6x yoga voor wie dat liever thuis doet

Ik ben een thuissporter. Alleen met mijn eigen zweet, dan voel ik mij het best (om te sporten hé). Teamsport is nooit helemaal mijn ding geweest. Fietsen, lopen, dansen, fitnessenofzoiets, yoga doen … ik vind het allemaal wreed tof. Maar doe me niet wachten op tragere fietsers of lopers, doe me niet staan springen tussen even zweterige lijven van onbekenden, doe me niet tot rust komen in een zotte yoga-houding als er anderen eventueel naar mij staan te kijken. In kleine groepjes kan ik het nog wel aan. Met Stefan ben ik een korte periode gaan lopen en dat vond ik echt tof. Maar goed, ik zie die man dan ook doodgraag, dat kan het ook verklaren.

Hoe vaak ik ook al overwogen heb om toch nog eens een yogales te volgen, meestal rol ik gewoon thuis mijn matje open. In het verleden volgde ik al eens een workshop en regelmatig kom ik hier en daar wel ergens een yogareeks tegen, maar de reis, de kosten, het tijdstip … ik verzin altijd wel een reden om toch NIET naar een echte yogales te gaan. Een hele tijd geleden besloot ik dan maar om gewoon thuis yoga te doen. Er zijn ZO VEEL online en digitale yogalessen, gratis en anders voor weinig geld. Dus ja, waarom ook niet?

yoga-tips-thuis-lessen

Intussen heb ik al verschillende reeksen gevolgd. In mijn zoektocht kwam ik soms bij tuttebellen met schrille stemmetjes terecht, maar gelukkig zijn er ook vrouwen met stemmen die mij NIET eerder opjagen dan kalmeren. Hieronder zes yoga-madammen/reeksen, met telkens totaal verschillende manieren van yoga doen en geven.

Adriene, 30 days of yoga (en andere reeksen)

Adriene is mijn nieuwste yoga-vriendin, die ik ontmoette via de Facebookwall van vriendin Sabine (haa, social media!). Zij was lovend over haar ontmoeting met Adriene. Ik vroeg: “Is dat een toffe? Geen tuttebel met veel te hoog irritant stemmetje? En hoe is het met haar zweverigheid gesteld?” Sabine bleef lovend, dus gaf ik Adriene een kans. En inderdaad, het is geen tuttebel. Haar stem is niet irritant hoog. Ze spreekt al eens over ‘opening your heart to the sky’, maar ze is echt oké. Ze babbelt veel, maar zo leer je ook echt waarop je moet letten natuurlijk. Ik deed in juli haar 30 Days of Yoga en heb het gevoel dat ik daarmee veel bijgeleerd heb over yoga.

Elke woensdag komt er een nieuw filmpje op haar YouTube-kanaal. Via haar website findwhatfeelsgood.com kan je ook betalende onlinecursussen volgen, waaronder een prenatal yoga-reeks.

yoga-adriene

30-Day Yoga Challenge with Erin Motz

Van deze reeks heb ik nog niet alle lessen gevolgd, maar ik vind Erin ook wel een toffe. Het zijn eerder korte lessen (maximum twintig minuten), telkens rond een bepaald thema: voor een betere houding, sterkere buikspieren, stevigere rug, om beter te slapen …

Deze lessen zijn niet voor beginners. Erin legt weinig uit over de houdingen, waarop je moet letten in een bepaalde pose, hoe je moet ademen … Het gaat ook allemaal vrij snel, de overgangen van de ene naar de andere pose zijn soms bruusk en sommige poses zijn al direct eerder uitdagend, omdat er geen tijd is om op de bouwen, waardoor je je lichaam misschien al snel zou belasten.

Erin heeft ook een eigen YouTube-kanaal vol filmpjes en reeksen, maar daarmee heb ik nog geen ervaring.

yoga-erin-motz

Yoga Journal, Complete Home Practice

Dit is eigenlijk een DVD, maar alle afleveringen staan ook op YouTube. Het gaat om 8 afleveringen van 8 verschillende yogadocenten. De DVD komt van Yoga Journal, een Amerikaans magazine over yoga dat al 40 jaar bestaat. De reeks is bedoeld voor halfgevorderden, maar ik zou zeggen dat je het als beginner ook zeker kan proberen. Op dat kanaal vind je verder geen filmpjes zoals bij Adriene of Erin, maar ik vind de Complete Home Practice wel goed. Het is ook heel neutraal en formeel gebracht: op een witte achtergrond en met een voice-over die de bewegingen uitlegt.

yoga-home-practice

Jillian Michaels, Yoga Meltdown

Jillian is die van de 30 Day Shred en Ripped in 30 en dergelijke, de typisch Amerikaanse, schreeuwende fitnessinstructrice. Zij heeft ook een mini-yogareeksje. Twee niveaus van elk een halfuur, in fitnessoutfit en in een turnzaal gefilmd, zonder wierookstokjes of dromenvangers (autocorrect maakt van dit woord altijd “drollenvangers”, echt!) (in geen van de filmpjes die ik opsom zijn er wierookstokjes of dromenvangers te zien hoor, maar ik wil maar zeggen, bij Jillian is de sfeer op de achtergrond totaal niet wat je je bij yoga misschien voorstelt).

Jillians yoga is ook veel dynamischer dan die van de meeste yogadocenten, heb ik de indruk. Jillian heeft duidelijk écht geen tijd om te mediteren. Ik hou wel van die mix van work-out + yoga, maar het is misschien daardoor ook minder geschikt voor beginners. Misschien. Probeer het vooral zelf uit.

Niveau 1 (35 minuten) vind je (in lage kwaliteit) op YouTube. De DVD met beide niveaus kan je kopen via Amazon.

yoga-jillian-michaels

YogaFlix

Dit YouTube-kanaal is van de Gentse Yoga on Call-studio. Ik ging nog nooit naar de yogastudio zelf, maar maanden geleden schreef ik me in op de nieuwsbrief omdat ik benieuwd was naar hun gratis online lessen waarover ik had gelezen. Dit kanaal is dus, als enige in deze blogpost vol yoga-tips, Nederlandstalig. Er staan voorlopig maar een paar lessen op (5 voor beginners, 3 voor gevorderden en 1 open level) en ik heb er nog geen enkele gevolgd, maar ik checkte het al eens snel en hoera, geen tuttebellen met schrille stemmen! De filmpjes zijn gewoon opgenomen tijdens de les zelf, dus het lijkt alsof je een les volgt, maar dan van thuis uit.

yoga-yogaflix-yoga-on-call-gent

All-in Yoga (betalend, voor Mac)

Een betalende optie is het programma All-in Yoga, een app voor Mac van 4,99 euro. Je kan hiermee ready-made programma’s volgen in 4 moeilijkheidsgraden: beginner, halfgevorderd, gevorderd en goeroe, maar je kan ook zelf je yoga-programma samenstellen. Daarvoor kies je dan de poses uit de database en voeg je alle oefeningen toe die je graag doet.

Tijdens de les zelf kan je kiezen om de muziek en de uitleg uit te schakelen, verschijnt er gewoon telkens aan het begin van een oefening een foto (géén filmpje dus) en wordt de houding genoemd. Bij de eerder genoemde filmpjes is het moeilijk om eigen muziek op te leggen, omdat ze quasi constant babbelen, maar bij All-in Yoga leg ik gewoon eigen muziek op en kan ik nog meer opgaan in mijn yoga.

Als je twijfelt over een bepaalde houding of beweging, vind je in de database voor elke pose een korte uitleg en een filmpje terug. Als je al wat weet wat je aan het doen bent, is dit wel echt een fijne manier om yoga te doen. Pas op: de lay-out is vrij lelijk. Of misschien ligt dat aan mij. Dat harde paars-roze komt zo hard over, vind ik. Maar goed, als je je in yogasferen bevindt, maakt dat natuurlijk minder uit. yoga-all-in-programma

Ik kan met bovenstaande yoga-programma’s in principe nog jaren verder, maar tips zijn natuurlijk altijd welkom. Indien niet voor mij, dan misschien wel voor andere lezers. Welke (gratis) yoga-reeks heb jij graag gevolgd en waarom?
Volgend bericht
Vorig bericht

15 reacties op “6x yoga voor wie dat liever thuis doet

 1. Die van Yoga on Call kende ik nog niet, dat ziet er wel tof uit!
  Maar enkel online yogalessen volgen zou voor mij toch niet goed zijn denk ik. Ik zou de fysieke hulp van een yogateacher missen, ze zien toch vaak wat je verkeerd doet en kunnen je dan corrigeren om te voorkomen dat je jezelf pijn doet…

  1. Ik denk dat Adriene op dat vlak tot nu toe de beste is die ik ben tegengekomen. Ze legt het allemaal zo goed uit dat je jezelf al bijna niet pijn kan doen. Ze toont ook vaak een gemakkelijkere variant. En ook wel: haar motto is “find what feels good”. Als het niet goed voelt, corrigeer jezelf of neem even een andere pose aan. Niets rushen en gewoon je lichaam volgen …

 2. Ik ben een paar maand geleden ook met yoga begonnen. Met Adrienne natuurlijk. Vind ik heel fijne lessen, veel uitleg en niet te zweverig :). En er zijn genoeg video’s om mij nog eventjes zoet te houden.

 3. Ik heb de 30 days reeks van Erin vorig jaar gedaan en nu ben ik bezig met die van Adriene. Die laatste vind ik tot nu toe het fijnste. Ik vind Adriene echt een toffe vrouw en al dat praten vind ik eigenlijk wel leuk. Een tip: de videos van Tara Stiles, gewoon op Youtube te vinden. Wel vaak moeilijke poses en het gaat érg snel, maar toch wel fijn om eens te proberen.

 4. Oooh leuk, merci voor deze post! ‘k Heb hetzelfde probleem met yoga: ‘t is te ver, op een verkeerd uur, op een verkeerde plaats … maar ik wil dat al wel een tijdje is graag proberen. Ik weet wat ik in augustus ga doen 😀

 5. Adriene vind ik geweldig! Bij Erin heb ik na een tijdje afgehaakt. En bij Yoga on Call heb ik vorige jaar tijdens de Gentse Feestjes twee zalige gratis lessen meegepikt, dus tof dat ze ook een kanaal hebben!
  Merci voor de tips!

 6. Oeps, ik ben een gelijkaardig reeksje aan het schrijven; weliswaar anders aangepakt, maar misschien moet ik toch nog maar even wachten met het publiceren ervan 🙂

  Ik vind Erin Motz eigenlijk wel ideaal voor beginners, al is dat waarschijnlijk omdat ik ooit met haar lessen begonnen ben en dat heel goed ging. Adrienne vind ik ook heel duidelijk in haar instructies, maar doordat ze vaak ook de oorspronkelijke benamingen voor de houdingen gebruikt, vond ik dat in het begin soms moeilijk te volgen. Als ik downward facing dog of tree pose hoor, weet ik meteen wat ik moet doen; met uddiyana bandha’s en svanasana’s moet ik altijd even opkijken om te weten hoe of wat 🙂

  1. Och nee, publiceren maar! Laten we allemaal elkaar inspireren! 🙂

   Misschien was jij al sterk genoeg dan? Of voelde je lichaam vanzelf wat goed was? Ik twijfel echt wel, voor mij lijkt ze niet de ideale docent om aan yoga te beginnen, gewoon door de weinige instructies (of toch in vergelijking met bijvoorbeeld Adriene).

   En ja, dat van de oorspronkelijke benamingen, ik vind dat zo lastig! Ik probeer ze ook niet in te studeren ofzo, dus het is vaak opkijken naar het scherm, ja 🙂

  1. En ze geeft ook heel veel uitleg vind ik, wat ik zelf ook nog heel hard nodig heb. Ze gebruikt helaas ook meestal de Indische benaming die voor mij allemaal op elkaar lijken, soms zegt ze het ook in het Nederlands.

 7. Adriene is een plezier om yoga mee te doen. Een babbelkont, ik moet vaak lachen met wat ze allemaal uitkraamt 🙂 Ze heeft zelfs een practice “for couch potatoes”, zalig toch, een snel nummertje yoga voor tijdens het reclameblok!

Reageer