Aardbeien’kaas’taart (zonder zuivel)

In het begin van de zomer maakte ik een beslissing: deze zomer eet ik veel rood fruit, biologisch of niet. En, belangrijk detail, ik voel me niet schuldig als ze niet biologisch zijn.

Ik verklaar. Vorige zomers heb ik maar weinig rood fruit gegeten omdat het per se biologisch moest zijn, maar ofwel was het echt te duur om er veel van te eten, ofwel was de specifieke soort waarin ik zin had er niet. Frambozen bijvoorbeeld. Of blauwe bessen. Twee soorten bessen die ik de vorige zomers weinig gegeten heb, ook al ben ik er zot van. Dit jaar vroeg ik er nog naar bij de bioboerderij, maar ze vertelden me dat ze er geen hadden aangekocht omdat de prijs verschrikkelijk hoog was.

aardbeientaart-recept-zonder-zuivel

En dus haalde ik niet-biologisch rood fruit in huis, bijna elk weekend. Later plant ik frambozen en blauwe bessen, aardbeien en trosbessen en maak ik het allemaal goed. Gisteren kocht ik de wellicht laatste aardbeien op de markt (rechtstreeks bij de boer, ‘t is toch ook al iets …). Vanmorgen maakte ik er nog eens plantaardige ‘kaas’taart mee.

aardbeientaart-plantaardig-zijden-tofu

Nodig

 • een taartbodem: maak ‘m zelf of koop een rol (het bladerdeeg van bio-time is plantaardig)
 • 180 ml plantaardige room
 • 60 ml ahornsiroop
 • 1,5 tl agar gar
 • 400 g zijden tofu
 • 200 à 250 g aardbeien + aardbeien in schijfjes voor afwerking
 • 1 tl vanille-extract

Zijden tofu vind je in de koeling in de natuurwinkel, in sommige Delhaizes, bij Bioplanet …
Agar agar vind je ook in de natuurwinkel of bij Bioplanet, in zakjes of in potjes. 

Zo maak ik het

 1. Bak de bodem eerst 10 minuten blind op 200°C (of volg de instructies op de verpakking).
 2. Maak de vulling: breng de room, siroop en agar agar aan de kook. Roer intussen met een klopper. Haal van het vuur zodra het een minuutje gekookt heeft.
 3. Mix er de zijden tofu, 200 à 250 g aardbeien en vanille-extract bij (met een staafmixer).
 4. Giet de vulling in de half gebakken bodem en bak nog eens 5 à 10 minuten.
 5. Laat voldoende afkoelen, snijd aardbeien in schijfjes en strooi ze op de taart.

Hoe zoeter je aardbeien, hoe zoeter de taart. Ik gebruik altijd de kleinste. De vulling op zich is niet superzoet, maar als je het graag zoeter wil, voeg je gewoon nog extra siroop of ander zoetmiddel toe op het moment dat je de zijden tofu etc. toevoegt aan je agaragarmengsel.

aardbeientaart-structuur-zijden-tofu

Volgend bericht
Vorig bericht

9 reacties op “Aardbeien’kaas’taart (zonder zuivel)

 1. Jummm! Een tip voor (rood) fruit: eens op zoek gaan naar een zelfplukboerderij, daar vallen de prijzen van bio fruit echt wel mee 🙂 wij hebben zo kilo’s naar binnen gewerkt deze zomer!

 2. Gisteren voor het eerst gemaakt in een mangoversie (want aardbeien, dat zou nu een beetje belachelijk zijn; mango’s komen dan wel van ver, maar ginder ver zijn ze tenminste in seizoen) en jum jum! Gaat hier in de zomer in de aardbeienversie zeker ook eens uitgeprobeerd worden. En tegen dan probeer ik hier plantaardige room te vinden, want nu was het maar een halve zonder-zuivel versie 🙂
  Merci alleszins voor het recept!

  1. Oooooh, mango! Heb je dan ook 200 à 250 g gebruikt? Ik ga je eens na-apen, denk ik 🙂 Ik koop wel zelden verse mango, maar altijd de gedroogde variant. Maar als ik ze week, moet dat ook wel goed komen, denk ik. En dan wat kokos erover, jum!

   1. Sorry voor mijn late reactie, we waren de afgelopen twee weken op reis. Ik heb inderdaad 250g gebruikt en dat was goed! En kokos erover, dat ik daar niet aan gedacht heb! Dju, nu ga ik ze nog eens “moeten” maken 😉

Reageer