Ceci n’est plus een toetsenbord

Ooit lanceerde ik een oproep: “kapotte toetsenborden gezocht!” Ik wilde een paar oorbelletjes en magneetjes van de toetsen maken. Enkele dagen later had ik zeven kapotte toetsenborden op zolder liggen. Dat wil zeggen: ongeveer 700 toetsen, goed voor bijvoorbeeld 250 paar oorbellen en 200 magneten. Begrijpelijk dat ik zocht naar een iets groter project, toch? En toen herinnerde ik mij een lelijk plastieken doosje, waarrond ik al eens een stoffen jasje had genaaid. Tijd voor een specialer jasje, dacht ik zo.

upcycling-toetsenbord-stylobakje-boven

Nodig

 • kapot toetsenbord
 • onscherp mes
 • (knutsel)kniptang of een Dremel
 • lijm (liefst zonder oplosmiddelen natuurlijk)
 • bestaande vorm: conserveblik, notitieblaadjesdoosje, …
 • of maak zelf een doosje met: diskettes, cd-doosjes, stevig karton, …

upcycling-toetsenbord-leeg-bakje
Zo doe je dat! 

 1. Ontmantel je toetsenbord met een onscherp mes.
 2. Was je handen. Toetsenborden kunnen nogal vieze dingen zijn. Draai de toetsen eventueel eens mee in de wasmachine – in een stropzakje uiteraard, tenzij je graag vist.
 3. Knip de ‘voetjes’ van de toetsen weg met een (knutsel)kniptang of verwijder ze met behulp van je Dremel.
 4. Maak een doosje of maak het je gemakkelijk en zet een bestaande vorm voor je neus.
 5. Beplak met de toetsen.

upcycling-toetsenbord

Het resultaat

upcycling-toetsenbord-stylobakje

upcycling-stylobakje-toetsenbord

 

Extraatjes: oorbellen en/of magneten

Terwijl je toch ‘voetjes’ aan het knippen bent, knip er direct een paar extra, voor de oorbellen en/of magneten (of duimspijkers) waarvan eerder sprake. Koop een paar oorbelhaakjes en/of kleine magneetjes en de helft van het werk is al gedaan.

upcycling-toetsenbord-schematisch-oorbelupcycling-toetsenbord-schematisch-magneetupcycling-toetsenbord-oorbellen-zelf-maken
Als de prentjes niet zouden volstaan:

 • voor de oorbellen: hou een duimspijker enkele seconden boven een vlam, prik een gaatje in de toets, steek een kettelstift door het gaatje, plooi met een tangetje en hang aan je oorhaakje.
 • voor de magneet: zorg dat de achterkant van de toets zo vlak mogelijk is, druppel een beetje lijm op de niet-magnetische kant van de magneet, druk aan op de toets.

upcycling-toetsenbord-oorbellen kopie upcycling-toetsenbord-magneten

(deze handleiding verscheen ook in Visita Magazine – allen daarheen voor een mooiere layout ervan + voor enkele boeiende artikeltjes)

Volgend bericht
Vorig bericht

12 reacties op “Ceci n’est plus een toetsenbord

Reageer