als Kelly het zo doet, dan ik ook. 😉 Hoewel ik de bewoording van de uitdaging nogaltijd niet helemaal juist vind.

    1. Als ik plots helemaal zero waste zou gaan, kan ik wellicht de komende weken alleen maar groenten en fruit en patatten eten, zonder zout, peper of andere smaakmakers, dus ja, ik neem het voor mijn gemak heel erg letterlijk 🙂

     Afgaande op hun tips (herbruikbare zakjes, kraanwater …) heb ik de indruk dat ze vooral doelen op het vermijden van dat soort wegwerpverpakkingen. Maar jij kiest natuurlijk helemaal zelf hoe je het aanpakt en of je die uitdaging al dan niet negeert 🙂 Ik had al lang efkes weer een schop onder mijn kont nodig om er eens werk van te maken, dus ik ga de komende periode vooral eindelijk eens op zoek naar oplossingen voor op de lange termijn.

 2. Ik doe mee, vooral voor het geen vlees eten. Eten weggooien, daar ga ik mij ook meer op focussen.
  De wederhelft doet boodschappen en die kijkt er niet naar of het veel of weinig plastic verpakking heeft. Die brengt soms 1 butternut mee in een zakje (‘ahja, want we kunnen dat zakje toch nog gebruiken’).
  Op seizoensgroenten probeer ik te letten. Maar snijbonen uit de vriezer, uit eigen moestuin van deze zomer, dat telt niet mee vind ik.

  1. Ah nee, diepvriessnijbonen uit eigen moestuin vind ik ook absoluut oké! Dat is net de bedoeling van diepvriezen: inmaken waarvan je een overschot hebt in de zomer om er dan in de winter nog van te kunnen genieten! (oh, wat kijk ik er al naar uit terug een eigen moestuin te hebben!)

 3. Moeilijk is dat he, verpakkingen vermijden. Ik woon gelukkig wel vlakbij een verpakkingsvrije winkel, maar het zit nog niet helemaal in mijn systeem om daar altijd mijn voorraden aan te vullen. Wel koop ik veel in bulk (lang leve internet!) waardoor er relatief minder afval is. Maar toch… ik vind het heel lastig.

  Tip: ik bestel veel via pit-pit. Zij leveren vrijwel alles in plastic potten. Nog altijd plastic, maar deze zijn weer eindeloos te gebruiken voor andere zaken, zoals bijvoorbeeld winkelen in de verpakkingsvrije winkel 🙂 En ze hebben er ook kruiden!

  1. Ik ben al een paar jaar vaste klant bij Pit&Pit hoor 🙂 Ik heb daarover zelfs al geblogd, zo’n fan ben ik! Maar inderdaad, nog altijd plastic. We gooien die plastic potten dan wel zelden weg, maar op een keer gaan we er ook te veel hebben. Mocht ik vlakbij een verpakkingsvrijer winkel wonen, zou ik sowieso daar zo veel mogelijk inkopen doen 🙂

 4. Drie uitdagingen waaraan ik beter mee zou doen. Alleen geen flauw idee hoe ik ze moet aanpakken. De eerste moet te doen zijn, wij gooien helaas veel te veel weg, dat kan beter! Die seizoensgroenten zie ik wel zitten, al weet ik wel niet goed welke groenten bij welk seizoen horen, exact! En die laatste, dat is verschrikkelijk moeilijk! Ik heb ook zo ne vent die 1 groente in een zakske verpakt. Dan kunnen we dat achteraf gebruiken om afval in te doen tijdens het koken! Zucht! Ik heb zelfs bog nooit gehoord van een verpakkingsvrije winkel!

 5. Zeerrrrr moeilijk, die wegwerpverpakkingen vermijden. Glazen potjes van sausjes heb ik een tijdje bijgehouden om aan een organisatie te geven die aan voedselbedeling doet. Uiteindelijk werd die verpakking dan ook wel weggegooid, maar dan toch eerst wat vaker gebruikt…

 6. Ik heb me vandaag ook al het hoofd gebroken over die verpakkingen, maar sowieso is de hele DZV-belevenis iets nieuws voor mij. Voor vandaag is de stand een groen & een blauw bolletje 🙂

 7. Stockeren jullie de groenten en fruit ook zelf bij de weegschaal in de winkel? Wij “zelfscannen” dan ook nog. Bij veel dingen doe ik t dus zonder zak, sticker op t product, scannen en los in mijn meegenomen tas.

  En kruiden in plastic? Hier zitten de gedroogde in glazen potjes, en de verse koop ik dan liefst aan een plantje…

  Zet m op, iedereen!

  1. Ik snap je vraag niet helemaal, maar groenten en fruit kopen we dus zelden in een gewone winkel, maar bijna altijd bij de boerderij. Als ik al in de supermarkt groenten koop, koop ik enkel de onverpakte.

   En de kruiden: die van de supermarkt zitten ook in glazen potjes maar dan wel met hard plastic deksel. Ook de verse plantjes die je hier koopt zitten in een plastic potje en meestal ook nog eens verpakt in plastic folie. Later wil ik terug een moestuin, dus enkele kruiden zullen we dan sowieso vers hebben, maar zout dus bijvoorbeeld alweer niet en ik ben dol op zout …

   1. Oh ja, plastic doppen, je hebt gelijk. Wij zamelen wel plastic apart in hier, scheelt ook in t schuldgevoel…

    Eerste woord moest zijn stickeren, en de vraag was idd ook wel wat gericht aan andere supermarktgangers… Sorry!

 8. Veel succes Kelly! Ik vind de nieuwe uitdagingen erbij wel tof, omdat geen vlees eten niet echt een uitdaging is. Hier jammer genoeg ook geen verpakkingsvrije winkel in de buurt. Het lijkt me zo fijn om dat om de hoek te hebben! In Mechelen wordt plastic dat niet bij pmd mag apart gerecycleerd en dat vind ik ook wel een fijn idee! Want het is inderdaad een massa…
  Bij bioplanet verkopen ze ook veel vegetarische producten aan de verstoog. De verpakkingen die ze dan gebruiken om het mee te geven is volgens mij composteerbaar, ook de plastic potjes dacht ik.
  Ps. Ik mail je nog!

 9. We zijn nog maar één dag ver en ik heb mijn hoofd al zitten breken over die extra uitdagingen; ik heb zo’n vermoeden dat het hier de komende 46 dagen weer veel “ja maar, als dit… dan dat…” zal worden (zoals zo vaak als je het ecologisch een beetje goed wilt doen).

  Die ik KOCHT geen verpakking vind ik een moeilijke, want dan zou gisteren vb. ok geweest zijn (ah ja, ik had alles al in huis), terwijl ik wel een verpakking van tofu in de vuilbak heb gegooid… Maar als je het dan strenger opvat, zijnde ik AT niets uit verpakking, dan wordt elke dag een drama, want ja, die havermout en kokosmelk bij het ontbijt komen uit een verpakking (weliswaar eentje waar ik natuurlijk meer dan één dag van eet), die rijst bij het avondeten ook… En dan de eeuwige keuze ofwel bio ofwel onverpakt, want die beiden samen, dat blijkt gewoon onmogelijk te vinden. Tot nu toe wint bio het daar vaak, al weet ik niet of dat de beste keuze is eigenlijk. Misschien eens wat info over opzoeken: liever geen pesticiden of liever geen plastic?

  En dan die seizoensgroenten: ‘s ochtends banaan (wel in seizoen van waar ze komt, maar nogal niet lokaal natuurlijk), ‘s avonds een limoentofu (lap, weer van dat) met wortel en prei (ahoi, wel goed). Dus ja, ok of niet ok dan? Ik ben dit keer voor niet ok gegaan vanuit de redenering dat het meer niet-lokale dan lokale seizoensgroenten waren.

  Aaaah, mijn hoofd, mijn hoofd! Al neemt dat niet weg dat ik die extra uitdagingen echt wel tof vind, want hoewel ik er anders ook wel over nadenk, ga ik af en toe toch ook nog wel eens in de makkelijkere struisvogelmodus 🙂

  1. Haha, zo ken ik jou, en zo heb ik het graag! 🙂

   Als ik in de supermarkt moet kiezen tussen een komkommer bio-verpakt en niet-bio verpakt, dan weet ik het ook niet zo goed. Maar komkommers kan ik dus wel bij de bioboerderij vinden en daar zijn die niet verpakt. Maar dat geldt natuurlijk niet voor alles. Zelfs bij verpakkingsvrije winkels is de volgorde: eerst afvalarm, indien mogelijk bio.

   Qua seizoensgroenten, dat heb ik al lang geleden uitgemaakt: lokaal indien lokaal verkrijgbaar, da’s logisch, maar ik wil echt niet zonder dadels, bananen, avocado’s, zoete aardappelen, olijven … Dat zijn ‘luxes’ die ik mezelf gun, voorlopig toch nog 🙂 Dan zou je ook geen rijst meer ‘mogen’ eten, of kruiden die van de andere kant van de wereld komen … (en dan zouden al die ontdekkingsreizen voor niets zijn geweest?! 😉 )
   Voor de uitdaging vind ik het wel interessant dat je al dan niet inkleurt op basis van de verhouding lokaal – niet-lokaal, misschien doe ik dat ook wel!

 10. I’m in! Ik probeer ook zo veel mogelijk te letten op seizoensgroenten en verpakkingen, maar dat lukt niet altijd even goed. Eten weggooien gebeurt gelukkig bijna nooit. Ik kook altijd maar voor mezelf alleen en dat is wel een uitdaging

 11. Ik heb de luxe dat mijn werk op 500 m van een verpakkingsvrije winkel gelegen is. Dus elke week ga ik met trolley daarheen. Ik vind het fantastisch. Het is wel een uitdaging, want sommige van je frequent gebruikte producten ga je er inderdaad niet vinden (ik mis voornamelijk ananas uit blik en sojaroom). Anderzijds heb ik sinds ik daar boodschappen doe al verschillende keren met producten gekookt die ik voordien nog nooit gegeten had (vb. bulgur, postelein, boekweit…).
  En een plusje is dat het grootste gedeelte van de groenten/fruit sowieso seizoensgroenten zijn (en als dat niet zo is, wordt ‘t aangegeven). Dus dat gaat dan bijna vanzelf.
  Het is echt heerlijk om zo weinig afval te hebben. Ik word daar best gelukkig van. 😉

  Binnenkort wordt ‘t wel een pak moeilijker, want ik ga met zwangerschapsverlof, dus zal een hele tijd niet meer bij de verpakkingsvrije winkel komen. Ik weet nog niet goed hoe ik dat ga aanpakken. Groenten, fruit en brood kan je overal wel verpakkingsvrij kopen, maar al die andere producten… Spijtig dat je nog niet overal verpakkingsvrij kan winkelen, maar ‘t is toch al fantastisch hoe het aantal verpakkingsvrije winkels zo fel aan het stijgen is!

  1. Oh da’s inderdaad een gemak! Fijn! Mocht ik de durf hebben, zou ik natuurlijk gewoon zelf zo’n winkel beginnen, nog gemakkelijker! Of toch op vlak van minder afval dan 🙂

 12. Minder verpakkingen, dat vind ik zelf ook een moeilijke. Het klinkt makkelijk, maar in de winkel is het wel des te confronterender. Ik deed vanmiddag boodschappen, en groenten en fruit zonder extra verpakking is een makkie dankzij herbruikbare zakjes. Maar inderdaad: pasta en zo, dat is iets anders… Rijst koop ik altijd in grote verpakking, en al lang niet meer in builtjes. Vandaag kocht ik ook verse kruiden (wegens nog altijd geen vaste kruidenplantjes in de nog aan te leggen tuin), en dat is ook wel weer veel plastic… En alles van drankjes of yofu, dat is ook allemaal wegwerp… Maar we doen ons best, zo goed mogelijk!

  1. Ha ja, builtjesrijst, ik was vergeten dat dat bestond! 🙂
   Ik heb me voorgenomen om de komende weken onze voorraad eens leeg te eten en voorlopig niet meer bij te bestellen bij Pit&Pit. En dan ga ik eens langs bij Ohne met mijn grote plastic Pit&Pit potten die ik quasi allemaal bijgehouden heb 🙂 Ik denk dat ik voorlopig nog wel zal bestellen bij Pit&Pit, want ik hergebruik die potten sowieso wel (nu ook handig voor in de diepvriezer!), maar als ik een paar keer per jaar naar Gent-Dampoort kan afzakken om een hele resem droogwaren in te slaan, zal het wel al wat schelen hé 🙂

 13. Vraagje van een beginneling: welk vegetarisch broodbeleg kunnen jullie aanraden? Eet wel graag eens kaas, maar niet elke dag. En ik maak wel zelf confituur maar dat is natuurlijk wel heel zoet. Alvast bedankt voor de tips voor minder verpakkingen! Kunnen we echt wel gebruiken! Op seizoensgroenten scoren we wel heel goed, toch goed begin dus.

  1. Als je het zelf wil maken, vind je hier misschien wel wat inspiratie, Cindy: een blogpost van 4 jaar geleden met mijn top 5 van vegetarisch broodbeleg. Ik heb daar ook gelinkt naar het Veggie Lunchbox boekje van EVA, ook een toppertje. Mijn grootste favoriet is zeesalade, recept vind je hier. Salade op basis van tempeh en paprika (op basis van dit recept, maar ik doe altijd wel iets licht anders) is dan weer een receptje dat ik vaak in de zomer maak (want nu eet ik geen paprika’s 🙂 )

   Als het gekocht moet zijn: bij Colruyt/Okay vind ik de veggie curry- en vleessalades wel eens lekker (niet erg gezond, maar dat is ‘gewoon’ broodbeleg ook vaak niet 😉 ). Bij Bioplanet hebben ze ook lekkere broodspreads, of die van Abinda (biowinkel) zijn ook erg lekker (de kruidige paté is mijn favoriet). Komkommersalade en lentesalade vind je bij de meeste supermarkten, of natuurlijk de spreads die in de veggie koeling staan, maar de meeste daarvan vind ik persoonlijk niet echt wauw. Maar wat ik lekker vind, vindt iemand anders niet per se lekker natuurlijk, dus probeer het vooral uit 🙂

   1. Super, dankjewel! De wortel spread zie ik al helemaal zitten (en dat klinkt inderdaad beter dan smeersel ?), we gaan de volgende weken zeker uitproberen!

    1. Smakelijk alvast! Ik wil ‘m zelf ook eigenlijk al lang nog eens maken, dus misschien doe ik dat heel binnenkort nog wel eens 🙂 (dus: merci om ernaar te vragen en er mij zo aan te herinneren 🙂 )

 14. Mijn man & ik eten véél vegan & we voelen ons daardoor véél beter & hebben méér energie. Ik zou helemaal vegan kunnen gaan maar mijn man total niet. Op mijn blog vind je ook méér dan 441 recepten! 🙂

Reageer