Broodbolletjes zonder gist

Als er geen brood is en ik wil brood, maar ik heb geen tijd om een brood te bakken en ik wil ook niet naar de bakker en ook de ontbijtgranen zijn op en altijd brownie maken en eten is nu ook niet zo gezond, en oké, eigenlijk heb ik gewoon zin in overheerlijke zelfgemaakte ‘broodbolletjes’, wel ja, dan maak ik dat. Het gaat snel, het is niet moeilijk, je hebt de ingrediënten meestal wel gewoon staan (als je een beetje zelf bakt tenminste), en je kan ze op smaak brengen naar eigen zin.

Genoeg geblabla, over naar de kunst van het bakken van broodbolletjes zonder gist. Naar het licht aangepaste en aldus geoptimaliseerde recept van mijn schoonmoeder.

Nodig

 • 500 g bloem/meel naar keuze (ik neem meestal een mengeling van wit en spelt/boekweit/…)
 • 1 tl natriumbicarbonaat (mijn maatlepeltjes komen van Dille&Kamille)
 • 1 tl bakpoeder
 • 1 tl zout
 • sap van 1 citroen (of 2 à 3 el) of 2 à 3 el appelazijn
 • lauw water
 • 4 el kokosolie (optioneel: als je deeg niet luchtig genoeg lijkt)
 • vulling

Hoe maak ik het?

 1. Verwarm de oven voor op 180 à 200°C.
 2. Zeef de droge ingrediënten, voor extra luchtigheid, en maak een putje in het midden, waarin je de natte ingrediënten giet. Voeg eerst al wat lauw water toe en later pas het citroensap/de appelazijn om te voorkomen dat het zuur al begint te reageren met het natriumbicarbonaat.
 3. Vul met (op voorhand geweekte) rozijnen, zonnebloempitten, sesamzaadjes…
 4. Rol bolletjes en smeer de bovenkant in met olijf- of kokosolie of verstuif met water.
 5. Bak zo’n 20 minuten, tot de bovenkant goudbruin is.

Als je ze niet luchtig genoeg vindt, kan je bij een volgende poging wat kokosolie door de bloem prakken vooraleer je de overige ingrediënten toevoegt en kneedt.

Et voilà, snelle broodbolletjes. Of ge kunt het ook pistolekes noemen, alhoewel ze wel wat zwaarder (en veel lekkerder, maar dat is subjectief) zijn dan de conventionele… Experimenteer! En vooral, bon appétit!

brood-bolletjes-zonder-gist

Volgend bericht
Vorig bericht

23 reacties op “Broodbolletjes zonder gist

 1. AMAI dat ziet er lekker uit!! Zelfgemaakt brood is inderdaad heerlijk. Ik ben nu wel bakkerig, maar niet zo broodbakkerig tot hiertoe. Maar met dit recept komt daar misschien verandering in. Ooit. Na mijn thesis. Na de vakantie. 🙂 En die crumble van je vorig bericht ziet er anders ook onweerstaanbaar uit!

 2. Awel, 't waren er wel zware. Er stond ook niet in het recept hoeveel lauw water je moest bijvoegen?

  Volgende keer ga ik er wat meer tijd voor nemen om na te denken over het recept en het misschien wat aanpassen naar mijn goesting. 😉

  Maar 't is het idee dat telt, he en ik probeer ze zeker nog een keer uit. 🙂

 3. Ja, zwaar zijn ze inderdaad (maar wel al minder dan de originele). Maar dat heb ik graag, dat smaakt authentieker, vind ik. Zuurdesembrood, brood hoe het traditioneel gemaakt werd, is ook zwaarder, en ik heb dat wel graag. Dan ben je ook sneller gevuld 🙂

  Lauw water moet je toevoegen tot je deeg niet meer droog is, tot het een goed kneedbare bol is. Als het te veel kleeft, weer bloem toevoegen. Een hoeveelheid kan ik er niet opplakken, want dat hangt af van welke bloem je gebruikt. Witte bloem heeft minder water nodig…

  Misschien nog een tip voor de eventueel volgende keer: maak je bolletjes niet te hoog, beter wat plattere schijven… En misschien wat meer citroen (en eventueel natriumbicarbonaat)? Natriumbicarbonaat doet beter rijzen in combinatie met een zuur, dus misschien meer zuur gebruiken…
  Oh, en met gist gaat het boeltje natuurlijk beter rijzen, maar gist is ook niet zooooo gezond.

  Nu ja, ik vind ze heerlijk. Maar over smaken valt niet te twisten 🙂

 4. Ah, nog iets, 4 el boter is ook mogelijk.
  Mijn broodbolletjes van gisteren waren met 1 el boter en 3 el olie, en ik heb het wat vochtiger gehouden (dus niet kneden, gewoon met een lepel mengen, ze waren dus wel nog plakkerig). En ze waren nog luchtiger. Of het nu aan de boter, aan de vochtigheid of aan beide lag, weet ik niet, maar allez, wat ik al zei, experimenteren maar! 🙂

 5. Kelly, ik zag gisteren je broodjesrecept en heb het vandaag uit geprobeerd. Zelf gebruikte ik altijd bakpoeder en wijnsteenpoeder, maar de combinatie van citroensap met baking soda werkt veel beter. Voor het eerst waren mijn broodjes echt gerezen en daardoor ook wat luchtiger. Ben erg blij met deze ontdekking!

 6. Francis, bedankt om dit goede nieuws te laten weten! 't Is altijd leuk om te merken dat anderen iets hebben aan wat ik hier schrijf 🙂 Ik zou zeggen: smakelijk en nog veel broodbakplezier!

 7. Gemaakt en ze zijn echt super lekker! Heb ze met een mix van volkoren tarwe en speltmeel gemaakt. Nadat ik de bolletjes heb gemaakt even nat maken en door sesamzaad rollen, echt lekker! Volgende keer maar eens zonnebloempitten erdoor doen 🙂

 8. Hallo Kelly,

  Ik zocht brood zonder suiker en gist en dacht misschien vind ik wel een receptje op internet. Het beste en snelste recept vond ik bij jou op je blog. Hartelijk dank ze staan nu in de oven =) Ik ben benieuwd. Ik heb er havervlokken en lijnzaad door gedaan. Ik baal alleen een beetje dat ik gewone zout heb gebruikt terwijl ik beter bicarbonaat kon gebruiken en dat had ik ook nog in me handen!!! Nou ja voor de volgende keer dan maar weer. Ik heb je recept ook gepint op pinterest.

  Liefs Xanne

 9. Hoi Kelly,

  Ik heb ze nu al voor de 2e keer gemaakt nu met rozijnen en hazelnoten, echt super lekker, alleen heb ik nog steeds het probleem dat ze niet echt willen reizen. Het viel me op dat op mijn potje wijsteenbakpoeder stond dat je een eetlepel op 250g meel moest nemen, ik neem maar een halve theelepel zoals het recept aangeeft. Ik ben niet zo gek op teveel bakpoeder of gist vandaar dat ik nog niet meer heb willen toevoegen.

  1. Hmm, heb je de tips die ik hierboven in de commentaren vernoem al geprobeerd? Een paar eetlepels boter erdoor mengen? Sowieso denk ik dat het niet slecht is om wat meer bakpoeder toe te voegen, zeker als je rozijnen en hazelnoten toevoegt. (alhoewel een eetlepel per 250 g mij dan ook weer te veel lijkt…)

  2. wijnsteenbakpoeder en bicarbonaat zijn ook niet hetzelfde. Bij het wijnsteenbakpoeder zit al een zuur toegevoegd (namelijk wijnsteenzuur, vandaar de naam). Bij bicarbonaat moet je zelf nog een zuur toevoegen, maar daardoor heb je wel minder van het poeder nodig.

  1. Hm, eventjes geleden dat ik ze gemaakt heb, maar ik schat toch gemakkelijk een stuk of 10. Meer kan ook, maar dan moeten ze natuurlijk ook niet zo lang in de oven. Succes en hopelijk smakelijk!

 10. HI, misschien is dit recept niet voor mensen met weinig ervaring maar ik vond het helaas een er slecht recept. Er stond niet bij hoeveel water je moest toevoegen of hoelang je moest kneden. Of überhaupt hoe het eruit moet zien voordat het de oven in gaat. Erg jammer en vervelend dit.

  1. Sorry, Maud! Ik ben geen professionele bakker ofzo, ik doe ook maar wat – meestal met succes. Mijn excuses dat het bij jou zo slecht is uitgedraaid 🙁 Het is inderdaad al wel eerder een recept voor mensen die wat weten waarmee ze bezig zijn, dat had ik er misschien moeten bij vermelden.

  1. Hi! Sorry, je vraag was bij de spam terechtgekomen. Lang geleden dat ik deze gemaakt hebt, maar ik deed de hoeveelheid water altijd op het gevoel eigenlijk, dus ik kan het niet zo direct zeggen. Beetje bij beetje toevoegen does the trick normaal gezien wel 🙂

 11. Ik heb ze ondertussen al 2x gemaakt met verschillende variaties.. Ik ben zoo blij met het receptje! Ik weet sinds kort dat ik niet tegen gist kan, en dit is ideaal als je eens snel een broodje nodig hebt. Thx!

Reageer