Allemaal rokjes, deel 1: A-lijn rokjes

Ik heb ze al allemaal gemaakt, de rokjes uit Allemaal rokjes van Mme Zsazsa.

In mijn hoofd toch.

Nu wil ik ze allemaal in het echt maken, alle 25 modelletjes/variaties. Een blinde ritsvoet had ik nog niet tot vrijdag, dus was ik begin deze week braafjes begonnen met het gemakkelijkste, eerste rokje, een A-lijn met elastiek.

allemaal-rokjes-a-lijn

Mijn stomheid is de reden waarom het twee rokjes geworden zijn. Bij het knippen van het eerste rokje (in de blauwe stof), in maatje 14 jaar, twijfelde ik namelijk al of ik het beleg eraan moest laten. Ik redeneerde: ofwel beleg ofwel tailleband. Het beleg werd er dus afgeknipt, aangezien er al een tailleband was, en alles ging goed, tot ik merkte dat de tailleband veel te klein/kort was. Het belegdeel mocht dus toch niet weg… Het was te laat om er een belegdeel aan te naaien, dus hergebruikte ik de blauwe stof voor een maatje 6 jaar.

Voor het tweede rokje greep ik naar het dichtstbij liggende stuk stof (toevallig een ex-tafellaken), tekende en knipte het belegdeel er nu wél bij en voilà, eventjes later waren de twee eerste Zsazsa-rokjes klaar. Elastiek heb ik nog niet toegevoegd, maar dat komt nog wel, uiteraard.

a-lijn-rolzoompjes

 ♥ rolzoompjes

a-lijn-retro-test

De derde rok is een A-lijn met beleg en voering. En een blinde rits! Die misschien niet helemaal blind is, maar die ik eigenlijk voor niets zo lang gevreesd heb. Al meer dan vier jaar naai ik. Bijna schandalig dat ik het gebruik van een blinde rits zo lang heb uitgesteld… Om maar te zeggen: zo moeilijk is dat niet. Of toch niet als je een blinde ritsvoet hebt.

a-lijn-retro

Het rokje is trouwens niet perfect qua pasvorm. Ik maakte maatje 36, maar heb eigenlijk een tailleomtrek voor maatje 34 en een heupomtrek voor maatje 38. De moed om het patroon al meteen aan te passen ontbrak mij, dus wist ik op voorhand dat het niet perfect zou passen. Het was dan ook eigenlijk bedoeld om weg te geven, maar allez, zo’n eerstelingske, da’s toch wel moeilijk om af te staan…

a-lijn-pumps

Ik vond het trouwens ook niet zo eng als gevreesd om een glibberige voering te gebruiken. Beetje meer speldjes gebruiken, da’s alles 🙂

a-lijn-rokje

Zalig trouwens he, die paar uurtjes zonneschijn van vandaag! Ge zou er zowaar direct van met de kont beginnen zwieren 🙂

a-lijn-zwieren

Patroon A-lijn

Allemaal rokjes, Mme Zsazsa

Materialen

Kringwinkel

Volgend bericht
Vorig bericht

25 reacties op “Allemaal rokjes, deel 1: A-lijn rokjes

  1. aré courage dan als ge ze allemaal gaat maken! 't is alvast een schoon begin: en ik heb dat ook Angst voor glibberige voeringen. (bestaat daar ook ne latijnse naam voor?)

    1. Dat klopt! 🙂 Het zijn eigenlijk ook niet echt de mijne. 't Zijn 'oefenschoenen': een kennis die een laatste jaar naailes mode volgt, moet binnenkort haar ontwerpen 'tentoonstellen', in een soort van modeshow dus, en het moet op hakken. Ik had gezegd om mee te doen, maar aangezien ik tot enkele weken geleden nooit hakken heb gedragen, was ik dus een paar gaan kopen, waarmee ik in het weekend oefen 😉 Allez, niet zozeer dat dat moeilijk is om op te lopen, maar het feit dat uw voeten altijd verwrongen worden, daar moet ik aan wennen.

  2. Mooie schoenen! en mooie rokjes, wel opletten bij de kindjes, als ge een rokske maakt met nen rekker: patroon van een maat of twee groter nemen, anders krijgen ze het niet over hun heupen

  3. Heel mooi! En die voeringsstof ziet er ook heel chic uit.
    Binnenkort heb ik het boek ook! Ik heb het besteld in een boekwinkel bij twee gezellige dames en nu ben ik aan het wachten tot het binnen is. Het maakt het eigenlijk extra leuk, zo ernaar uit kijken :-).
    Die hakken zijn inderdaad heel mooi! Ze staan u goed.

  4. mercie,mercie, mercie,…. geen probleem zo'n eerste rokje maken!!!!! boek gekocht en beginnen. Beleg ken ik alleen vanop mijne boterham! gelukkig niet afgesneden, hoezo tailleband? moet er dan nog een stukje aan??????

Reageer