Suikervrijheid: de lekkerste choco

Better than Nutella“, noemt Chocolate Covered Katie deze choco. Ik vind Nutella eigenlijk helemaal niet lekker (vroeger wel trouwens, maar vanaf een bepaald moment dus absoluut niet meer), dus voor mij zijn alle choco’s beter dan Nutella. Nah!

Maar wat deze choco van een objectiever perspectief ‘beter’ maakt dan Nutella, is 1) de afwezigheid van geraffineerde suiker, 2) de afwezigheid van melk, 3) het lage vetgehalte (en je bepaalt zelf welke olie je gebruikt) en 4) de afwezigheid van kunstmatige smaakstoffen.

choco-zonder-suiker-recept-hazelnotenchoco-hazelnoten

Het recept, vertaald en becommentarieerd door mezelve:
(voor de schone foto’s moet je bij Katie zelf zijn – maar pas op: kwijlgevaar!)

Nodig

 • 250 g rauwe hazelnoten
 • 1 1/2 el puur vanille-extract (geen vanille-essence, da’s chemische troep)
 • 1/4 cup cacaopoeder (geen ‘chocomelkpoeder’ dus, maar 100% cacaopoeder)
 • 1/4 tl + 1/8 tl zout
 • optioneel: 2-3 tl ontgeurde zonnebloemolie (of olie naar keuze)
 • 1/2 cup (120 ml) melk naar keuze (ongezoete sojamelk of rijstemelk in mijn geval)
 • 1/4 cup (60 ml) stroop naar keuze (of suiker voor de suikerverslaafden) OF als je geen stroop eet, kan je dit vervangen door extra stevia + iets vloeibaars (kokosmelk lijkt me lekker…)

Hoe?

 1. Rooster de hazelnoten 10-14 minuten op 215°C.
 2. Wrijf ze daarna in een keukenhanddoek om de meeste velletjes eraf te krijgen.
 3. Mix de noten tot ze ‘boterig’ zijn.
 4. Voeg de andere ingrediënten toe.
 5. Mix tot de pasta zo smeuïg als gewenst is.

Belachelijk gemakkelijk, niet waar?

Voor een SNELLE VARIANT sla je het roosteren van de hazelnoten over. De choco wordt dan niet zo smeuïg en de smaak is ietwat anders, maar soms moet je een keuze maken: snel klaar en lekker OF een (half) uurtje Arbeit en overheerlijk. Je kan trouwens ook amandelmeel of cashewnoten gebruiken. Of zowaar een mix van noten voor wie helemaal zotjes wil doen.

P1070746b
Ik bewaar deze choco trouwens in de koelkast.

Oh ja, er is nog altijd dit heerlijke chocorecept, met als enige (noodzakelijke) ingrediënten kokosmelk en chocolade. Maar dan moet je dus aan suikervrije chocolade zien te geraken. Aangezien de zwarte biochocolade die ik vroeger kocht eigenlijk nog 44% suiker bevatte, is deze Better than Nutella-choco een goed alternatief voor mij. Intussen heb ik wel cacaomassa in huis, dus kan ik zelf wel al verder experimenteren met het kokoschoco-recept… Maar al wie hazelnotenchoco zonder suiker zocht: ge moest al in de keuken staan!

Volgend bericht
Vorig bericht

16 reacties op “Suikervrijheid: de lekkerste choco

 1. zojuist gemaakt…. heerlijk, bedankt vh recept! Hoelang kun je dit bewaren in de koelkast? Notenmelk is altijd maar 3 dagen houdbaar toch….
  Groet BELLA

  1. Mijn laatste portie dateert van 26 januari en vandaag staat er nog een klein restje dat er nog altijd oké uit ziet 🙂 Ik heb hem nog niet moeten weggooien, maar ik ben dan ook een chocomonster 😉

   1. huh, ik dacht zelf ook al dat ik je dat al laten weten had. Maar ik zie het hier (op mijn scherm toch) nergens staan. Maakt niet uit, als we maar njammie choco eten 🙂 En inderdaad, ook superlekker met amandelnoten!

 2. ja, nu zie ik het 🙂 ‘Overheerlijk’ klinkt wel heel aanlokkelijk! En ik rooster eigenlijk vaak noten voor mijn granola, dan ga ik meteen van de gelegenheid gebruik maken om jouw recept eens uit te proberen. Thx!

Reageer