Cadeaus voor groene mensen

De eindejaarsfeesten komen er alweer aan, zeg! Het is een periode waarbij ik altijd wat dubbele gevoelens heb. Ik geniet ervan, van het samenzijn met vrienden en familie, het lekkere eten en zelfs van de decoratie. Maar ik vind het ook zo jammer dat sommige mensen zichzelf met stress opzadelen. Want het kerstfeest moet perfect in orde zijn, en iedereen moet een fijne dag/avond hebben en oh wee als er iets kleins mis zou gaan.

En dan zijn er nog de cadeaus! Hoe vullen andere familie en vriendenkringen dat aspect eigenlijk tegenwoordig in? Verlanglijstjes? Secret santa? Niets geven omdat iedereen al alles heeft? Ikzelf koop bijvoorbeeld zelden meteen iets wat ik ‘nodig’ heb en zet het dan op een verlanglijstje, waardoor ik meestal gemakkelijk kan bedenken waarmee men mij kan plezieren. Handig!

Mocht iemand een cadeautje willen/moeten geven aan een groen meisje: ik deel graag nog eens enkele tips voor groene cadeaus. Zomaar, omdat ik daar goesting in heb. (Aan meelezende familieleden even voor alle duidelijkheid: dit zijn GEEN dingen die op mijn verlanglijstje staan!)

Allerlei groene cadeaus

groene-cadeaus

herbruikbare rietjes – wasbare wattenschijfjes – plantjes – kruidenthee (bijvoorbeeld van bij Pit&Pit) – een trui of T-shirt van bij Geitenwollenshirts – een Zolea geurkaars – mijn boek Art d’Eco (eventueel gesigneerd als je ‘t bij mij bestelt! – maar snel zijn want ik heb nog maar een paar exemplaren) – de lente detox thee van Beauty Garden is ook een topthee – schoon kindergerief van bij wassen op 30° – zero waste verzorgingsproducten van Pachamamaï (vooral de shampoo kan ik aanraden!) – nog een plantje

Of vraag gewoon aan het groene meisje in kwestie wat er op haar verlanglijstje staat. 🙂

Graag een kookboek? Dan raad ik met plezier een van deze vegan kookboeken aan. Ook wel bekend als mijn huidige top drie: Oh She Glows Every Day, a.k.a. het tweede Oh She Glows Cookbook, Isa Does it (al van 2013 maar nog maar sinds kort in mijn boekenrek), Vegan Love Story en – oeps – als enige Nederlandstalige Julie natuurlijk. (Reviews over deze kookboeken komen eraan, ooit!)

Of doe eens iets niet materieels cadeau

 • een ervaring
 • een uitstapje
 • een workshop
 • een abonnement op Netflix / Spotify / …
 • een tegoedbon voor een etentje, liefst vegetarisch of vegan natuurlijk! Check Happy Cow!
 • een schenking aan het goede doel (of een cadeau van Oxfam Pakt Uit)

 

Hoe gaat het bij jullie, wel of geen cadeautjes voor kerst en nieuwjaar? En indien wel, hoe pakken jullie dat aan?
Volgend bericht
Vorig bericht

9 reacties op “Cadeaus voor groene mensen

 1. Oh, is het nieuwe kookboek van Oh She Glows ook echt zo de moeite?
  Hier moet ik nog zo goed als alles shoppen qua cadeaus. Weinig inspiratie, en geen idee of ik nog tijdig alles in huis krijg (ben nog altijd ziekjes…). Voor mij mag dat gerust wat eenvoudiger, de feestdagen 🙂

 2. Ik heb altijd een verlanglijstje, dus voor mij kopen is handig. Bij mijn schoonfamilie weten ze nooit goed wat ze willen en ik vind het dan heel lastig om zomaar iets te kopen… Dan weet je zo al dat het in een donker hoekje gaat verdwijnen. Bij mijn ouders doen we altijd een rondje handmade cadeautjes. Ik maak dan meestal zeepjes of kaarsjes of badbruisballen. Da’s wel altijd fijn! En secret Santa inderdaad 🙂

 3. Dit jaar hebben we de cadeaustress geminimaliseerd. Wij kochten altijd cadeaus voor iedereen (=veel tijd en geld kwijt), maar de zus en ik deden dit jaar het voorstel om verlanglijstjes te maken en elk twee namen te trekken. Het trekken van de briefjes gebeurde al in november, goed op tijd dus. Intussen heb ik alle cadeaus al in huis (althans, aan mijn kant van de familie), dat voelt zo relaxed 🙂

 4. Wij trekken namen en daarna probeer ik zo vaak mogelijk met tips te strooien ☺️. Ik ben ook van de soort die het hele jaar alles wat ik wel leuk vind onthou voor de feesten en mijn verjaardag.

 5. leuk lijstje, dankjewel! hier ook naampjes trekken en lijstjes doorgeven, maar eigenlijk vind ik soms wel dat het teveel kadootjes worden… en besteden we er toch altijd veel meer geld aan dan ik op voorhand denk… 🙂 maar gelukkig is het meestal toch plezant om zowel te geven als te krijgen 🙂

 6. Wij gaan met z’n allen naar de kerk en eten samen, maar zonder cadeaus. Vroeger kregen we die met Sinterklaas, niet met kerst, maar nooit overdreven veel. Het ging meer om de lol met zingen en surprises en maffe gedichten.

 7. Superleuk! Wij doen sinds vorig jaar met mijn kant van de familie secret santa omdat we af wilden van cadeautjes voor iedereen, en dat is héél goed meegevallen, zeker omdat we ook met verlanglijstjes werken en je dus theoretisch gezien iets krijgt dat je echt wilt.

  Bij de schoonfamilie is het niet echt de gewoonte dat er cadeaus worden gegeven dus dat is ook gemakkelijk 😉

  Zelf probeer ik zoveel mogelijk ‘ervaringen’ of consumeerbare dingen cadeau te doen zoals iets lekkers, of iets van verzorgingsproducten of zo, maar jouw ideetjes vind ik ook allemaal super!

 8. Leuke selectie! En zo tof om Vegan love story hier tussen te zien staan 🙂
  Wij werken met verlanglijstjes (aan mijn kant; bij Johan worden er maar halvelings cadeautjes gegeven); ik hou net zoals jij tijdens het jaar dingen bij die ik leuk vind, zodat ik altijd een lijstje bij de hand heb. Wreed gemakkelijk!
  En zo grappig om Happy cow hier als tip te zien! Ik kende dat tot voor kort nog niet, maar zocht in Bologna na een paar vleesdagen op internet naar veggie restaurants en kwam er zo op terecht. Zooo handig!

Reageer