Anti-plastic-zakskes-front

Enkele weken geleden ging ik voor de eerste keer naar de bakker met een herbruikbaar broodzakje. Ik had een beetje gevreesd dat ze dat een beetje lastig zou vinden, zo’n zakje, maar neen, ze vond het zo tof dat ze mij meteen de winkel waar ik het gekocht had, deed opschrijven (Kudzu was dat, voor de geïnteresseerden). Zo’n enthousiasme had ik nu eens niet verwacht!

Waarom zo’n zakje?

Veel mensen denken dat papier als verpakking ‘geen kwaad’ kan, in tegenstelling tot plastic zakjes.  Plastic zakjes zijn immers gemaakt van aardolie (= niet hernieuwbaar), meestal zo belachelijk zwak dat ze na eenmalig gebruik weggesmeten worden, niet biologisch afbreekbaar en daardoor enorm vervuilend voor voornamelijk de zee en al haar bewoners (al gehoord van de plastic soup?).

Maar papier, dat is ook niet de beste oplossing voor het plastic probleem. Ik citeer: “Je zou misschien zeggen dat papier de oplossing is, maar het maken van een papieren tas kost vier keer zo veel energie als het maken van een plastic tas.” (uit Groen is het nieuwe zwart van Tamsin Blanchard) Bovendien moeten er bomen voor gekapt worden, die eventueel (!) herplant worden …

Hoewel papier dus biologisch afbreekbaar en recycleerbaar is, toont de bigger picture voldoende negatieve aspecten van papieren wegwerpverpakkingen. En sowieso: wegwerpobjecten moeten vermeden worden, herbruikbare stoffen zakskes zijn de toekomst! 🙂

large_4d6e2ce5945d9_take4bread-model

 

Vraag&Antwoord

V: Ja maar, lukt dat wel om daar gesneden brood in te steken?

A: Uiteraard! Leg het gesneden brood op de houder voor het gesneden brood van uw snijmachine (hoe heet dat onderdeel eigenlijk precies?), houd het zakje goed open door uw handen wijd open te spreiden en schuif het zakje rond het brood. Als dat niet lukt, vergemakkelijkt een rekkertje rond het brood dit proces wel.

V: Ja maar, blijft uw brood daarin wel vers?

A: Eerlijk? Wij hebben dat hier nog niet echt uitgetest. ‘t Is te zeggen: we kopen maximum twee broden tegelijkertijd en die zijn meestal wel snel op, tijd om slecht/hard/… te worden hebben ze nauwelijks. Ik zou het dus niet weten of de houdbaarheid even lang is als bij papieren zakken… Ik denk het wel 🙂

Nog niet overtuigd? Nog een vraag? Laat het mij / ons gerust weten! 🙂

Trouwens, voor al wie nog meer herbruikbare verpakkingen zoekt, is er sinds kort reusable.be! En hier bij Veetje kan je daarover een schoon blogpostje lezen 😉

Volgend bericht
Vorig bericht

9 reacties op “Anti-plastic-zakskes-front

 1. Groot gelijk! Gelukkig bak ik mijn brood zelf en stop ik dat in een doos 😉 Maar bv al die plastieken rommelzakjes waar je groenten in moet steken in de winkel, wat een verspilling… Staat nu op mijn to-buy lijstje 😉

  ps: kudzu heeft je blogje ook gezien!

 2. Inderdaad, ongesneden droogt het uiteraard nog minder snel uit. Maar dan moet ge wel recht kunnen snijden, en dat moeten we nog oefenen, haha 😉

  Als ik zelf broodbolletjes of scones (= zonder gist) bak, steek ik ze ofwel in een grote glazen bokaal ofwel in mijn herbruikbaar zakje – en 't is tot nu toe nog nooit voorgevallen dat we broodbolletjes hebben moeten weggooien wegens te droog…

  Voor groentenzakjes ga ik trouwens zelf eens stropzakjes maken. We kopen onze groenten wel bij de bioboer, maar tomaten e.d. steken ze toch nog altijd graag in een papieren zakje… zelfs als ik zeg dat niets in zakjes moet 🙂

 3. Ze staan hier ook op mijn verlanglijst. Ik bak zelf m'n brood en gebruik daarvoor afgedankte papieren broodzakken van mijn tanten tot ze stuk zijn.
  Maar voor de gekochte pistoleetjes en zo, lijkt me dit heel goed!

 4. Ik heb de groentenzakjes, heel handig om naar de markt te gaan, ik bewaar er bvb ook de aardappelen in enz. Vind het bovendien veel hygienischer dan papieren of plastieken zakjes! Als ik die toch krijg (bvb als we zelf te weinig zakjes meehebben) bewaar ik ze wel na gebruik om eens iets mee te nemen naar het werk ofzo..

Reageer