Allemaal rokjes, deel 2

Vandaag was de A-lijn met paspel (en voering) aan de beurt, in maatje 8 jaar. Voor de rest van de week tekende ik ook al patronen voor andere rokjes over en er werden zelfs al stoffen klaargelegd… (in de hoop dat ik ergens in de loop van de week nog tijd zal hebben om te naaien 😉 ) Hoera voor vrije dagen!
Bon, terug naar het rokje van vandaag. Wat heb ik vandaag geleerd? (aka: notes to self…)

1. Bij het vorige A-lijn rokje met voering had ik het beleg en het rokgedeelte apart geknipt zoals voorgeschreven, maar was vergeten het beleg van tussenvoering te voorzien en vond het dus nogal nutteloos dat die twee delen van elkaar geknipt moesten worden. Ik had al lopen nadenken wat in godsnaam het nut was om die twee delen los te knippen en dan gewoon weer aan elkaar te naaien. Vandaag ging ik iets trager te werk, las de handleiding aandachtig en ontdekte het nut/doel van het apart knippen: versteviging van het beleg. Bij gebrek aan geschikte tussenvoering verstevigde ik het beleg gewoon door het samen te overlocken met een stuk stevige doch lelijke stof.
Trouwens, een vraag aan de collega-naaisters: welke tussenvoering/vlieseline gebruiken jullie om beleg te verstevigen?

rokje-lady-vagebond-voorkant

2. Smalle biais is handig om paspelband van te maken. Ik heb heel wat smalle biais, maar gebruik die zelden om randen af te werken omdat dat moeilijker om te verwerken is. Ik gebruik liever bredere… Maar voor paspelband is de smalle wel zeer bruikbaar.

Nu, één ieniemienie probleempje: het koord dat ik gebruik is zéér ruw, oneffen. Met de katoenen, bredere biais valt dat niet zo op, maar de dunne (én plastic) biais laat de oneffenheden wel meer ‘doorschijnen’. Daardoor het spiraaleffect. Op zich vind ik het niet storend, maar misschien moet ik toch maar eens op zoek naar ‘glad’ koord om paspelband te maken. Bij Veritas? Of een webwinkel?

rokje-lady-vagebond-1

3. Na rolzoompjes zijn tweelingnaald-zomen mijn favoriete afwerking 🙂

rokje-lady-vagebond-detail

4. De paspel werk ik de volgende keer anders af. Misschien overbodig als je ‘echt’ paspelkoord gebruikt, maar mijn opvulkoord was vrij dik en niet echt soepel, met als gevolg dat de rits moeilijk open ging: het koord zit aan de uiteinden immers dubbel geplooid, waardoor de bijna blinde rits geklemd zat. Ik probeerde wat koord langs de binnenkant weg te knippen, maar na een paar keer de rits open en dicht te doen, kwam het koord langs de buitenkant ook los… Daarom dus de kleine herstelling… Dus: volgende keer ‘echt’ paspelkoord (in de hoop dat dat soepeler is en/of plat genaaid kan worden) OF aan de uiteinden afwerken zoals bij de Amsterdamtas (zoals op deze foto).

rokje-lady-vagebond-paspel

Al bij al vind ik het zelf wel een geslaagd rokje. Alhoewel ik twijfel of een 8-jarige dit nog wil dragen. Ik bedoel: Lady en de Vagebond, kennen de kinderen van vandaag dat nog?

Materiaal: Lady en de Vagebond-stof = gordijn gekregen van een letser, biais voor paspel = tweedehands, rits = van bij Sew Natural, geel platstuk = tweedehands (ex-gordijn?), niet zichtbare voering = tweedehands tafellakentje, ‘tussenvoering’ = lelijk Ikea-stofje. 

Volgend bericht
Vorig bericht

13 reacties op “Allemaal rokjes, deel 2

 1. ik weet ook nooit zo goed welke vlieseline ik moet gebruiken, dus neem ik gewoon de stof in kwestie mee en vraag ik het in de Veritas of de stoffenwinkel

 2. zeer geslaagd!
  ik doe geen vlieseline tussen de stof en het beleg en ik mis dat precies niet
  Ik gebruikte om zelf paspel te maken koord dat ik eens kocht in een hobbywinkel om te macramé-en . Ik heb dat wel eerst gewassen om voor te krimpen vooraleer ik er paspel van maakte : gewoon een stukje afgeknipt en mee in de was gezwierd…

 3. Voor de paspel gebruik ik macramékoord, dikke ( soms ook dune afhankelijk voor wat het dient), verkrijgbaar in de banier of andere hobbywinkels en handig om in huis te hebben ( kan je ook gebruiken in knikkerzakjes of andere stropzakjes). De vlieseline vraag ik in de stoffenwinkel.
  Leuk hoe je dingen een tweede leven geeft!

 4. Mooi rokje! Ik hou persoonlijk wel van het stofke, al ben ik er misschien te oud voor 😀 Ik wil ook zoooo graag dat boek! Ik hoop stiekem dat ik het later deze maand voor mijn verjaardag zal krijgen.

 5. Ik gebruik ook H250, en in Asse op de markt is er een kraam waar ze paspelband verkopen voor 0,60 euro per meter, ze hebben wel niet alle kleuren…..maar voor die prijs kan je het zelf niet maken denk ik…(behalve als je alle benodigdheden in huis hebt)

 6. ik dacht ook aan koord van bij den banier. en ik heb lady en de vagebond eigenlijk ook nooit echt gekend (niet echt met disney opgegroeid), maar ik vind het tóch ook een keileuk rokske!

 7. mijn kindjes zijn gek van lady en de vagebond, maar goed hier is Disney een constante dus misschien ligt het eerder aan het feit of de ouders het kennen of niet hihi.
  Mijn dochter zou alvast in dat rokje gaan slapen zijn, zeker weten

 8. Even een vraagje wil ook zo een a lijn rokje maken met beleg en paspelband tussen en elastiek in de taille. Wat moet ik juist overnemen van het patroon? Het volledige patroon met beleg aan + 1 cm naadwaarde en dan nog eens het beleg apart met 1 cm naadwaarde?
  En dan nog eens apart de tailleband maken?
  Is de 1 ste maal dat ik zo iets probeer 😉
  mvg marleen

Reageer