Allemaal rokjes, deel 4

“Waarom maak jij eigenlijk zo veel meisjesrokjes? Waarom niet in volwassen maten?”, vroeg H. op de laatste LETS-creaclubbijeenkomst. Wel, de grote oorzaak is dat ik voornamelijk kleine lapjes stof heb. Daarmee maak je geen grote rokken, tenzij het een patchworkrok mag worden. Rokjes, dus, ja.

Maar gelukkig had K. nog enkele kasten en zakken vol grote lappen stof. Een half uurtje later werden er tailles en heupen gemeten en modelletjes uit hét rokjesboek gekozen.

Een week later was proefrok 1 af. K. heeft namelijk hetzelfde ‘probleem’ als ik: ze past niet precies in een vakje (in mijn geval komt mijn taille bijvoorbeeld overeen met maat 34, mijn heupen met 38 = 2 maten verschil = probleem?!). Maar Mme Zsazsa schrijft voor om enkel op de taillemaat te letten (behalve voor een rechte rok), dus deed ik dat maar, in de hoop dat het dan aan de heupen zou passen. Mme Zsazsa had gelijk: het proefrokje paste.

allemaal-rokjes-proefrok

(ja, ik was te lui om hem eerst te strijken)allemaal-rokjes-proefrok-detail

Achteraf gezien heb ik eigenlijk wel vrij veel moeite gedaan voor een proefrokje (zie beleg en paspel, daarin kruipt uiteraard extra tijd), maar goed, laat ons zeggen dat het een goede oefening was.

allemaal-rokjes-proefrok-detail

Het definitieve rokje, een plooirok, is er eentje waarop ik zelf verliefd geworden ben.

allemaal-rokjes-plooirok

allemaal-rokjes-plooirok-nog-een-detail

allemaal-rokjes-plooirok-detail

En dit maatje 38 paste mij ook perfect, maar dan niet in de taille zoals bedoeld, maar wel op de heupen. Note to self: maak voor jezelf maat 38 als de rok tot op de heupen mag / moet zakken.

allemaal-rokjes-plooirok-outfit

Tussendoor maakte ik toch nog een kleine-meisjes-rokje. Aanvankelijk was het de bedoeling een klokrok te maken, maar aangezien het een maatje 8 jaar is, vond ik het eigenlijk nogal nutteloos om een dure blinde rits te gebruiken. Daarom werd het uiteindelijk maar weer gewoon een (klok)rokje met tricotband.

allemaal-rokjes-klokrok-met-tricotband

allemaal-rokjes-klokrok-met-tricotband-detail

Patronen rokjes

Allemaal rokjes van Mme Zsazsa

Materialen van het laatste
  • boord: oud t-shirt
  • bolletjesstof: een restje van K.
  • blauwe stof: restje van een der grote restjeszakken
  • paspel: zelf gemaakt met niet perfect want vrij dik koord + gekochte biais
Volgend bericht
Vorig bericht

17 reacties op “Allemaal rokjes, deel 4

  1. Dat ziet er allemaal superleuk uit. Ben ik blij dat een handige vriendin van mij die zelf niet graag rokjes draagt net 'allemaal rokjes' heeft gekocht en zich heeft laten ontvallen dat de rokjes wel eens voor mij zouden kunnen zijn.

Reageer