Angst voor kraantjeswater, en mijn sojamelkprobleem

Kan iemand me vertellen van waar de angst voor ongefilterd kraantjeswater (‘t is te zeggen, niet nog eens met een Brita gefilterd water) komt?

Mijn drinkwater komt nu al enkele maanden uit de kraan en ik voel me nog steeds niet ziek hoor. Volgens de bronnen die ik heb geconsulteerd zou leidingwater zelfs meer gecontroleerd worden dan flessenwater, dat bovendien grotendeels in plastieken flessen terechtkomt, wat ook weer meerdere gevolgen met zich meebrengt (plastiek is niet gezond!)…

En het argument dat het ‘vies’ zou zijn, tja, de gustibus et coloribus non disputandum est…

Vroeger kwam het water dat ik dronk uit glazen retourflessen, waardoor de impact op het milieu al aanzienlijk verminderd wordt. Door omstandigheden ben ik echter bij mijn mama gaan wonen, die plastieken flessen water koopt, wat natuurlijk mijn voetafdruk nogal zou vergroot hebben. Daarom dus: sindsdien enkel nog kraantjeswater. Als ik op bezoek ben, krijg ik soms wel nog wat vreemde reacties als me gevraagd wordt wat ik wil drinken: “Plat water, het mag uit de kraan komen.” – “Wat? Uit de kraan? Allez!” [Daarbij komt dat je ook nog geld kan besparen door kraantjeswater te drinken…]

Welnu, ik drink natuurlijk niet uitsluitend water. Wel hoofdzakelijk, maar niet uitsluitend. Fruitsap en sojamelk zijn andere geliefde dranken. Nu, u ziet het probleem met sojamelk waarschijnlijk al: dat zit in brik, dat niet hergebruikt kan worden – ‘t is te zeggen, toch niet voor melk, wel om te knutselen! Daarvoor heb ik onlangs een e-mail naar Alpro gestuurd. Ze hebben zelfs geantwoord, in termen à la: “het is een gezonde en hygiënische verpakking”, “gemaakt van milieuvriendelijke materialen en grondstoffen” en die “aangeleverd wordt op grote rollen”, dus “minder transport, minder verkeers- en lawaaihinder, minder energieverbruik”… En ze zouden worden “gerecycleerd tot nuttige producten”, maar dat zie ik uiteraard niet. Ik zie enkel dat ik die lege doos plat duw en in de PMD-zak gooi, wat er na de ophaling met die zakken gebeurt, heb ik nog niet gezien.

Ik weet nog niet of ik de e-mail nog zal beantwoorden, want waarschijnlijk is er toch niet veel aan te doen. .. Of toch?

Ach ja, voorlopig drink ik zo weinig mogelijk sojamelk, én houd ik de verpakkingen bij, ik heb wel al knutsel/recycleer-ideetjes.

Ik heb enkele weken geleden al een portemonneetje gemaakt met mijn stiefzusje (en ze is er zo blij mee, alsook haar broertje en zusje, die ook eentje gemaakt hebben – als ze nu meegaan naar de winkel, moet het portemonneetje ook mee!), maar goed, dit was niet mijn eigen idee (zie hier). Het heeft me wel andere ideeën gegeven, die ooit wel eens zullen uitgevoerd worden. Nu wil ik kabaskes maken en uitdelen! 🙂 (en misschien eens naar de tweedehandswinkel gaan voor leuke stofjes)
alpro-portemonnee

Volgend bericht
Vorig bericht

6 reacties op “Angst voor kraantjeswater, en mijn sojamelkprobleem

 1. Das wel een superidee: knutselen met brik 🙂
  Wij hebben heel veel alprobrikken omdat de kindjes dat dagelijks drinken (het is hun bron van calcium want drinken geen koemelk, dus ik wil het ook niet afbouwen)

  En kraantjeswater: wij drinken ook niet anders. Familie vindt het ook raar, vooral als we dat aan bezoek voorzetten.
  Meestal doe ik het in een glazen fles en zet ik het zo koel ik de ijskast, en als ze niet weten dat er in die fles kraantjeswater zit, komt er ook geen commentaar. Echt verschil smaak je toch niet.
  Ik ben dus nog niet uit de kast gekomen, al ga ik er ook niet om liegen als ze het mij vragen 😉
  Niks mis mee, met water van de kraan! Dat plastic daarentegen…

 2. "Echt verschil smaak je toch niet."
  Dat doet me denken aan de reacties op mijn 'wortelpréparé': de proevers wisten wel dat het vegetarisch was, maar ze zeiden zelf dat, als je het niet zou weten dat het vegetarisch is, je het verschil niet eens zou smaken, want het is minstens even lekker!

  Ach ja, sommige mensen moeten een bepaalde drempel leren overschrijden en zelf leren denken, lijkt mij…

  Van zodra ik met de sojamelkbrikken iets gemaakt heb, zal ik er hier fotootjes van plaatsen 🙂

 3. "ongefilterd kraatnjeswater" is een foute term. Kraantjeswater wordt meer gefilterd dan flessenwater, dus het is gezonder. Al is het misschien aangeraden om de kraan af en toe te ontkalken enzo.

 4. Je kan jouw probleem heel makkelijk oplossen door hetzelfde te doen dan je met de notenmelk doet he;)
  Ik heb daarnet een pak sojabonen bij de biowinkel gehaald en heb al 120g te weken gelegd om morgen tot melk te verwerken… Schol!

  1. Inderdaad 😉 Ik heb zo'n jaar geleden eens een pakje sojabonen gekocht, maar nog steeds niet aangeroerd want eigenlijk drink ik tegenwoordig niet graag meer sojamelk 😉

Reageer